PLENARA CONSILIULUI AGIR DARE DE SEAMA ASUPRA ACTIVITATII BIROULUI EXECUTIV AL CONSILIULUI AGIR PE ANUL 2006
Data: 16-28 februarie 2007
Doamnelor si domnilor,
A trecut o luna de cand tara noastra a aderat la Uniunea Europeana si ne asteapta o noua perioada de eforturi pentru integrare.
In perioada pe care o analizam astazi, alaturi de activitatile noastre specifice, activitatea noastra a fost marcata si de problemele de aderare ale tarii.
In continuare voi prezenta pe scurt principalele noastre realizari din anul 2006, urmand ca nerealizarile sa rezulte din faptul ca unele organizatii din AGIR nu vor fi deloc mentionate sau nesemnificativ mentionate, pentru ca nu au avut activitate.
ACTIVITATEA ORGANIZATORICA & RELATII
In relatiile internationale, AGIR a fost prezenta In activitatile FMOI (fiind reprezentata In Comitetul executiv al federatiei) si ale FEANI, fiind aleasa gazda Adunarii generale FEANI din 2008.
S-a dezvoltat Protocolul de colaborare cu Asociatia pentru Stiinta si Tehnologie din China, prin schimb de delegatii pe probleme ale IMM-urilor.
In cadrul Programului Cadru 6 al Comisiei Europene, AGIR a fost cooptata ca partener al unui proiect pe trei ani Transfer de cunostinte si sistem de acces actionat la fata locului de un agent de informare pentru inginerii din IMM-uri de mentenanta – E-SUPPORT, alaturi de alti 10 parteneri din Ungaria, Italia, Spania, Slovacia, Franta, Olanda, Belgia.
In probleme de organizare si relatii interne
Numarul inginerilor romani care poarta titlul de EurIng a ajuns la 104, din care 12 In anul 2006.
La sfarsitul anului 2006, In baza de date a asociatiei existau 3926 de membri (3624 platitori si 302 studenti), din care 219 Inscrisi In anul 2006 (dintre care 20 studenti).
Cotizatia individuala pe anul 2006 a fost achitata In proportie de 38% la nivelul asociatiei. Procentajele de membri platitori ai cotizatiei din filiale variaza Intre 0% si 100% si anume: 0% Bistrita, Braila, pana In 10%, Dambovita, Gorj, Neamt, Bacau, Botosani, Intre 10 – 40% Alba, Arges, Bacau, Bihor, Brasov, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Galati, Maramures, Mehedinti, Valcea si Vrancea, Intre 40 – 70% Arad, Dolj, Iasi, Mures, Petrosani, Prahova, Sibiu, Timis, Intre 70 – 100% Botosani, Hunedoara si 100% Teleorman si Suceava.
Cele din societatile din cadrul AGIR variaza In jurul a 50%. Au depasit acest procentaj Societatea de Rezistenta Materialelor, Societatea de Vest pentru Calitate si Societatea Inginerilor din Domeniul Gazelor Naturale – Filiala Timis.
Dintre cei 11 membri colectivi, 4 au platit cotizatia pe anul 2006, si anume Asociatia Tehnica de Turnatorie din Romania, Clubul Politehnic Timisoara, Asociatia Profesionala de Drumuri si Poduri, Societatea Progresul Silvic, iar din 11 membri sustinatori, numai 4 au sustinut financiar activitatea asociatiei, si anume SC Iptana SA, SC Electro-Total SRL, SC ICPE-ACTEL si SIRIUS PROIECTARE STUDII SRL, carora le aducem multumiri.
Dintre cele 31 de filiale, numai 13 au prezentat la Congresul din 2005 un plan de activitate pe perioada 2006-2009, iar dintre acestea numai 11 filiale au prezentat acum realizarile din 2006, Timis, Maramures, Botosani, Brasov, Iasi, Dolj, Sibiu, Constanta, Galati, Mehedinti, Suceava.
Precizam ca sunt filiale cu reprezentare In Biroul executiv al asociatiei, care nu si-au definit activitatea pe perioada viitoare si nici nu au analizat activitatea din 2006.
Mentionam, dintre activitatile Filialei Timis: organizarea Saptamanii Calitatii Timisorene, marcarea Zilei Inginerului Roman la Timisoara, simpozioanele Biotehnologiile - baza de progres pentru economie, concursul Cartea tehnica 2006. Societatile din cadrul Filialei Timis au organizat dezbateri pe probleme din domeniul lor de activitate, filiala colaboreaza cu organele administrative locale, ca membru al Comitetului consultativ al prefectului.
Filiala Maramures a Infiintat un Cerc al Inventatorilor In cadrul Societatii Inventatorilor din Romania, a organizat o conferinta cu studentii 125 ani de la Infiintarea Societatii Politehnica, o masa rotunda AGIR, organizare, rol, activitati, simpozionul Eur Ing – Posibilitati si importanta.
Dintre realizarile Filialei Botosani amintim: Ziua Inginerului Roman – simpozion pe tema Conditia inginerului botosanean In perspectiva anului 2007, Ziua Cercetatorului si Proiectantului din Romania – masa rotunda cu tema Realizari, Motivatie, Perspective, organizarea unor sesiuni de discutii multidisciplinare referitoare la implicatiile pe care le presupune aderarea la Uniunea Europeana asupra situatiei economico-sociale locale.
Membrii Filialei Sibiu au participat la conferinte internationale, precum: The 2nd WSEAS International Conference on Dynamical Systems and Control, Bucharest, Romania, October 16-18, 2006, The 15th International Conference on Manufacturing Systems – ICMaS 2006, Bucharest, October 26-27, 2006, The 32nd Annual Conference of the IEEE Industrial Electronics Society IECON’06, Paris, France, November 7-10, 2006, la contracte de cercetare In cadrul programului CEEX Sisteme inteligente de prelucrare prin deformare plastica la rece In constructie modulara – SINTDEF, Metode de simulare, modelare si productie virtuala sau digitala bazate pe tehnologia informatiei si comunicarii si dedicate noii generatii de sisteme de prelucrare reconfigurabile, Tehnologii avansate de Incalzire rapida In infrarosu a matritelor pentru prelucrare la cald, Studii si cercetari privind optimizarea presarii unor materiale usoare.
Filiala Dolj a organizat Festivalul National al Sanselor Tale , Editia a VII-a, In cadrul Saptamanii educatiei permanente In Romania, a realizat lista de discutii AGIR – PRESEDINTI.
In cadrul Filialei Iasi s-a realizat o baza de date privind inginerii textilisti care au absolvit In anul 2006. Aceasta baza de date a fost pusa la dispozitia angajatorilor, facilitand gasirea unui loc de munca pentru absolventi. S-au organizat simpozioanele Cresterea competitivitatii industriei de tricotaje-confectii In perspectiva aderarii Romaniei la UE, Educatia inginereasca continua – Conditie a performantei In economia de piata, Simpozionul international despre istoria ingineriei electrice, Computational Civil Engineering – 2006.
Dintre activitatile Filialei Constanta mentionam: participare la Sesiunea internationala de comunicari stiintifice TEHNONAV ’06, la Congresul National al Cercetatorilor si Inventatorilor din Romania, demersuri pentru startarea Centrului de Inventica Filiala Dobrogea al Societatii Inventatorilor din Romania, implicarea In organizarea seminarului cu tema E-learning – o noua abordare In educarea si profesionalizarea personalului navigant si portuar, participare la Seminarul organizat de Nautical Institute Romania dedicat Zilei Inginerului Roman.
Membrii Filialei Gorj au participat la conferintele organizate de Universitatea Constantin Brancusi din Targu Jiu Globalizare si identitate, A 10-a conferinta cu participare internationala organizata de Facultatea de Inginerie, conferinta ECO-TREND 2006.
Filiala Galati a avut urmatoarele realizari: actiunea privind Probleme si tendinte ale dezvoltarii durabile, prezentare a vietilor si activitatilor unor ingineri mari personalitati In domeniul industriei metalurgice, dezbatere privind tendinte si orientari In ingineria alimentelor.
Filiala Mehedinti a organizat Simpozionul national Stefan Odobleja, editia a II-a, cu sectiune tehnica, conferinta Surse de finantare pentru activitatea de cercetare.
Cateva din activitatile Filialei Brasov: a sustinut actiunile la nivel local pentru dezvoltarea judetului Brasov (Aeroport Brasov, industrie si infrastructura, energii neconventionale etc.) prin conlucrare la studii tehnice, a organizat Simpozionul cu tema Creativitate, Inventica, Robotica, a organizat, In conlucrare cu Academia Fortelor Aeriene Henri Coanda din Brasov, In cadrul programului privind Centenarul Aviatiei din Romania, simpozionul Traian Vuia - pionier al aviatiei mondiale.
Filiala Cluj a organizat a sasea Conferinta Nationala – cu participare internationala – Profesorul Dorin Pavel - fondatorul hidroenergeticii romanesti, Sebes.
Dintre actiunile desfasurate de Filiala Suceava amintim: vernisajul Expozitiei de pictura 8 Martie 2006 la Biblioteca Judeteana Gh. Szbiera, autor ing. chim. Ctin Severin, participarea la organizarea concursului international studentesc Hard & Soft, a organizat doua simpozioane In judetul Suceava, In domeniul utilizarii rationale a resurselor energetice.
La nivel central, dintre cele mai importante activitati mentionam:
● Dezbaterea Proiectul constructiei Pasajului Suprateran Basarab, In colaborare cu Academia de Stiinte Tehnice din Romania.
O sinteza a acestei dezbateri a fost transmisa primarului general al capitalei, dar fara nicio reactie.
● Simpozionul 100 de ani de la zborul lui Traian Vuia. Astfel de actiuni dedicate centenarului aviatiei romane au avut loc la initiativa altor organizatii neguvernamentale precum Fundatia Aerospatiala din Romania si Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aviatiei.
● Ziua Inginerului Roman – 14 Septembrie – a fost marcata In anul 2006 prin organizarea celei de a VII-a editii a Simpozionului stiintific al inginerilor romani de pretutindeni si a festivitatii de decernare a Premiilor AGIR pentru anul 2005. De asemenea, a fost emis un „Intreg postal“.
Tematica stabilita pentru simpozion, Cresterea eficientei utilizarii resurselor naturale, energetice si materiale – Problema secolului XXI si-a demonstrat importanta majora pentru momentul pe care Il traverseaza omenirea, prin Inscrierea In cele patru sectiuni a unui numar mare de lucrari – 81 – dintre care foarte multe au fost apreciate ca valoroase, si prin participarea larga a inginerilor – circa 130, din tara si strainatate.
La simpozion au fost numerosi invitati din partea unor foruri si institutii stiintifice – Academia Romana, Academia de Stiinte Tehnice din Romania, institute nationale de cercetare-dezvoltare, a unor institutii de Invatamant superior, asociatii profesionale si patronale, mari societati comerciale, membri ai Biroului executiv al Consiliului AGIR, reprezentanti ai mass-media.
De asemenea, au participat reprezentanti de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Economiei si Comertului s.a.
Premiile AGIR pentru anul 2005 au fost decernate In cea de a doua zi a simpozionului, premiantii bucuradu-se astfel de o mai buna mediatizare.
Au fost acordate opt Premii AGIR pentru lucrari ingineresti deosebite, concepute, proiectate si aplicate, si doua Diplome AGIR pentru carti originale, de Inalt nivel tehnico-stiintific.
Bilunarul asociatiei, Univers ingineresc, a dedicat mai multe numere simpozionului si festivitatii de decernare a premiilor.
Aceste doua evenimente s-au bucurat de sprijinul financiar al Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Urmeaza ca lucrarile prezentate In cadrul simpozionului sa fie publicate In Buletinul AGIR.
Continuand preocuparea pentru promovarea si aprecierea realizarilor deosebite, asociatia a acordat diplome si medalii unor personalitati ingineresti, institute de cercetare si studenti cu ocazia unor manifestari tehnico-stiintifice si unor concursuri.
In ziua de 5 decembrie 2006 a fost organizata conferinta 125 de ani de la Infiintarea Societatii Politehnice. Invitat de onoare a fost domnul Dinu Rocco, fiul inginerului Mihai Rocco, membru al Societatii Politehnice, unul dintre cei cinci membri fondatori ai revistei Gazeta Matematica. A fost o Intalnire emotionanta, mai ales pentru numerosul grup de studenti de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, care s-au numarat printre participanti.
La lansarea apelului Agentiei Nationale pentru Cercetare Stiintifica, filialele Brasov, Suceava, Sibiu si Dolj au prezentat propuneri de proiecte In cadrul Programului de Excelenta. Dintre acestea au fost aprobate proiectele: Materiale, tehnologii si echipamente pentru profilari plane si spatiale – MATERPROF, Filiala Sibiu, Interactiune gestual cu sistemele informatice si robotice – INTEROB, Filiala Suceava si Sisteme de transport si vehicule inteligente; transportul sigur, confortabil si eficient al persoanelor si bunurilor – VISCET, Filiala Dolj.
In anul 2006 s-a Incheiat proiectul Cercetari privind proiectarea si realizarea unei platforme logistice virtuale pentru structurarea logisticilor integrate In Romania – Logiterm, din cadrul programului Relansin, In parteneriat cu UPB.
Au fost Incheiate protocoale de colaborare cu Comitetul Electrotehnic Roman pentru programe de cursuri In domeniile: Sistemele de management al calitatii, al mediului, sanatate, perfectionarea inginerilor In noi abilitati manageriale si cu Asociatia Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei si Asociatia Patronala Energia.
A fost depus din nou dosarul de obtinere de catre AGIR a statutului de utilitate publica, care este In curs de solutionare, speram favorabila, de catre Comisia din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Site-ul AGIR s-a dovedit util, dar, prin pagina proprie de administrare, numai filialele Dolj, Iasi si Sibiu au exploatat posibilitatile oferite (modificari ale datelor membrilor, inclusiv actualizarea achitarii cotizatiei, programe de activitate si stiri).
Pentru 2007, numai Filiala Iasi a Inscris pe site programul de activitate pe care si l-a propus.
In cursul anului 2006, Editura AGIR a publicat 76 de titluri de carti si 8 reviste. Din aceste lucrari, 53 de titluri de carte si 8 reviste au fost publicate cu ajutorul subventiilor primite de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, 22 de titluri cu ajutorul sponsorizarilor si finantarilor primite de la diferite societati comerciale, iar un titlu s-a autofinantat prin Incasari din vanzari.
Structura tematica a lucrarilor publicate a cuprins: dictionare terminologice si explicative pentru diferite domenii ale economiei si tehnicii; mostenirea stiintifica si inginereasca a Inaintasilor nostri; creativitate, inovare si cercetare stiintifica; politici, strategii, solutii pentru domeniile energiei, mediului, resurselor, gestiunii deseurilor; seria Inginerie termica; seria Inginerie mecanica; lucrari adresate inginerilor constructori; lucrari pentru domeniul telecomunicatiilor; lucrarile unor simpozioane stiintifice, programe de cercetare; domeniul economiei; diverse (geologie, expertize judiciare si tehnice, servicii publice, divertisment memorialistic).
Publicatia Univers ingineresc a aparut cu regularitate, s-au Imbunatatit forma grafica si continutul. Si In 2006 participarea filialelor si societatilor din AGIR cu articole a fost slaba, fie din lipsa de activitate, fie din lipsa unor corespondenti, situatie care din pacate se mentine.
Buletinul AGIR este In Intarziere. Din cele patru numere ale anului 2006 a aparut numai nr. 3. Numerele 1 si 2 au fost reunite Intr-un volum care urmeaza sa apara In cursul lunii februarie 2007, iar nr. 4, care reuneste lucrarile Simpozionului inginerilor romani de pretutindeni, are manuscrisul In curs de finalizare si este programat sa apara la sfarsitul trim. I/2007.
Pentru anul 2007 – an ce marcheaza si Implinirea a 60 de ani de la aparitia, In Editura AGIR, a primei editii In limba romana a Manualului Hütte, carte fundamentala a inginerilor – Editura AGIR Isi propune o serie de obiective importante:
– Continuarea seriei de dictionare explicative cu terminologia In limba romana pentru domenii mai largi ale ingineriei (Transporturi, Mecanica, Telecomunicatii, Informatica, Electrotehnica s.a.);
– Realizarea traducerii din literatura straina a unor lucrari reprezentative pentru domeniul ingineriei;
– Editarea unei serii cu ghiduri practice pentru ridicarea calificarii profesionale In diferite domenii de activitate;
– Publicarea unor monografii tematice ce vizeaza subiecte de mare actualitate: economia de energie si resurse materiale, valorificarea deseurilor, reducerea poluarii s.a.
Activitatea cultural-artistica a continuat sa fie remarcata prin concertele de primavara si de toamna sustinute de Orchestra Inginerilor la Ateneul Roman, printr-un turneu In Tunisia, prin concertul anual de la Pitesti si prin alte concerte remarcabile.
Grupul vocal Concertino a tinut si In anul 2006 traditionalele concerte de Pasti, de Ziua Copilului si de Craciun.
Situatia economico-financiara va fi prezentata la punctul urmator al ordinei de zi. Eu voi spune doar ca activitatea AGIR si a editurii se realizeaza cu un numar de 20 de angajati. S-a obtinut un excedent de 40 561 lei.
Veniturile realizate din valorificarea patrimoniului, care reprezinta 77% din venituri, acopera cheltuielile cu salariile si Intretinerea spatiului, plata cotizatiilor la organizatiile internationale din care facem parte s.a.
Excedentul activitatii editurii, care reprezinta 11% din total venituri, ar fi de notat,
daca nu ar sustine aparitia publicatiilor Univers ingineresc si a Buletinului AGIR, care se distribuie gratuit. Cheltuielile pentru editarea si difuzarea bilunarului Univers ingineresc sunt de cca 90 000 lei.
Veniturile realizate din Incasarile de cotizatii reprezinta 7% din total, din care 75% raman la dispozitia filialelor.
Din totalul veniturilor, un procentaj de 7% provine din difuzarea de carte si care acopera si justifica existenta librariei.
Patrimoniul AGIR s-a marit prin achizitionarea unei centrale termice noi pentru cladirea din Calea Victoriei nr. 118, prin achizitionarea unui autoturism si a unor obiecte de inventar.
S-a castigat procesul de restituire a terenului din str. Popa Tatu nr.32, In suprafata de 900 mp, dar Intampinam greutati In punerea In posesie de catre Primaria Capitalei.
Desi am facut demersuri pentru Inchirierea spatiului de la et. VI, Inca n-am reusit sa-l Inchiriem. Nici clubul de la subsol n-a Inceput sa functioneze, desi noi Incasam chiria pentru spatiu.
In ce priveste colaborarea asociatiei cu mass-media, Intreprindem eforturi pentru a deveni mai „interesanti“ pentru aceasta. Putem Intelege ca nu toate comunicatele de presa si informatiile transmise catre media pot fi preluate. De asemenea, nu toate invitatiile la evenimente pot fi onorate. Lumea jurnalistilor este complexa, uneori se petrec o sumedenie de evenimente Intr-o zi si e normal ca unele sa aiba prioritate. Este regretabil Insa ca doar anumite subiecte Isi fac loc cu precadere In paginile cotidianelor. Din pacate, In domeniul media functioneaza „legea ratingului“.
Incepand cu anul acesta, pentru ca activitatea sa corespunda cat mai corect intereselor, este necesar sa stim care este contextul intern si extern. Uniunea Europeana parcurge o etapa de referinta, a identitatii si a coeziunii sale interne pe fundalul extinderii si de necesitatile de a se afirma ca actor competitiv si dinamic Intr-o lume In continua globalizare.
In egala masura, Uniunea cauta raspunsuri credibile si eficiente In vederea Intaririi rolului sau intern pe fundalul parteneriatului, dar si al competitiei cu SUA si Asia de Est.
Uniunea trebuie sa faca fata provocarii de a se adapta permanent schimbarilor generate de o serie de factori, atat interni (adancirea integrarii In paralel cu extinderea, Imbatranirea si scaderea populatiei, comunicarea cu proprii cetateni s.a.), cat si externi (criza mondiala a resurselor naturale si de materii prime, competitia din partea celorlalti poli, schimbarile climatice, dezastrele naturale, pandemiile etc.).
In contextul intern, pe langa alte obiective si obligatiile asumate privind modernizarea infrastructurii, adaptarea sistemului educational la cerintele europene, revigorarea cercetarii stiintifice si inovarii, cu accent pe aplicabilitatea In practica economica bazata pe parteneriat, Romania trebuie sa actioneze In continuare pentru o dezvoltare durabila si pentru protectia mediului, pentru flexibilitatea pietei muncii si asigurarea conditiilor pentru dezvoltarea unui climat concurential optim.
Pana In 2013, primul obiectiv major este consolidarea modelului de dezvoltare economico-sociala a Romaniei prin:
– dezvoltarea infrastructurii si a capitalului uman;
– continuarea reformelor In domenii de importanta majora pentru cresterea economica;
– asigurarea resurselor necesare si utilizarea eficienta a fondurilor comunitare.
Iata domenii de activitate In care membrii asociatiei noastre se regasesc, In care trebuie sa ne implicam si pe care sa le avem In vedere la Intocmirea programelor noastre de activitate.
Asa cum ne-am propus In programul de activitate aprobat acum un an, sa extindem aria de aplicare a obiectivelor statutare, schimbarea mentalitatilor, In scopul dinamizarii si implicarii In activitati cu efecte economice concrete. In acest scop se vor dezvolta relatiile institutionale si interpersonale la fiecare organizatie In parte.
Activitatile ce trebuie sa constituie directivele principale ale programelor noastre sunt cele prevazute In programul amintit si care privesc:
– crearea de noi filiale si revigorarea celor existente;
– dezvoltarea activitatii tehnico-stiintifice si de cercetare;
– dezvoltarea relatiilor internationale;
– educatia continua;
– extinderea activitatii editoriale si publicistice;
– dezvoltarea patrimoniului si a activitatii economice;
– relatiile cu mass-media;
– organizarea de reuniuni cu Agentiile de Dezvoltare Regionala pentru identificarea necesitatilor regionale si implicarea filialelor In proiecte finantate prin Fondurile structurale;
– participarea la programe de colaborare cu patronatele, IMM-urile s.a.;
– participarea la proiecte cu finantare interna sau externa.
In cadrul societatii civile, vom dezvolta relatiile si ne vom corela actiunile si strategiile pentru dialogul cu guvernul.
Vom dezvolta cooperarea cu organizatiile neguvernamentale In domenii de interes comun.
Vom intensifica actiunile pentru participare la activitatea organizatiilor internationale din care facem parte (FMOI, FEANI s.a.).
Asociatia, la nivel central, cat si fiecare filiala si societate vor trebui sa-si includa In programul de activitate:
● participare la programe de cercetare aplicativa si implementarea lor;
● desfasurare de activitati In cadrul parcurilor tehnologice;
● activitati de expertiza tehnica;
● participare la programe de transfer tehnologic.
De mentionat este organizarea la Sibiu a Conferintei internationale De la pionierii sibieni ai rachetelor la tehnica moderna In domeniu, In cadrul manifestarilor prilejuite de desemnarea Sibiului drept capitala culturala europeana.
Organizarea si desfasurarea In bune conditii a urmatoarelor simpozioane programate pentru 2007 trebuie, de asemenea, sa fie preocuparea asociatiei:
● Progresul tehnologic - rezultat al cercetarii, editia a II-a - 20 aprilie 2007;
● Educatia - componenta esentiala a politicii de mediu, 5 iunie 2007;
● Realizari ingineresti deosebite – Premiile AGIR, editia a XIII-a – 14 septembrie 2007;
● Lucrarile celei de a VII-a Conferinte Nationale – cu participare internationala – Profesorul Dorin Pavel – fondatorul hidroenergeticii romanesti, Sebes, 2007;
● Initierea organizarii editiei a VIII–a a Simpozionului stiintific al inginerilor romani de pretutindeni, a carui tema, stabilita la editia precedenta, va fi Transportul si amenajarea teritoriului.
Doamnelor si domnilor,
Spuneam la Inceput ca ne asteapta o perioada grea, cea de integrare In Uniunea Europeana, si pentru aceasta este timpul sa regandim sincer scara valorilor, prioritatile, pentru ca nu s-a produs Inca la nivelul Intregii societati acea schimbare radicala In bine, a modului cum gandeste si cum reactioneaza romanul. Lipsa unui „motor interior“ al schimbarii Ii mentine pe oameni In postura de adaptabili, In sensul specularii ieftine a asa-numitelor oportunitati ale prezentului.
Ne lipsesc o viziune, o strategie pe termen lung. Cum sa ne programam noi viitorul daca nu Il cream, asteptam sa-l faca altii?
Marea dificultate a romanilor In integrarea europeana nu este neaparat economica sau politica, ci de adaptare practica, fara retineri, la nivelul de valori pozitive vest-europene. Nu defectele vest-europene ne intereseaza, ci calitatile, chiar daca nici acolo nu se aplica Intotdeauna.
Societatea este dinamica, elitele noastre din toate domeniile trebuie sa cultive cultura valorilor ferme, care sa mobilizeze societatea catre un destin fericit al acestei tari.
Adoptarea seriozitatii, a disciplinei, a harniciei si a cultului pentru „lucrul bine facut“ ca valori fundamentale, trebuie realizate rapid, chiar si prin masuri mai dure, cand nu este posibil altfel, Imbinate, cand este posibil, cu cointeresarea, si In mod continuu.
Aplicam rezultatele europene, dar sa nu uitam si cine suntem.
Sa Incercam sa privim cum va fi viata, o viata mai buna In cazul nostru, si nu cum se duce.