Masa rotunda - „Necesitatea aparitiei unui normativ pentru proiectarea, montarea, punerea in functiune si intretinerea cosurilor de evacuare a gazelor de ardere“
Data: 1 - 15 martie 2014
La 20 februarie a.c., la sediul Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (AGIR) din bd. Dacia nr. 26, a avut loc masa rotunda cu tema Necesitatea aparitiei unui normativ pentru proiectarea, montarea, punerea in functiune si intretinerea cosurilor de evacuare a gazelor de ardere. La aceasta reuniune, organizata de Societatea Expertilor Tehnici Extrajudiciari si Consultanti - SETEC din cadrul AGIR, in parteneriat cu Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania, Filiala Valahia - AIIR FV, au participat, printre altii: din partea SETEC - AGIR, expertii tehnici Dragos Popa, Florin Cetateanu si Cristian Cetateanu; din partea AIIR FV - Mihai Ilina si Catalin Lungu; decanul Facultatii de Ingineria Instalatiilor din UTCB - Sorin Burchiu; Nicolae Antonescu; din partea ISCIR - Inspector de Stat sef Marian Raducanu; din partea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice - Iliuta Paraschiv (consilier superior); din partea Ministerului Dezvoltarii Regionale - Carmen Balan; de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta - ofiter specialist Ionel Golgojan; din partea Asociatiei Profesionale a Specialistilor din Domeniul Echipamentelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ASPIR) - Radu Mihailescu si Virgil Florescu; Claudiu Georgescu - Presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR); Andrei Legendi - din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si Virgil Puticiu - presedintele Corpului Expertilor Tehnici din Romania.
Presedintele SETEC - AGIR, Dragos Popa, a urat, din partea organizatorilor, bun venit participantilor si a facut o scurta introducere a tematicii conferintei.
Au urmat prezentarile sustinute de Florin Cetateanu, Catalin Lungu si Cristian Cetateanu, prin care s-a evidentiat necesitatea reglementarii domeniului cosurilor de evacuare a gazelor de ardere, precum si initiativa MDRT din 2013 de elaborare a unui normativ in acest sector (a fost organizata o licitatie pentru elaborarea normativului, dar, in final, aceasta a fost anulata). Prezentarile au fost foarte bine primite de catre participanti si au fost punctul de plecare a discutiilor animate si la obiect.
Tot in cadrul acestei mese rotunde s-a transmis mesajul de salut al grupului de initiativa pentru infiintarea Asociatiei Cosarilor. Acest mesaj a fost bine primit si s-a continuat cu discutarea situatiei cosarilor, care, pana in momentul de fata, sunt autorizati doar de catre ANC, nicio alta autoritate nefiind implicata in autorizarea firmelor de profil. Asociatia Cosarilor a fost invitata ca, dupa constituire, sa participe la elaborarea viitorului normativ si la dialog cu institutiile statului.
In final, Catalin Lungu a formulat concluziile intalnirii: ? Normativul de cosuri de evacuare gaze de ardere va cuprinde notiuni privind reabilitarea cosurilor; ? este necesara definirea aplicabilitatii / domenii si subdomenii; ? problema poluarii este divergenta in acest moment, cel mai probabil responsabilul intocmirii isi va pune amprenta asupra acestui aspect; ? prin Normativ exista posibilitatea stipularii conditiilor de autorizare a cosarilor; ? finantarea necesara intocmirii Normativului se poate obtine din doua surse: societati de asigurare si/sau societati private cu interes in domeniu; ? trebuie integrate si companiile de furnizare a cosurilor de evacuare gaze de ardere; ? standardele europene ofera informatii, insa trebuie adaptate situatiei din Romania; ? trebuie trimisa o scrisoare catre Guvernul Romaniei, prin care se va solicita ajutor in intocmirea Normativului de cosuri de evacuare gaze de ardere.
Alte articole



