Noi aparitii in Editura AGIR Gheorghe Manolea BAZELE CERCETARII CREATIVE
Data: 16-28 februarie 2007
Desi autorul mentioneaza ca lucrarea se adreseaza celor care sunt la inceput de drum „intr-ale cercetarii“, ea este utila pentru toti cei implicati in acest gen de activitate deoarece prezinta intr-o maniera unitara multiplele aspecte ale activitatii de cercetare.
Primul capitol, Elemente formative, abordeaza aspecte sensibile legate de schimbarea mentalitatii, cultura generala a cercetatorului, etica cercetarii, alegerea subiectului unei cercetari.
Al doilea capitol, Surse de finantare a cercetarilor, se remarca atât printr-o analiza cronologica a ariilor tematice finantate de statul român, cât si prin prezentarea structurii unei cereri de finantare.
Cercetarea creativa – al treilea capitol, pune in valoare experienta autorului in domeniu prin analiza etapelor unei cercetari, formularea problemei de cercetare, documentare, formularea si verificarea ipotezelor si solutiilor tehnico-stiintifice. Urmatorul capitol, Cercetarea in echipa, prezinta succint valentele conducatorului echipei de cercetare si metodele de stimulare a creativitatii.
Capitolul cinci, Valorificarea rezultatelor cercetarilor, are o utilitate aparte pentru cititori prin sugestiile facute de autor pentru elaborarea unui Raport de cercetare, a unui articol stiintific. Este abordata, de asemenea, si valorificarea prin brevet de inventie.
Lucrarea contine si patru anexe, doua având un caracter de cultura generala, Calendarul inventatorilor si Istoria inventiilor, care fac ca aceasta lucrare sa prezinte interes si pentru cei care nu sunt legati direct de cercetare.
Este relevant si urmatorul pasaj din Prefata semnata de prof. dr. ing. Florin Teodor Tanasescu, secretar general al Academiei de Stiinte Tehnice din România: „Este de remarcat faptul ca nu suntem in fata unei carti scrise din carti, ci o lucrare bogata in informatii, cu solutii pentru imbogatirea procesului de cercetare si dezvoltarea unei autentici etici a laboratorului si a echipei de cercetare, cu sugestii pentru valorificarea rezultatului. Si toate acestea trecute prin filtrul unei activitati rodnice pe care a dezvoltat-o, sugerând ce trebuie sa se faca pentru a optimiza o solutie, propunând generalizari ale unor lucruri verificate.“
Cu spiritul analitic si filozofic deja cunoscut, rectorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, profesorul Radu Munteanu, scrie in „Cuvânt inainte“: „ ... Cartea ...este un suport de informatie si educatie in spiritul unei mentalitati creative... abordeaza un spectru larg, de la elemente formative... pâna la diseminarea rezultatelor unei cercetari prin transfer tehnologic si publicare.“ Domnia sa incheie cu sintagma: „Doresc ca aceasta carte sa fie deschisa cât mai des!“
Alte articole


