Blitz
Data: 16-28 februarie 2022
● A fost înființat Observatorul Român al Sărăciei Energetice. Centrul pentru Studiul Democrației a înființat Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE), un proiect în premieră la nivel național având drept scop să ofere o perspectivă de 360 de grade asupra sărăciei energetice la nivel național. Totodată, potrivit unui comunicat, a fost creat un grup de lucru multidisciplinar format din experți, care să identifice soluțiile cele mai bune pentru combaterea acestui fenomen complex, ce afectează o mare parte a populației, mai ales în contextul pandemiei și al crizei prețurilor ridicate la energie. ORSE are ca misiune să contribuie la creșterea capacității instituțiilor-cheie de luare a deciziilor, prin contribuții și acces la analize și date relevante și de actualitate privind sărăcia energetică în Romania, să faciliteze un dialog public informat cu privire la problemele legate de sărăcia energetică la nivel național, să sprijine procesul legislativ complet și elaborarea normelor de aplicare, respectând în același timp angajamentele europene privind tranziția durabilă și justă și să asigure o comunicare strategică directă cu actorii relevanți, printr-o voce unificată a experților recunoscuți în domeniu.
● Parisul, unul dintre cele mai zgomotoase orașe din Europa, a fost dotat cu un radar acustic. Parisul a pornit primul său radar de zgomot, ca parte a unui plan de sancționare a vehiculelor gălăgioase în unul dintre cele mai zgomotoase orașe din Europa. Sistemul emite automat amenzi în încercarea de a rezolva problema poluării sonore din oraș. Aparatul, amplasat la înălțimea unui stâlp de iluminat public în districtul 20 din estul Parisului, este capabil să măsoare nivelul de zgomot al vehiculelor în mișcare și să identifice numărul de înmatriculare al acestora. În următoarele câteva luni, orașul va testa dacă radarul poate identifica cu exactitate numerele de înmatriculare ale motocicletelor sau mașinilor care huruie, după care echipamentul va trebui să fie aprobat oficial de autorități până la sfârșitul anului 2022.
● Un sfert dintre utilizatorii platformelor educaționale online sunt antreprenori. Peste un sfert (26%) dintre utilizatorii platformelor educaționale online sunt antreprenori, în timp ce, la polul opus, se află funcționarii și șomerii sau persoanele casnice, cu o pondere de doar 3%, relevă o analiză întocmită de platforma Upriserz. Potrivit raportului, 22% din totalul celor care apelează la consultanță de specialitate online sunt specialiști în diverse domenii de activitate, iar muncitorii necalificați ocupă o pondere de 19% din total. Pe ultimele poziții în rândul celor care urmează cursuri de învățare și perfecționare online se situează elevii și studenții (4%), funcționarii (3%) și șomerii sau persoanele casnice (3%). Totodată, 60% dintre românii care utilizează platformele de educație online au vârste cuprinse între 25 - 39 de ani, 29% au între 40 - 54 de ani, iar 10% între 18 și 24 de ani.
Alte articole




