In memoriam Prof. univ. dr. ing. Francisc Weber
Data: 1-15 martie 2016
Cu o profundă durere şi cu mult regret, membrii Sucursalei AGIR Hunedoara au aflat de încetarea din viaţă a prof. univ. dr. ing. Francisc Weber, un om care până mai ieri era în mijlocul nostru, un om care ne era drag şi pe care îl apreciam cu toţii.
Drumul de viaţă şi rodnica activitate a celui dispărut sunt pilduitoare. Francisc Weber a absolvit, în 1972, Universitatea Politehnica din Timişoara (Facultatea de Mecanică, specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini), şi şi-a început activitatea ca asistent stagiar la Institutul de Subingineri - Hunedoara. A obţinut, treaptă cu treaptă, gradele didactice, remarcându-se prin lucrările de laborator şi seminarii la disciplina Mecanica şi rezistenţa materialelor, pentru studenţii secţiei Electromecanică tehnologică. Din anul universitar 1974 - 1975, activitatea sa a inclus cursul, lucrările de laborator şi seminariile la disciplina Mecanică, rezistenţa materialelor şi organe de maşini pentru anul I, secţiile Furnale - Oţelării, respectiv Deformări plastice şi tratamente termice.
În 1998 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în specializarea Rezistenţa materialelor, elasticitate şi plasticitate, în urma susţinerii publice a tezei Contribuţii la studiul comportării oţelurilor la temperaturi scăzute, avându-l drept conducător ştiinţific pe reputatul om de ştiinţă prof. univ. dr. ing. Tiberiu Dimitrie Babeu, membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.
În anul 2000 a devenit profesor universitar. Împreună cu colectivul de ingineri mecanici din Catedra de electromecanică, a contribuit la realizarea laboratoarelor de Mecanică, Rezistenţa materialelor, respectiv Mecanisme şi organe de maşini. În anul universitar 1991 - 1992 a înfiinţat Laboratorul de Toleranţe şi Control Dimensional, iar în anul universitar 1992 - 1993 Laboratorul de Acţionări Hidraulice şi Pneumatice. Contractele de cercetare şi proiectare care au fost finalizate sub conducerea sa au fost orientate spre: determinarea caracteristicilor mecanice ale oţelurilor în condiţii de temperaturi scăzute; comportarea în exploatare a structurilor de rezistenţă; creşterea durabilităţii în exploatare a utilajelor metalurgice; modernizarea utilajului metalurgic. Participarea la programele de cercetare interne s-a concretizat în 95 de lucrări ştiinţifice publicate în reviste româneşti şi din străinătate, 27 de contracte de cercetare ştiinţifică, dintre care la 6 a fost director. În urma activităţilor de cercetare ştiinţifică, a obţinut 3 brevete de invenţie şi 14 certificate de inovaţie.
Profesorul Francisc Weber a fost membru al mai multor asociaţii profesionale de prestigiu, fiind, între altele, preşedintele Sucursalei Hunedoara a Asociaţiei Generală a Inginerilor din România, până în 2013, precum şi membru al ASTR. De asemenea, a fost membru în colectivele de redacţie ale unor reviste ştiinţifice. Pentru activitatea didactică şi ştiinţifică a fost distins cu premii şi diplome acordate atât la nivel judeţean, cât şi naţional.
Suntem alături de familie, în aceste momente de grea încercare şi durere. Pentru noi toţi, Francisc Weber va rămâne, pentru totdeauna, un Profesor de o aleasă ţinută academică, un minunat coleg şi un drag prieten.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!