Obiect de expertiza inginereasca Depozitele pentru reziduuri nucleare
Data: 16-28 februarie 2010
Pe fondul revirimentului energiei nucleare, statele membre ale UE poarta discutii privind construirea unui depozit subteran in estul Europei pentru reziduurile nucleare. În prezent, se poarta diverse negocieri intre opt state – Olanda, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria – privind transportul si depozitarea deseurilor radioactive. Cele opt state vor avea o noua intilnire in luna mai, iar proiectul ar putea primi unda verde din partea Comisiei Europene in cursul acestui an. „Programul nuclear al Olandei este de mica amploare, iar costurile construirii unui depozit subteran sunt foarte mari. Noi avem un singur reactor nuclear in Olanda, deci ar fi avantaje mari ale unei solutii comune“, a declarat Ewoud Verhoef, director adjunct al agentiei Covra, responsabila de depozitarea deseurilor nucleare din Olanda. În Slovenia se afla in constructie un depozit pentru deseurile de nivel slab, la Vrbina, in zona de est a tarii. În luna iulie a anului trecut, comunitatea locala a acceptat construirea acestui depozit in schimbul unei compensatii anuale de 5 milioane de euro.
Pina in prezent, doar putine state din lume au construit un depozit permanent pentru stocarea reziduurilor nucleare. Restul tarilor tin deseurile in facilitati temporare de stocare. Asa este si cazul centralei nucleare de la Seollafield, din Marea Britanie, unde circa 5000 de canistre de jumatate de tona cu deseuri nucleare vitrificate sunt depozitate in containere de otel si beton, insa unele dintre aceste deseuri ramin puternic radioactive o perioada de pina la 100 000 de ani.
Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD) a dezmintit informatiile aparute in presa britanica potrivit carora Romania ar putea gazdui o instalatie de depozitare a deseurilor nucleare din UE, precizind ca nu s-au luat niciun fel de angajamente la nivel international privind depozitarea de deseuri radioactive ale altor state in tara noastra.
În Romania exista, in momentul de fata, un singur depozit de deseuri radioactive – Depozitul National pentru Deseuri Radioactive de la Baita Bihor – unde sunt depozitate deseurile slab si mediu radioactive cu timp de viata scurt, provenite din medicina, cercetare si industria clasica. ANDRAD are in program realizarea, in perspectiva, a altor doua depozite pe teritoriul tarii (care vor gazdui exclusiv deseuri proprii): un depozit pentru deseurile slab si mediu active (care va fi operational pina in 2014) si un depozit geologic de mare adincime, pentru deseuri puternic active, a carui finalizare se preconizeaza ca va avea loc in 2055.
Alte articole

