TUR DE ORIZONT
Data: 1-15 martie 2011
Dezbatere publica la nivel european privind sustenabilitatea biomasei
Comisia Europeana (CE) a lansat o dezbatere publica privind necesitatea introducerii unor cerinte suplimentare de durabilitate pentru biomasa solida si gazoasa utilizata in electricitate, incalzire si racire, informeaza green-report. Potrivit specialistilor, dezbaterea e de mare interes pentru tara noastra, tinandu-se cont de potentialul mare pe care Romania il are in acest sector. Scopul demersului CE este acela de a afla opinia partilor interesate asupra posibilelor actiuni suplimentare care sa asigure ca biomasa utilizata in scopuri energetice este produsa sustenabil. Contributiile se pot trimite electronic, pana la 29 martie 2011. In urma consultarii, CE va stabili daca este nevoie de masuri suplimentare la nivelul Uniunii Europene pentru a asigura ca biomasa produsa pentru obtinerea energiei este sustenabila, in contextul dezvoltarii sectorului bioenergiei (aprovizionare, productie, politici-cadru), luand in considerare impactul dezvoltarii schemelor de sustenabilitate a biomasei la nivel national si regional. Consultarea vizeaza criteriile de sustenabilitate pentru utilizarea energetica a biomasei, fara a include biocombustibilii.
Parteneriate public-private pentru productia de electricitate
Hidroelectrica intentioneaza sa dezvolte in parteneriat public-privat cinci proiecte de productie a electricitatii, in valoare totala de 280 milioane euro, pentru care sunt in curs de realizare studiile de fezabilitate. Potrivit datelor companiei, cele cinci proiecte de amenajari hidroenergetice ar urma sa aiba o putere instalata totala de 63,3 MW, cu o productie de electricitate estimata la 300,8 GWh pe an. Cel mai mare proiect, cu o valoare de 92,87 milioane euro, va fi realizat pe raul Mures, in apropierea localitatii Reghin (judetul Mures), urmat, in ordinea valorii investitiei, de Crisul Repede (68 milioane euro), raurile Fenes si Timis (59 milioane euro), Aries (43,78 milioane euro) si Targului (15,54 milioane euro). Hidroelectrica a produs anul trecut o cantitate de 19,7 TWh de electricitate, cu 27% mai mult comparativ cu 15,5 TWh in 2009. Pentru acest an, productia estimata este de 15,5 TWh.
88 milioane de euro pentru modernizarea centralei Lotru – Ciunget
Hidroelectrica a investit 88 de milioane de euro pentru retehnologizarea grupurilor energetice ale centralei Lotru – Ciunget, din judetul Valcea. Unitatea are 510 MW instalati, in trei grupuri de cate 170 MW. Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a declarat ca acest proiect va fi urmat de constructia in parteneriat public privat a centralei Tarnita. „Va urma retehnologizarea hidrocentralei Bicaz, pentru 100 – 110 milioane euro“, a spus Ariton.