CeBIT 2011: in avangarda inaltei tehnologii
Data: 1-15 martie 2011
Hanovra a gazduit, in perioada 1 – 5 martie a.c., cel mai mare eveniment european din acest an din industria digitala: CeBIT 2011. Pe parcursul celor cinci zile de desfasurare a evenimentului, expozanti ai celor peste 4200 de companii participante (intre care cele mai puternice corporatii in domeniul IT) din 70 de tari, inclusiv din Romania, au prezentat vizitatorilor cele mai noi generatii de jocuri, computere, tablete, solutii de securitate, spatii de stocare si alte produse si tehnologii, care mai de care mai interesante si inedite.
Primul display wireless din lume
Fujitsu a expus studiul de design la care lucreaza pentru primul display cu adevarat wireless. Compania se asteapta ca modelul comercial al display-ului wireless ce inglobeaza tehnologia inovatoare SUPA (Smart Universal Power Access) sa intre in productie incepand de anul viitor. Display-ul conceput de Fujitsu este complet portabil, nu are cablu, fiind primul model din lume care foloseste wireless atat pentru a primi energie, cat si semnal video. Aceasta tehnologie deschide drumul spre utilizarea display-urilor in sistem „aseaza&lucreaza“, unde monitoarele sunt alimentate prin simpla asezare pe un birou sau intr-o anumita zona pe masa. Monitorul de 22 inci de la Fujitsu cu tehnologie SUPA primeste energie prin inductie magnetica de la o antena transmitator care poate fi integrata in birouri sau pereti despartitori. Antena tinteste doar intr-o zona definita, tehnologia utilizata fiind 100% sigura pentru utilizatori, la fel ca in cazul plitelor cu inductie folosite in bucatarie. Monitorul primeste imagini via wireless USB de la un PC sau notebook aflat la o distanta de pana la 10 metri. „Din punct de vedere operational nu exista nicio diferenta de calitate fata de monitorul traditional, cu exceptia faptului ca am reusit ca, la capitolul monitoare, cablurile sa devina istorie“, a declarat un oficial al Fujitsu.
Laptop ce poate fi controlat cu privirea
Firmele Lenovo (cel de-al patrulea producator mondial de computere) si Tobii (liderul mondial in solutii de control al sistemelor informatice folosind privirea) au lansat, la targul tehnologic international CeBIT, prototipul unui laptop care poate fi controlat prin miscarile ochilor. Tehnologia permite utilizatorilor sa miste cursorul, sa selecteze sau sa dea scroll pe o pagina doar cu ajutorul ochilor. Solutia functioneaza folosind o camera video care urmareste in permanenta ochii, avand ca puncte de reper pupila umana. Noul sistem permite utilizatorilor sa controleze un cursor cu ajutorul privirii si sa foloseasca o tastatura virtuala. Managerul general al Tobii, Barbara Barclay, a afirmat ca produsul nu isi propune sa inlocuiasca mouse-ul traditional, tastatura sau ecranul tactil, ci se doreste a fi o optiune complementara menita sa faca manevrarea computerului mai usoara si mai eficienta. Persoanele cu dizabilitati deja folosesc aceasta tehnologie, insa va mai dura un timp pana cand aceasta va intra pe piata notebookurilor de serie din cauza costului de productie ridicat. Produsul are, in momentul de fata, o grosime dubla fata de cea a unui laptop obisnuit, insa se intentioneaza ca in viitor aspectul lui sa devina mai comercial. Printre viitoarele imbunatatiri ale acestui laptop se numara un cursor care va fi „manevrat“ cu privirea.
PC cu senzor de miscare
Compania taiwaneza Asus a prezentat la targ prima tehnologie cu senzori de miscare pentru PC-uri, denumita WAVI Xtion. Aceasta este formata din doua componente – dispozitivul fara fir pentru streaming media WAVI si senzorul de miscare Xtion. Acesta transmite wireless continut multimedia de inalta definitie de la un PC localizat intr-o camera catre un televizor amplasat intr-o alta, in timp ce filmele, jocurile si aplicatiile bazate pe gestica introduc prima interfata PC care suporta in mod oficial senzorii de miscare. Acest echipament va permite utilizatorilor sa acceseze de la distanta continutul aflat pe calculatoarele proprii prin gesturi simple, din fata televizoarelor. O alta noutate cu care s-a remarcat Asus la aceasta editie a CeBIT a fost lansarea primului laptop 3D pentru care nu este nevoie de ochelari speciali.
Produse de stocare externa dedicate oamenilor de afaceri
Verbatim si-a etalat noul portofoliul bazat pe produse de stocare externa high-end, fiabile si sigure, dedicate oamenilor de afaceri. Cel mai asteptat dintre acestea a fost USB Drive Verbatim Secure Data Micro, prima memorie micro USB echipata cu criptare hardware 256bit AES. Aceasta este un dispozitiv de stocare securizata care poate fi folosit pentru o gama larga de activitati legate de afaceri la fel ca o memorie USB standard. Asigura protectia impotriva furtului sau scurgerii de date prin criptarea si protejarea totala impotriva vizualizarilor neautorizate. Memoriile sunt fabricate printr-un proces numit System-in-Package (SiP – Sistem-in-Pachet) ce integreaza componentele electronice intr-o carcasa robusta si complet sigilata. Aceasta protejeaza memoria de praf, apa si descarcari statice, transformand-o intr-una dintre cele mai mici si fiabile memorii USB disponibile azi pe piata.
Accesorii pentru monitorizarea starii de sanatate
Compania germana Medisana a prezentat cateva accesorii din seria VitaDock pentru iPhone si iPad, care permit monitorizarea atenta a starii de sanatate. Ele ofera posibilitatea de a masura temperatura corpului, a greutatii, a nivelului de glucoza din organism, precum si a tensiunii arteriale. Unele dintre cele mai utile astfel de produse sunt ThermoDock – care poate transforma iPhone-ul intr-un termometru cu infrarosu ce permite masurarea temperaturii corpului prin simpla pozitionare a terminalului in dreptul fruntii – si GlucoDock – destinat persoanelor care sufera de diabet zaharat – cu ajutorul caruia utilizatorii isi pot masura nivelul de glucoza din sange. Acest din urma dispozitiv este introdus in portul USB al terminalului si, prin aplicarea unei picaturi de sange pe banda atasata accesoriului, se poate analiza nivelul de zaharuri din sange.