Industria de electricitate in dezbaterea inginerilor energeticieni
Data: 1-16 martie 2003
La sediul ISPE din Capitala s-a desfasurat recent Adunarea Generala a membrilor Asociatiei Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, CNR-CME, pentru a analiza si supune aprobarii Raportul Consiliului Director privind activitatea desfasurata pe anul 2002, Planul de activitate pe anul 2003, alte probleme incluse pe ordinea de zi.
CNR-CME este unul din membrii fondatori ai CME, din anul 1924, si are drept scop integrarea activa a posibilitatilor de dezvoltare economica si energetica din Romania, dezvoltarea economica durabila prin utilizarea eficienta a resurselor de energie de toate formele, participarea la elaborarea politicii energetice din tara noastra si la promovarea intereselor romanestiin strainatate.
In Raportul Consiliului Director prezentat de prof.dr.ing. Aurelian Leca, presedintele CNR-CME, s-a aratat in principal modul in care s-au realizat obiectivele in domeniile: comunicare si relatii (cu CME cu sediul la Londra); produse si servicii oferite de CNR-CME cu prilejul Conferintei Nationale a Energiei CNE 2002; organizarea de evenimente avand ca teme politicile energetice actuale; reprezentativitatea in cadrul CME, la Grupul pentru Europa Centrala si de Est, si acordul la Declaratia de la Neptun privind "Revitalizarea sectorului de incalzire locala si a cogenerarii in Europa Centrala si de Est avand ca obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera sau combustibili fosili mai curati s.a.
Dintre obiectivele inscrise in Planul de activitate al CNR-CME pe anul 2003, prezentat de dr.ing. Gheorghe Balan, director executiv, au fost evidentiate: colaborarea mai buna cu Consiliul Mondial al Energiei si extinderea cooperarii cu numeroase comitete nationale si organizatii de profil; pregatirea Conferintei Nationale a Energiei - CNE 2004 si participarea activa la Adunarea Executiva a CME, Kiev - 2003; dezvoltarea in cadrul CNR-CME a programelor de studii si cercetari cu tematici de politica energetica.
Din discutiile ce au avut loc pe marginea Raportului si Planului CNR-CME au rezultat numeroase propuneri privind strategia nationala de dezvoltare energetica a Romaniei pe termen mediu, cu referire la satisfacerea necesarului de energie la un pret cat mai scazut, in conditii de calitate si siguranta in alimentare si cu limitarea impactului asupra mediului inconjurator, la nivelurile admisibile prevazute in normele UE; promovarea energiilor regenerabile - hidro, eoliana, solara, biomasa; atragerea investitiilor straine de capital pentru constituirea marilor obiective energetice si reabilitarea celor existente; reglementari noi privind terminologia energetica.
Industria de electricitate trebuie sa utilizeze cat mai eficient resursele de care dispune, sa asigure o accesibilitate sporita la nivelul consumatorilor, o transparenta mai marein stabilirea tarifelor; sa fie antrenate in mai mare masura capacitatile de productie din industria constructiilor de masini pentru a realiza gama de echipamente si instalatii necesare extinderii pe scara larga a resurselor regenerabile, concomitent cu implicarea in probleme de cercetare si proiectare a institutelor de profil - ISPE, ICPET, ISPN, ICEMENERG - si asigurarea resurselor financiare necesare prin BM, BERD, BEI.
In final a fost acordat titlul de membru onorific al CNR-CME urmatorilor specialisti energeticieni: acad. Marius Peculea, prof.dr.ing. Florin Tanasescu, prof.dr.ing. Alexandru Diacon si prof.dr.ing. Dorin Cristescu.