Prof. univ. dr. ing. DHC Gheorghe Manolea, la 70 de ani
Data: 16 – 28 februarie 2018 2018
La 9 martie a.c. se împlinesc şapte decenii de când, în comuna mehedinţeană Deleni, a văzut lumina zilei cel care avea să devină un apreciat cercetător ştiinţific şi cadru didactic universitar, un prestigios exponent al societăţii civile, prietenul şi colegul nostru Gheorghe Manolea. „Cum fuge timpul!" - remarcau strămoşii romani care au lăsat, tot în ţinuturi mehedinţene, urmele atât de valoroase din punct de vedere istoric ale Podului lui Apolodor.
Cine l-a cunoscut şi îl cunoaşte pe profesorul Gheorghe Manolea nu poate să nu fie surprins la vestea că a împlinit 70 de ani. Energia pe care o degajă, spiritul viu, autentic tineresc în gândire şi acţiune, iniţiativele sale, realizările în sfera creaţiei ştiinţifico-tehnice, formarea unui mare număr de ingineri, inclusiv la treapta academică a doctoratului, participarea activă la viaţa publică, în special în calitate de preşedinte al Sucursalei AGIR Dolj, nimic nu lasă să se întrevadă că a intrat în rândurile septuagenarilor. Îşi onorează frumoasa vârstă cu spiritul său de angajare din totdeauna, cu aceeaşi forţă creativă prin care s-a afirmat ca om, ca profesor, ca neobosit investigator al tainelor cunoaşterii ştiinţifice, ca admirabil prieten şi coleg.
Trecerea în revistă a principalelor sale date biografice permite să se reliefeze modul în care o carieră profesională remarcabilă a fost caracterizată, de la început, de performanţe autentice. Pregătirea de bază la Institutul de Mine din Petroşani (actuala Universitate din Petroşani) - Facultatea de Electromecanică Minieră (absolvită în 1970) - i-a permis să desfăşoare, simultan, o rodnică activitate la Stația de Cercetări pentru Securitate Minieră (SCSM) şi de cadru didactic asociat la Institutul de Mine din Petroşani. Din 1977, la Universitatea din Craiova a parcurs toate treptele carierei didactice, de la şef de lucrări (1979) la conferenţiar (1990) şi profesor (1994). Şi-a susţinut, în anul 1981, teza de doctorat Contribuţii privind protecţia antiexplozivă - siguranţă intrinsecă a elementelor de telemecanică şi automatizări, devenind, peste ani, un apreciat formator de doctori în ştiinţe tehnice.
În 1991 a înființat, în cadrul Universității din Craiova, Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic - CITT, fiind directorul acestuia din 1991 și până în prezent.
De-a lungul deceniilor în care şi-a onorat şi îşi onorează apartenenţa la comunitatea inginerilor români de pretutindeni, profesorul Gheorghe Manolea s-a remarcat prin preocupări inter şi multidisciplinare menite să contribuie la progresul ştiinţei şi tehnicii româneşti, fapt atestat de cele 11 cărţi apărute în edituri în special din Bucureşti şi Craiova, de 27 de manuale de specialitate pentru învăţământul superior, de sutele de lucrări publicate şi/sau susţinute la manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
O trăsătură distinctivă a activităţii sale a constituit-o şi o constituie finalitatea demersului ştiinţific, accentul pus pe transferul tehnologic, pe utilitatea practică a soluţiilor elaborate personal şi în echipă. Faptul este atestat şi de succesul celor aproape 100 de contracte de cercetare naţionale cu agenţi economici sau internaţionale. A susținut, în țară și străinătate, numeroase conferințe în domeniile sisteme de acționare electromecanică, managementul cercetării, inovare, transfer tehnologic. Capacitatea sa creativă a fost pusă în evidenţă şi prin cele opt medalii care i s-au acordat la saloane de inventică naţionale şi internaţionale. A contribuit direct la aplicarea a 21 produse din domeniul echipamentelor electrice și automatizărilor. Remarcabile sunt şi lucrările sale consacrate istoriei ingineriei şi promovării personalităţilor inginereşti din România. În 2017, a înfiinţat publicaţia lunară Curier ingineresc - o iniţiativă valoroasă menită să extindă şi să aprofundeze gama mijloacelor de comunicare publică ale AGIR - al cărei redactor-şef este.
Pentru realizările sale din domeniile menţionate i s-a conferit, de către Președintele României, Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler (în 2002), precum şi titlurile academice de Doctor Honoris Causa ale Universităţii Tehnice a Moldovei (2010) şi Universităţii de Mine din Petroşani (2016). Ca o recunoaștere a contribuțiilor în domeniul transferului tehnologic, a fost inclus în Comitetul Tehnic 383 ASRO „Inovare și Transfer Tehnologic".
Bogatul bilanţ al unei vieţi de muncă, de angajare civică, prilejuit de împlinirea vârstei de 70 de ani, include şi colaborările din sferele didactică şi de cercetare cu Haute Etude d Ingenieur din Lille (Franța), Universite Chatolique Louvain la Neuve (Belgia), Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău.
O menţiune specială se cuvine a fi făcută în legătură cu modul în care profesorul Manolea conferă plusvaloare angajării sale în activităţile AGIR, ale ASTR (unde este membru corespondent) şi în cele prin care se afirmă în calitate de cetăţean al Băniei. Acţionează cu pasiune şi competenţă în tot ceea ce întreprinde, manifestând solidaritate şi empatie cu concetăţenii săi, colegi, colaboratori, personalităţi şi oameni simpli, în numele cauzelor drepte pe care le slujeşte din convingere, în numele interesului public.
Cu bucuria şi satisfacţia de a fi împreună de decenii, de a acţiona în comun pentru afirmarea ştiinţei şi tehnicii româneşti, Consiliul Director al AGIR şi redacţia publicaţiei Univers ingineresc îi adresează prof. univ. dr. ing. DHC Gheorghe Manolea cele mai calde felicitări pentru remarcabilele sale realizări şi cele mai sincere urări de noi şi tot mai mari împliniri profesionale şi în viaţa personală.
LA MULŢI ANI!