Apararea drepturilor de proprietate intelectuala
Data: 1-16 martie 2003
In tarile membre ale UE, ca si în toate tarile lumii, legile privind apararea dreptului de proprietate intelectuala sunt partial depasite prin neadaptarea la posibilitatile tehnice de reproducere electronica aparute în ultimii ani, pe care infractorii le utilizeaza fara nici un scrupul în interesul lor.
Pirateria în domeniul creatiei intelectuale îi pagubeste pe autori, pe utilizatori, pe agentii economici si bugetele statelor cu milioane de dolari. Cercetatorii romani în domeniul stiintei si tehnicii, inovatorii nu au o pregatire suficienta în domeniul apararii creatiilor si drepturilor materiale care le revin.
Astfel, dl Adrian Mihai Campurean, secretar de stat în cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, în decembrie 2002, cu ocazia vizitei facute de dl Mpazi Sinjela, director al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala, a solicitat organizarea unor cursuri de formare în acest domeniu, în tara noastra.
Trebuie mentionat ca Legea 8/1996, votata în Parlamentul Romaniei, garanteaza drepturile de autor asupra operelor stiintifice, tehnice, inventiilor, productiilor artistice si altor creatii intelectuale realizate de un autor sau un colectiv de autori. Pe baza aceleiasi legi a fost înfiintat un organ de specialitate, Organizatia Romana pentru Drepturi de Autor - ORDA, care actioneaza în subordinea Guvernului Romaniei si a Ministerului Culturii si Cultelor, avand autoritate unica pe teritoriul tarii privind evidenta, observarea si controlul aplicarii legislatiei drepturilor de autor si este subventionat de la bugetul statului. Acest organism reprezinta statul roman si în relatiile cu organismele similare pe plan international.
Este de retinut prevederea care defineste autorul ca o persoana fizica/ autorii persoane fizice, care au creat opera si ca drepturile materiale le apartin pe termen nelimitat, putand fi transmise prin testament mostenitorilor care pot beneficia de acestea timp de 70 de ani.
Infractiunile si cuantumul despagubirilor sunt prevazute în detaliu în cuprinsul legii. Amenzile în 1996, la promulgarea legii, puteau ajunge la 7 milioane si pedepsele cu privare de libertate de la 3 la 5 ani.
Desi aceasta lege exista, din lipsa de cultura în domeniu este ignorata de creatori si încalcata de rauvoitori.