ISTORIA STICLEI (Urmare din numarul trecut)
Data: 16-28 februarie 2007
De-abia dupa Revolutia Industriala au inceput sa apara tehnologiile mecanizate pentru productia de masa si cercetarile privind relatiile dintre compozitia sticlei si calitatile sale fizice. Unul dintre parintii sticlariei moderne este considerat a fi Otto Schott (1851 – 1935), care a folosit metode stiintifice pentru a studia efectele diferitelor elemente chimice asupra proprietatilor optice si termice ale sticlei. In domeniul sticlei, Schott a colaborat cu Ernst Abbe (1840 – 1905), profesor la Universitatea din Jena si asociat al firmei Carl Zeiss, realizând progrese importante in tehnologia sticlei. Alta persoana care a adus contributii majore productiei industriale a sticlei a fost Friederich Siemens, care a inventat furnalul-rezervor. Aceasta inventie a dus la inlocuirea vechiului cuptor de pamânt si a permis producerea fara intrerupere a unor cantitati mult mai mari de sticla topita.
In 1881 este inventata de catre germanul Otto Schott sticla termorezistenta. El demonstreaza ca prin adaugarea de acid boric in sticla obisnuita, aceasta rezista bine la socuri termice. Povestea spune ca, in 1881, familia Schott sarbatorea ziua de nastere a fiului lor Erich. Deodata, lampa din casa a explodat. Tatal fericit, Otto Schott, chimist, a uitat de ceremonie si a reinceput lucrul pentru a pune la punct metoda de obtinere a sticlei termorezistente. Dupa câtiva ani, in 1884, a fondat la Jena, impreuna cu fizicianul Ernst Abbe si Carl Zeiss, ceea ce urma sa devina fabrica Schott si Cie. Sunt bine cunoscute produsele din sticla de Jena utilizate in laboratoare si in bucatarie. Intre 1885 – 1886, Hyatt si Becoulet fabrica, pentru prima data, geamuri armate prin introducerea unor plase metalice in sticla, in faza turnarii sau laminarii. Procedeul este imbunatatit in 1893 de catre francezul Leon Appert, care in 9 aprilie 1885 a obtinut brevetul nr.162.270.
In 1899 inginerul american Michael Owens (1859 – 1923) inventeaza masina automata pentru suflat sticla, care inlocuieste partial suflatul cu gura, folosit inca si azi pentru unele articole de sticlarie. Aceasta masina va fi folosita in Europa doar in secolul urmator.
(Continuare in numarul viitor)
Alte articole


