COLECTIA CRIHANA
Data: 1-15 martie 2009
Totul a inceput la Bucuresti in anul 1859, cind C. A. Rosetti si N. T. Orasanu au scos prima revista umoristica din Rominia, Tintarul. A tinut 6 luni. A fost momentul in care notiunea de „caricatura“ a intrat oficial intr-un document, care s-a multiplicat si lansat pe piata catre public.
Au aparut apoi zeci de reviste tot in Bucuresti, dar si la Iasi, Craiova, Braila, Galati, Ploiesti, Focsani, Timisoara, Husi, Constanta, Roman, Arad, Resita, Buzau, Gherla, Dorohoi, Tulcea. Primii autori nu-si semnau desenele, deoarece realizatorii acestor reviste erau mereu trimisi in judecata. Au publicat in acel inceput de drum ce a durat citeva decenii, desene de foarte buna calitate Ion Anestin, Constantin Jiquidi, Aurel Jiquidi, I. Ross, Botaciu, A. Dragos, N. Cristea, E. Dragutescu, V. Dobrian, Nicolae Petrescu – Gaina, Nicolae Mantu.
Colectia Crihana a fost infiintata in anul 2000, printr-o serie de achizitii de lucrari si prin schimburi cu autori romini si straini. S-a inceput cu un fond de 500$. In acelasi an au inceput si prezentarile la public. S-a construit prima galerie. Ea a fost dispusa in holul Universitatii din Galati. S-a realizat un mic labirint de simeze din pinza pe cadre din lemn si sistem de iluminare a lucrarilor. Galeria a fost botezata Ironica. Au avut loc aici sase expozitii cu patru vernisaje. Au fost prezentate lucrari de: Mihaita Porumbita – expozitie personala, Aurel Stefan Alexandrescu – expozitie personala, Mihai Ignat – expozitie personala, Maestri contemporani ai caricaturii – expozitie colectiva internationala, Valeriu Kurtu – expozitie personala, si a mai fost o Expozitie de afise din lumea caricaturii. Le multumim acestor artisti entuziasti care ne-au fost alaturi la inceput de drum. De atunci, Colectia a montat 73 de expozitii si a infiintat in Galati alte patru galerii de caricatura, toate dotate cu rame cu geam. Ele functioneaza la Clubul Mittal Steel, sediul cotidianului local Viata libera, Sala de Conferinte PSD, Libraria Signum. Au sustinut expozitii personale Constantin Ciosu, Mihai Stanescu, Nicolae Lengher, Iulian Pena–Pai, Constantin Pavel, Victor Chiriloaie–Chiril, Dan Silviu Turculet, Leonte Nastase, Vladimir Crivoi, Marian Serban, Sema Unde?er din Turcia. Au mai fost expozitii memoriale Alexandru Clenciu si Traian Furnea.
Colectia a capatat repede o faima internationala si a iesit in afara tarii pentru prima data in 2003, la Festivalul Satyrykon, cu o expozitie de caricaturi rominesti. Expozitia a fost preluata imediat si de Muzeul Caricaturii din Varsovia si in paralel, in acelasi an, o mare si complexa expozitie romineasca a fost prezentata la Casa Satirei si Umorului Gabrovo – Bulgaria.
O expozitie cu piese din toate categoriile a fost la dispozitia publicului timp de doi ani, la Centrul Cultural Dunarea de Jos din Galati. Expozitia a fost realizata la initiativa Fundatiei Muzeului Caricaturii Rominesti si Universale din Galati.
Colectia cuprinde lucrari originale rominesti si straine, afise, cataloage de expozitii, albume de autor, reviste de umor si carti postale.
Incepind cu anul 2004, Colectia a prezentat in Galati, Vaslui, Urziceni si Gura Humorului cunoscuta revista germana Simplicissimus 1954 – 1955, in urma unei donatii de 80 de numere, primita de la Colectia germanilor Gisela si Dieter Burkamp.
In 2005 am adus la Festivalul Revelionul Caricaturistilor de la Urziceni expozitia Serbia si Muntenegru, in colaborare cu Salonul International Zemun.
In aprilie 2006, Colectia a fost prezentata in Bucuresti la Clubul Caricaturistilor Sorin Postolache. In 2007 a fost prezentata colectia de reviste la Gura Humorului.
Buletinul informativ
In perioada 2002 – 2004, Colectia a comunicat cu artistii prin intermediul unui buletin de tip „fluturas“ care functiona din fonduri proprii. In anul 2004, datorita cresterii volumului de activitati, s-a simtit nevoia maririi spatiului de informatii si s-a infiintat Buletinul informativ al Colectiei Crihana. Primii autori care au contribuit financiar la infiintarea buletinului au devenit si fondatori. De-a lungul timpului au sustinut buletinul cu sume suplimentare fata de abonament: Ruxandra Clenciu, Dieter Burkamp (Germania), Maria Stoica, Marian Lupu, Devis Grebu, Ioan Emil Kett-Groza, Mihai Ignat, Monica Zanet, Vladimir Crivoi, Gabriel Rusu, Gheorghe Constantinescu, Ioan Szilveszter.