Noi aparitii in Editura AGIR
Data: 1 - 15 martie 2014
Adrian Bejan J. Peder Zane
DESIGN IN NATURA
CUM GUVERNEAZA LEGEA CONSTRUCTALA EVOLUTIA IN BIOLOGIE, FIZICA, TEHNOLOGIE SI ORGANIZAREA SOCIALA
Editura AGIR, Bucuresti, 2013, ISBN 978-973-720-476-9, format 17×24, 245 pag., 40 lei
Traducerea si publicarea acestei lucrari in limba romana de catre Editura AGIR reprezinta un nou eveniment editorial remarcabil, extrem de util comunitatii stiintifice si tehnice din Romania.
Adrian Bejan, profesor american de origine romana, si-a inceput studiile universitare la Universitatea din Galati, dar le-a continuat la MIT in Statele Unite, unde a obtinut toate titlurile profesionale: BS (1971, Honoris Course), MS (1972, Honoris Course) si PhD (1975). A fost fellow post-doc la University of California, Berkley si la Miller Institute of Basic Research in Science (1976 - 1978). A fost titularizat profesor plin la Duke University, in 1984, si J. A. Jones Distinguished Professor, in 1989. Este autor a peste 590 de lucrari in reviste cu recenzie si 28 de carti. Este clasificat intre cei o suta cei mai citati autori din inginerie (toate domeniile, toate tarile, in viata si decedati). I-au fost conferite 16 titluri de Doctor Honoris Causa de universitati din 11 tari si a primit numeroase premii din partea societatilor nationale si internationale de specialitate, fiind recunoscut ca pionier a numeroase metode originale in termodinamica. Este membru de onoare al Academiei Romane (2011).
J. Peder Zane este profesor asistent de jurnalism si comunicare la St. Augustine College din Raleigh, North Carolina.
Versiunea in limba romana a cartii a fost realizata de prof. dr. ing. Alexandru Morega, de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, membru corespondent al Academiei Romane (2012).
Dupa cum marturisesc autorii, aceasta carte este o poveste de stiinta. Subiectul sau este aparitia si evolutia formelor de „organizare“ in natura si cum acest fenomen universal este condensat intr-o legitate a fizicii: legea constructala (constructal law). Firul povestii parcurge intregul teritoriu al naturii, de la fenomenele neinsufletite, la cele umane, sociale si tehnologice. Teoria constructala unifica aceste fenomene si le inradacineaza ferm in fizica. Si, ca orice poveste, lucrarea se citeste pe nerasuflate, urmarindu-se o actiune pasionanta, deloc arida sau cu dificultati de intelegere.
De altfel, legea constructala, in formularea lui Adrian Bejan, descoperitorul ei, spune ca pentru ca un sistem de curgere de dimensiuni finite sa persiste in timp (sa traiasca) configuratia sa trebuie sa evolueze in timp astfel incat sa ofere acces mai usor curentilor care curg prin el. Ideea fundamentala este ca orice misca, fie ca este sau nu viu, este un sistem de curgere, iar toate sistemele de curgere genereaza forma si structura in timp pentru a facilita aceasta miscare.
Legea constructala este revolutionara deoarece este o legitate a fizicii - si nu doar a biologiei, hidrologiei, geologiei, geofizicii sau ingineriei. Ea guverneaza orice sistem, in orice moment de timp, oriunde, cuprinzand fenomene neinsufletite (rauri, fulgere), insufletite (copaci, animale) sau ingeniate (tehnologie), precum si curgerile evolutive ale constructurilor sociale precum cunoasterea, limba sau cultura. Toate designurile apar si evolueaza in acord cu aceasta legitate.
Cartea este structurata in 10 capitole. La acestea se adauga o introducere, note, bibliografie selectiva si index.
Lansarea cartii s-a facut sub auspiciile Academiei Romane, Academiei de Stiinte Tehnice din Romania si Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, la 22 februarie a.c., eveniment care s-a bucurat de o numeroasa si selecta participare.