Prioritati ingineresti pe agenda Sucursalei AGIR Dolj
Data: 1-15 martie 2011
La 24 februarie 2011 s-a desfasurat, la Casa Universitarilor din Craiova, primul Colocviu dintr-un ciclu mai amplu organizat in 2011 de Sucursala AGIR Dolj.
Colocviul a avut trei parti.
Prima parte a fost dedicata lui Gogu Constantinescu, fiu al Craiovei, exponent al Romaniei. S-a trecut in revista perioada petrecuta la Craiova, perioada studentiei la Bucuresti si primii ani de activitate in Romania. Apoi anii de glorie petrecuti in Anglia, recunoasterea valorii profesionale si legatura cu tara. S-a evocat momentul decernarii titlului de Doctor Honoris Causa de catre Institutul Politehnic din Bucuresti, in 1961. Ineditul acestei evocari l-a reprezentat prezenta la Colocviu a domnului ing. Alexandru Manda, care a fost martor si la evenimentul din 1961. „Istoria“ este construita de oameni prin trairile lor, prin emotiile lor, prin implicarea in prezentul de azi care va deveni, inevitabil, trecut, dar care jaloneaza drumul de maine al societatii in care traim.
In a doua parte a Colocviului s-a discutat despre implicarea AGIR Dolj in organizarea de „Stagii de formare practica pentru studenti si absolventi in vederea dobandirii de abilitati pentru angajare“. S-au identificat intreprinderile conduse de membrii AGIR Dolj care se pot implica in organizarea stagiilor, s-a prezentat experienta americana in acest domeniu, s-a evocat necesitatea cunoasterii legislatiei in acest domeniu, precum si oportunitatea accesarii de fonduri europene pentru ca aceasta problema sa poata fi rezolvata pe baze stiintifice si cu efecte de lunga durata si profunzime sociala.
Partea a treia, intitulata „De la inginerie la arta si de la arta la inginerie prin muzica traditionala romaneasca“, l-a avut in prim plan pe inginerul Ion Creteanu, rapsod popular, absolvent al Facultatii de Electrotehnica din Craiova, promotia 1985. Acesta, printr-un regal de interpretare vocala si instrumentala la cobza, a demonstrat – facand apel la cantece vechi, autentice, culese din vatra satului oltenesc – ca frumusetea in inginerie este esentiala, iar esentialul in inginerie este intotdeauna frumos.
Unul dintre participanti a spus: „Acest Colocviu a fost un regal de tehnica si cultura“. Iar o participanta a mentionat: „A fost o incantare sa cunosc un rapsod-inginer, daruit nativ cu un talent atat de mare, cu o voce deosebita si cu o modestie asemenea“.
Alte articole

