Participare merituoasa a INCDIE ICPE – CA la Salonul International de Inventii EUREKA 2006
Data: 16-28 februarie 2007
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica, INCDIE ICPE-CA Bucuresti are o indelungata traditie in brevetarea solutiilor originale rezultate din programele de cercetare, participand totodata cu succes la saloanele nationale si internationale de inventii de la Geneva, Bruxelles, Budapesta si Zagreb.
Astfel, inventia nr. 00977, cu titlul Procedeu de obtinere a contactelor electrice sinterizate din Ag-SnO2 cu microstructura optimizata, avand ca autori pe dr. chim. Stefania Gavriliu, ing. dipl. Magdalena Lungu, ing. dipl. Elena Enescu si dr. ing. Mariana Lucaci, a obtinut medalia de aur la Salonul International de Inventii EUREKA – Bruxelles din 2006.
Inventia se refera la obtinerea unor noi tipuri de contacte electrice sinterizate cu microstructura optimizata, din amestecuri de pulberi Ag-SnO2 dopate cu oxizi metalici din seria WO3, MoO3, Bi2O3 si CuO. Amestecurile de pulberi oxidice au fost dispersate sub forma de suspensii prin ultrasonicizare si stabilizare, dupa care s-a realizat sinteza in situ a argintului sub forma de pulbere microcristalina. Amestecul de pulberi rezultat, cu un grad avansat de dipersie si uniformitate, a fost procesat prin tehnici specifice metalurgiei pulberilor sub forma de piese de contact. Acestea sunt folosite pentru echiparea unei game mari de aparate de comutatie de joasa tensiune cu larga utilizare industriala.
Procedeul medaliat cu aur este ecologic, simplu, eficient si reproductibil la scara industriala, permite inlocuirea actualelor piese de contact din Ag-CdO, considerate a fi toxice si cancerigene.
De asemenea, inventia nr. 00800 cu titlul Microsenzor pentru detectia campului magnetic slab, cu autorii dr. ing. Mircea Ignat, acad. prof. dr. ing. Andrei Tugulea, dr. ing. Ioan Puflea, a obtinut medalia de aur la Salonul International de Inventii EUREKA – Bruxelles, 2006.
Inventia se refera la un microsenzor pentru identificarea unor campuri magnetice slabe (domeniu 5 – 20 mT) ce poate fi utilizat in aplicatii cum ar fi monitorizarea retelelor de transport energie electrica sau a mediului. In esenta, structura include un micromiez feromagnetic cu diametrul intre 0,005 – 0,01 mm si doua microinfasurari (structura tipica de transformator).
Alte articole



