Tur De Orizont
Data: 16-28 februarie 2010
Crearea unui sistem paneuropean de inregistrare a patentelor
Comisia Europeana va analiza redactarea unui proiect de lege referitor la infiintarea unui sistem paneuropean de protejare a drepturilor de autor, mai ieftin si mai eficient. Michel Barnier, comisar european pentru pietele interne, a declarat recent ca sunt necesare si sanctiuni mai eficiente in vederea combaterii contrafacerilor. „Actualul sistem de inregistrare a patentelor este costisitor si complicat. Vreau sa ajungem la un acord, prin mobilizarea tehnologiilor disponibile, analiza unui posibil proiect de lege in domeniul lingvistic, precum si prin progrese in domeniul jurisdictiei“, a aratat Barnier.
Autoritatile europene au, de mai multe decenii, obiectivul crearii unui sistem unic de inregistrare si protejare a patentelor, dar au existat dezacorduri referitoare la structura juridica si limbile care sa fie folosite. Un astfel de acord nu va mai solicita companiilor sa isi apere patentele in justitia mai multor tari membre, proces costisitor, care impiedica firmele mai mici sa dezvolte noi produse.
Una dintre solutiile propuse in vederea reducerii costurilor este folosirea sistemului de traducere automatizata a anumitor documente privind patentele.
Consolidarea malurilor Canalului Dunare – Marea Neagra
Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile (ACN) Constanta a selectat o firma italiana pentru a realiza consolidarea malului drept al Canalului Dunare – Marea Neagra, afectat de alunecari de teren, pe o portiune de 200 de metri, pentru 3,49 milioane de lei, fara TVA. Lucrarile vor avea loc de la kilometrul 57+500 la 57+700, se vor desfasura la terasamentul zonei si vor consta, printre altele, in executia unor coloane forate, a unui zid de sprijin si decolmatarea santurilor. Contractul are o durata de 15 luni si este finantat de la bugetul de stat, prin surse proprii si alte surse legal constituite.
Conferinta internationala de sisteme electroenergetice moderne
Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca – Facultatea de Inginerie Electrica, CNTEE Transelectrica SA si FDEE Electrica Distributie Transilvania Nord SA organizeaza, in perioada 18 – 21 mai a.c., la Cluj-Napoca, cea de-a treia Conferinta internationala de sisteme electroenergetice moderne. Obiectivul principal al Conferintei este acela de a realiza o punte de legatura intre cercetatorii din domeniul sistemelor electromagnetice moderne. Astfel, pe linga sectiunile dedicate progresului in domeniul cercetarilor fundamentale, teoretice, se pune un accent deosebit pe solutii si aplicatii concrete din domeniul industrial. Tematica principala a manifestarii se va axa pe urmatoarele domenii: Sisteme moderne de transport al energiei electrice; Sisteme moderne de distributie a energiei electrice; Centrale electrice; Resurse regenerabile si integrarea lor in SEN; Sisteme moderne de analiza, modelare si simulare in sisteme electroenergetice; Compatibilitate electromagnetica, calitatea energiei electrice si protectia mediului; Electrotehnica generala.
Alte articole
