Blitz
Data: 1 - 15 martie 2014
? Transgaz va trebui sa lege zacamintele de gaze din Marea Neagra cu pietele externe. Transgaz Medias (TGN) va trebui sa investeasca in constructia unor conducte care sa lege perimetrele de gaze din Marea Neagra de pietele externe, a declarat directorul general al companiei, Petru Vaduva, cu prilejul unui eveniment de profil. El a adaugat ca Transgaz are programe de investitii in valoare de 860 milioane euro pentru conectarea resurselor de gaze din Marea Neagra la sistemul de transport al gazelor. Daca rezervele de gaze din Marea Neagra se vor dovedi mai mari decat cele estimate, investitiile au urma sa fie majorate cu 600 milioane de euro. Compania Transgaz este controlata de stat, prin Secretariatul General al Guvernului.
? Cel mai mare pod solar, la Londra. Podul solar Blackfriars se intinde peste raul Tamisa, asigurand o cale de transport pentru mii de navetisti din sudul Londrei. Podul incorporeaza si o statie de tren electric. Constructia a fost ridicata in cinci ani si este acoperita cu 4400 de panouri fotovoltaice, care vor contribui la reducerea emisiilor de carbon cu 511 tone pe an. „Trenurile electrice sunt deja cele mai «verzi» mijloace de transport, iar alimentarea statiei de tren si a cladirilor auxiliare, care se gasesc pe acest pod, cu energia produsa de panourile fotovoltaice, va oferi pasagerilor o experienta de calatorie cu adevarat sustenabila“, a declarat David Statham, manager la First Capital Connect, compania care se ocupa de transportul cu trenul electric. In afara de faptul ca podul asigura energia electrica pentru statia de tren, Blackfriars a devenit si un simbol al noii Londre, un oras sustenabil.
? Locurile de munca din inginerie si productie, intre cel mai bine platite din Romania. Un studiu realizat de compania de recrutare Grafton Recruitment privind nivelul salariilor din Europa Centrala si de Est in anul fiscal 2013/2014 releva ca cel intre cel mai bine platite locuri de munca in Romania sunt cele din domeniile inginerie si productie (cu un maxim de 30 000 de euro/an). Studiul releva schimbarile care au loc pe piata fortei de munca din Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Romania, Lituania si Turcia, in domenii precum IT si telecomunicatii, farmaceutic si sanatate, inginerie si productie, logistica si achizitii, servicii bancare si financiare, contabilitate si asigurari, vanzari si marketing, resurse umane si administratie, centre de contact, centre de servicii partajate si BPO, constructii si proprietati. Domeniul ingineriei si productiei este puternic influentat de productia de automobile in toate tarile din Europa Centrala si de Est. In acest domeniu, Romania se afla pe primul loc in regiune, in conditiile in care un inginer automatist are cel mai mare salariu din regiune, de 30 000 de euro pe an, in comparatie cu Turcia - 26 000 de euro si Cehia - 24 000 euro anual.