Dezvoltarea si modernizarea sistemului energetic, in dezbatere
Data: 1-15 martie 2019
În urma aderării UE la Acordul de la Paris și odată cu publicarea Strategiei Uniunii Energetice, Uniunea și-a asumat un rol important prin cele cinci dimensiuni principale: securitate energetică, decarbonare, eficiență energetică, piața internă a energiei și cercetare, inovare și competitivitate. Pe de altă parte, dezvoltarea și creșterea competitivității economiei României, creșterea calității vieții și grija pentru mediul înconjurător sunt indisolubil legate de dezvoltarea și modernizarea sistemului energetic.
Toate strategiile energetice elaborate în ultimii ani fac referire la faptul că o mare parte a instalaţiilor de producere au o vechime mare, că starea reţelelor de distribuţie este precară, că sunt necesare măsuri urgente şi ferme pentru remedierea acestei situaţii. Aceste instalaţii sunt, totuşi, în funcţiune şi contribuie în mod semnificativ la funcţionarea sistemului energetic naţional. Eforturile mari depuse de generaţia anterioară îşi arată încă rezultatele şi ele merită să fie mai bine cunoscute, mai ales de către tânara generaţie.
Pentru a contribui la păstrarea în memoria colectivă a acestor eforturi şi, implicit, rezultate, Comitetul Naţional Român al Consilului Mondial al Energiei (CNR - CME), în colaborare cu Future Energy Leaders Romania (FEL Romania), a organizat o conferință la care au participat numeroase personalități din domeniu. Moderatorul discuțiilor a fost Iulian Iancu, președintele CNR - CME care, după ce a făcut un scurt istoric al industriei românești a arătat că CNR - CME este un factor de coagulare a instituțiilor și specialiștilor din țară cu activități în industria energetică.
Despre realizările remarcabile din trecut ale industriei energetice românești a vorbit pe larg Ioan Avram, fost ministru al industriei constructoare de mașini, fost ministru al energiei electrice. Relatarea sa a fost apreciată pozitiv de asistența în care erau prezenți numeroși reprezentanți ai celor ce au contribuit la acele realizări. Alte detalii au mai fost relevate de Emanuel Babici, fost director IMGB, fost ministru adjunct și secretar de stat, precum și de alți participanți la conferință.
O parte dintre problemele actuale ale sectorului energetic au fost prezentate de Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, care a menţionat, între altele, că, deşi costul certificatelor de carbon la CE Oltenia reprezintă 34% din cifra de afaceri a combinatului, producerea energiei electrice pe bază de lignit trebuie păstrată datorită avantajelor sale. De asemenea, cogenerarea este o necesitate, dar trebuie modernizată. Componentei de mediu i se acordă o atenție deosebită, iar energia regenerabilă este o necesitate. Sorin Elisei, senior consultant la Deloitte, a amintit de Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2021 - 2030, în curs de elaborare, pe care se va baza dezvoltarea durabilă a sectorului energetic în următorul deceniu. Sunt 9 ministere implicate în elaborarea și aplicarea acestui plan de care depinde printre altele, și alocarea fondurilor europene.
O concluzie a discuțiilor a fost trasă chiar de moderator: trecutul nu mai poate fi schimbat, viitorul este imprevizibil, tot ceea ce putem face este să ne concentrăm asupra prezentului.
Alte articole



