Investitii si parteneriate de succes
Data: 1-16 martie 2003
Potrivit unui raport al agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's, tarile cu perspective de îmbunatatire a ratingurilor acordate firmelor sunt Rusia, România, Kazahstan si Africa de Sud. Aceasta constatare este confirmata de nivelul calificativelor de care beneficiaza sectorul privat din tarile în curs de dezvoltare, care se afla pe un trend ascendent.
¥n context, putem mentiona ca în România functioneaza un sector dinamic de întreprinderi mici si mijlocii, care detin o pondere însemnata - peste 80% din PIB, peste 50% din numarul total de locuri de munca si reprezinta 55% - 60% din cifra totala de afaceri din economie.
Este un succes demn de subliniat, care s-a impus în mediul de afaceri si care înca se lupta a depasi dificultatile generate de instabilitatea unor sectoare nerestructurate, de lipsa unor politici eficiente în conformitate cu practicile internationale.
Totodata, succesul tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est aflate pe calea integrarii a fost facilitat de abilitatea lor de a atrage investitiile straine directe de capital, contribuind la relansarea unor sectoare industriale compromise la un moment dat, la echilibrarea balantelor comerciale si intensificarea exporturilor.
Un exemplu concludent pentru România si nu numai îl constituie modul în care Grupul Heidelberg Cement a reusit în sectorul industriei materialelor de constructii sa se impuna, gratie unei politici de parteneriat de succes, cu mari unitati din industria cimentului, care a reusit în doar câtiva ani (1998-2002) sa se impuna pe piata româneasca de profil.
Grupul Heidelberg Cement, unul dintre primii patru producatori de ciment din lume si cel mai mare investitor din industria materialelor de constructii din Europa Centrala si de Est, este prezent în România în domeniul productiei de ciment prin Carpat Cement România SRL, care grupeaza fabricile Moldocim Bicaz (1998), Casial Deva (2000) si Romcif Fieni (2002), cu o capacitate de productie în 2002 de 1,9 milioane tone si o cifra de afaceri de 95 milioane euro; în domeniul exploatarii si prepararii de agregate, care opereaza în 8 cariere si 8 balastiere, cu un volum total de productie de 1,6 milioane tone, (nisip, pietris, piatra consacrata) prin Carpat Agregate SA si grupul de statii de betoane din 7 judete si Bucuresti, coordonate de Carpat Beton SRL, cu o capacitate de 300.000 m.c.
Investitiile totale realizate de Heidelberg Cement în România se ridica la peste 200 milioane euro, fiind cel mai mare investitor german în tara noastra, iar numarul total de angajati este de peste 3.000; fabricile de ciment se ridica la nivelul standardelor europene, obtinând certificarea ISO 14001, iar urmare retehnologizarii, emisiile de praf au fost reduse în proportie de 99%. Efortul investitional va continua în urmatorii cinci ani cu peste 35 milioane euro, orientat pe retehnologizarea fabricii de ciment Tagrimpex Romcif Fieni (preluata în 2002).