COMISIA EUROPEANA PROPUNE UN PLAN STRATEGIC IN DOMENIUL TEHNOLOGIEI ENERGIEI
Data: 16-29 februarie 2008
Comisia Europeana a propus un plan strategic in domeniul tehnologiei energiei (Strategic Energy Technology – SET) in scopul stimularii cercetarii noilor tehnologii bazate pe mai putin carbon pentru a permite Europei sa indeplineasca angajamentele luate in legatura cu reducerea modificarilor climatice.
Uniunea Europeana si-a propus sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20 % pana in anul 2020 si spera ca pana in 2050 aceasta reducere sa ajunga la 60 – 80 %. Pentru a atinge aceste nivele sunt necesare noi tehnologii, iar daca Europa nu va prelua locul de lider in dezvoltarea lor atunci alte zone ale globului o vor face.
„Deciziile ce se vor lua in urmatorii 10 – 15 ani vor avea consecinte profunde in ceea ce priveste securitatea energetica, modificarile climatice, cresterea economica si locurile de munca in Europa. Daca nu intensificam eforturile pentru a invinge in cursa pentru castigarea pietei de tehnologii bazate pe mai putin carbon, riscam sa ne indeplinim angajamentele cu tehnologii de import“, atrage atentia comisarul UE pentru energie, Andris Piebalgs.
Din nefericire, cercetarea in domeniul energiei in Europa este subfinantata, dispersata si prost coordonata. Exista slabiciuni structurale in procesul de inovare in domeniul energiei, iar bugetele publice pentru cercetare in acest domeniu au scazut in mod substantial incepand din anii 1980.
„Avem sansa sa fim liderii mondiali in tehnologii bazate pe mai putin carbon, dar daca Europa nu actioneaza unitar in mod mai eficient, vom rata aceasta ocazie, iar beneficiile economice ale tranzitiei la o economie cu carbon mai putin vor merge altundeva“, a declarat comisarul UE pentru stiinta si cercetare, Janez Potocnik. „Ideile pe care le prezinta astazi CE vor permite Europei sa realizeze un portofoliu de clasa mondiala de tehnologii energetice convenabile, curate, eficiente si cu emisii reduse“, a mai precizat el.
Noul plan stabileste un numar de actiuni ce vor fi luate pentru a aborda natura fragmentata a cercetarii europene in domeniul energiei. Acestea includ crearea unor initiative industriale europene care vor reuni resursele si actorii relevanti dintr-un anumit sector, cum ar fi energia eoliana, energia solara, bioenergia sau fisiunea nucleara. Modul de actiune al fiecarei initiative va varia de la sector la sector, dar foarte probabil unele vor putea fi stabilite ca initiative tehnologice comune (joint technology initiatives – JTI).
Comisia mai propune, de asemenea, infiintarea unei aliante europene de cercetare in domeniul energiei, care va impulsiona cooperarea dintre multiplele discipline stiintifice implicate in cercetare care au un impact asupra tehnologiilor energetice, cum ar fi fizica, chimia, stiinta materialelor si ingineria.
Pentru a se asigura ca toti cei interesati precum si factorii de decizie politica cunosc ultimele tehnologii si idei, Comisia va infiinta si derula un sistem european de tehnologie energetica. Acesta va furniza cele mai recente informatii asupra noilor tehnologii si asupra barierelor ce trebuie trecute pentru realizarea unor dezvoltari viitoare.
Trecerea infrastructurii energetice europene la un sistem bazat pe mai putin carbon va implica modificari masive ce necesita investitii semnificative intr-o mare varietate de sectoare. Planificarea modului in care vor fi facute aceste modificari cat mai eficient posibil este deci o prioritate majora, iar Comisia isi va dezvolta propriile idei despre aceasta in 2008.
In fine, un comitet al Comunitatii Europene ce va fi insarcinat cu implementarea SET va permite statelor membre ca si Comisiei sa planifice activitati comune si va coordona politica si programele din domeniu.
Lipsa fondurilor pentru cercetarile in domeniul energiei este o problema majora, iar de aceea, pana la sfarsitul anului 2008 Comisia va emite o comunicare referitoare la finantarea cercetarilor din domeniul tehnologiilor cu mai putin carbon. Se vor investiga necesitatile precum si caile posibile de a atrage investitii suplimentare din mai multe surse. Progresele din cadrul initiativei declansate prin noul plan de actiune vor fi trecute in revista la un summit referitor la tehnologiile energetice in Europa, ce va fi organizat in 2009.
Intr-un comentariu asupra planului, Consiliul European al Energiilor Regenerabile (EREC) a salutat ideea unei initiative industriale europene, dar si-a exprimat regretul ca aceasta va fi concentrata in mare masura pe electricitate si transport. „Sectorul de incalzire si, respectiv, racire, nu este tratat in mod corespunzator, desi el reprezinta aproximativ jumatate din consumul de energie al Europei“, sustine directorul de politici al EREC, Olivier Schäfer.
Traducere si adaptare dupa materiale publicate in CORDIS focus, nr. 285, decembrie 2007