Noi aparitii in Editura AGIR
Data: 1-15 martie 2016
Vasile DUŞA Victor VAIDA Florin MOLNAR-MATEI
PARTEA ELECTRICĂ A CENTRALELOR ELECTRICE
Seria Electrotehnică - Electroenergetică
Editura AGIR, 2015, 17×24 cm, ISBN 978-973-720-575-9, 680 pag., 40 lei
Până în 1989, interconectarea Sistemului Electroenergetic Naţional (SEEN) cu ţările vecine a fost orientată spre legăturile cu sistemele electroenergetice ale ţărilor membre CAER. Începând din 1990, în SEEN s-au luat decizii majore în scopul creşterii siguranţei şi eficienţei funcţionării acestuia, creării şi dezvoltării unei pieţe angro de energie electrică la nivel naţional şi european, susţinute prin legislaţia naţională şi a Uniunii Europene. Funcţionarea pieţei de echilibrare şi a pieţei serviciilor tehnologice de sistem (principalele componente ale pieţei angro de energie electrică) se bazează în mare măsură pe partea electrică a centralelor electrice. După anul 2006, SEEN funcţionează integrat în Sistemul Electroenergetic European.
Pentru producerea energiei electrice şi termice, în SEEN sunt în funcţiune un număr mare de centrale termoelectrice şi hidroelectrice, o centrală nuclearo-electrică şi, în ultimii ani, centrale pe bază de resurse regenerabile de energie. În prezent, Guvernul României pregăteşte, printr-o largă dezbatere publică, o nouă Strategie Energetică pentru perioada 2016 - 2030, cu perspectiva anului 2050, care să prevadă un mix energetic echilibrat, bazat pe folosirea resurselor în centrale: termoelectrice, hidroelectrice, nucleare, eoliene, fotovoltaice şi biomasă. Siguranţa şi eficienţa în funcţionare a SEEN depind de siguranţa şi eficienţa în funcţionare a principalelor lui componente: centralele electrice, staţiile şi liniile electrice.
Lucrarea Partea Electrică a Centralelor Electrice prezintă în mod sistematic şi unitar ansamblul problemelor specifice disciplinei cu aceeaşi titulatură, (Imaginea din articol) care se predă studenţilor de la specializarea Electroenergetică, la Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică din Timişoara, dar şi la alte facultăţi cu profil energetic din ţară. Cartea reuneşte experienţa teoretică a prof. dr. ing. Vasile Duşa şi ş.l. dr. ing. Florin Molnar-Matei, cu experienţa îndelungată în montajul, punerea în funcţiune şi exploatarea centralelor electrice, dar şi a funcţionării sistemului electroenergetic, a prof. dr. ing. Victor Vaida.
Lucrarea, cu peste 620 de pagini, având 11 capitole şi un amplu material bibliografic, este prezentată într-o formă grafică deosebită. Primul capitol prezintă un scurt istoric al dezvoltării SEEN, integrarea sa în Sistemul Electroenergetic European şi o clasificare a centralelor electrice. Problematica celorlalte capitole este organizată în trei părţi. Partea I, „Echipamentele primare din centralele electrice", cuprinde capitolele 2 şi 3, care se referă la generatorul sincron, şi capitolul 4, care tratează aspecte privind transformatoarele de forţă din centralele electrice. Partea a II-a, „Generatorul electric conectat la reţeaua sistemului electroenergetic", cuprinde capitolul 5, în care se analizează regimurile de funcţionare ale generatorului sincron conectat la reţeaua SEN, capitolul 6, care tratează problemele referitoare la conectarea generatoarelor sincrone la reţeaua SEN şi capitolul 7, dedicat problematicii vizând exploatarea generatoarelor sincrone. Partea a III-a, „Instalaţiile electrice din centralele electrice", cuprinde capitolele 8, 9, 10 şi 11. În capitolul 8, se analizează instalaţiile electrice ale circuitelor primare din centralele electrice. În capitolul 9, se analizează sistemul serviciilor proprii din centralele electrice. În capitolul 10, se prezintă scheme electrice de conexiuni ale centralelor electrice, iar capitolul 11 este consacrat problematicii vizând calculul curenţilor de scurtcircuit şi efectele acestora asupra aparatajului instalaţiilor electrice.
Prin îmbinarea armonioasă a aspectelor teoretice şi practice, privind partea electrică a centralelor electrice, lucrarea reprezintă o premieră în literatura tehnică de specialitate, adresându-se studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor din facultăţile de profil, dar şi altor specialişti cu preocupări în domeniul montajului, punerii în funcţiune a centralelor electrice şi a funcţionării Sistemului Electroenergetic.
Cartea poate fi procurată de la Librăria AGIR din Bucureşti, sect. 1, Bd. Dacia nr. 26, tel. 012 319 49 45, e-mail: libraria@agir.ro.