In memoriam Dr. ing. Constantin Dragos Teodorescu
Data: 1 - 15 martie 2014
Vestea trecerii in nefiinta a binecunoscutului doctor inginer Dragos Teodorescu, dupa o lunga si grea suferinta, a produs mare intristare intregii bresle a inginerilor din Romania si nu numai.
Nascut la 6 iulie 1937, in comuna Stalpu, jud. Buzau, a absolvit cu brio scoala din comuna natala, apoi liceul B. P. Hasdeu din Buzau si Facultatea de Constructii Cai Ferate a Institutului de Constructii din Bucuresti, cu diploma de merit. A devenit, astfel, inginer constructor proiectant la numai 22 de ani in cadrul uneia dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant tehnic superior din tara de la acea vreme: Institutul de Proiectari Cai Ferate (I.P.C.F.), cu sediul in Palatul CFR.
Meritele sale profesionale, calitatile deosebite cu care a fost inzestrat l-au propulsat - inca de la inceput - in activitati de mare responsabilitate, fiind mai intai Sef al Diviziei de Poduri, Tuneluri si Consolidari (1971 - 1974) pentru a ajunge, in final, director tehnic al acestui remarcabil institut. In anul 1974 a sustinut dizertatia de doctorat intitulata „Contributii la calculul static si dinamic al structurilor de poduri metalice din grinzi cu zabrele, tinand seama de conlucrarea spatiala“. A proiectat sau a coordonat documentatiile pentru numeroase lucrari de poduri de cale ferata, dar lucrarea de referinta o constituie realizarea noilor poduri dunarene de cale ferata si sosea de la Fetesti - Cernavoda, unde a fost sef de proiect. De asemenea, a publicat monografia bilingva romano-engleza intitulata „Poduri noi peste Dunare in zona Fetesti - Cernavoda“. Totodata, a participat cu lucrari tehnico-stiintifice la numeroase simpozioane, conferinte nationale si internationale, cele mai importante fiind cele din suita de intalniri „Bridges across the Danube“.
Pregatirea sa profesionala ampla, experienta dobandita in exercitarea activitatii de proiectare l-au indreptatit sa se alature cadrelor didactice din invatamantul superior din constructii, participand activ si competent ca asistent, lector si profesor asociat la pregatirea multor serii de specialisti in domeniu.
In decursul activitatii a primit nenumarate distinctii, diplome si medalii, printre care si Premiul Aurel Vlaicu al Academiei Romane (1992). In 1992, a fost atestat ca verificator de proiecte si expert in domeniul poduri, tunele si cai ferate, iar apoi a fost, timp de 10 ani, presedintele comisiei de atestare din cadrul M.L.P.A.T. Din anul 2000 a facut parte si din Comisia de specialisti romano-bulgari pentru realizarea noului pod de cale ferata si sosea peste Dunare de la Calafat - Vidin. In anul 2002 i s-a acordat titlul de profesor onorific de catre Universitatea Politehnica din Timisoara.
Prin disparitia dr. ing. Constantin Dragos Teodorescu, inginerimea din Romania a suferit o grea pierdere, care se va resimti din plin.
Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR) si Academia de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR) deplang disparitia eminentului coleg si sunt alaturi de familia indurerata, greu incercata.
Prietenii si toti cei care l-au cunoscut nutresc cu siguranta aceleasi sentimente de compasiune si vor pastra pentru totdeauna in inima si in sufletele lor pe OMUL de inalta tinuta profesionala si morala CONSTANTIN DRAGOS TEODORESCU.