40 de unitati de incarcare rapida a masinilor electrice vor fi instalate in tara, pana la finalul anului, prin proiectul NEXT-E
Data: 1-15 martie 2020 2020
Până la finele anului 2020, prin proiectul NEXT-E, cofinanţat din fonduri europene, în România vor fi instalate 40 de unități de încărcare rapidă a maşinilor electrice, dintre care 19 de către E.ON și 21 de către MOL România. În acest context, zilele trecute E.ON Energie România a pus în funcţiune o astfel de staţie la Râmnicu Vâlcea, fiind astfel continuate lucrările pentru implementarea infrastructurii de transport electric pe ruta Constanța - București - Timișoara.
Potrivit unui comunicat, până acum, E.ON Energie România a montat 15 stații, dintre care 7 pe traseul Iași - Gheorgheni - Târgu Mureș, celelalte 8 fiind în localităţile: Piatra Neamţ şi Roman (jud. Neamţ), Bacău, Suceava, Adjud (jud. Vrancea) și București.
Noua staţie de încărcare de la Râmnicu Vâlcea are o putere maximă de 93 kW. Astfel, timpul mediu de încărcare a unei maşini electrice va fi de aproximativ 40 de minute pentru 80% din baterie. În locaţie este instalată câte o staţie de tip fast charge 1x50 kW (curent continuu conectori CCS sau CHAdeMO) + 1x43 kW (curent alternativ conector Type 2), ce beneficiază de două locuri de parcare.
Iniţiativa face parte din proiectul NEXT-E, cofinanţat din fonduri europene prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF) prin care E.ON şi-a propus să instaleze 19 unităţi de încărcare rapidă a autovehiculelor, alte 21 urmând să fie instalate de către MOL, unul dintre partenerii din acest proiect.
Până în prezent, prin intermediul stațiilor NEXT-E instalate de E.ON, posesorii de autovehicule electrice sau hibride au utilizat aproximativ 22 000 kWh de energie electrică și au parcurs peste 120 000 km. Cele mai multe încărcări s-au făcut la stațiile din Suceava, Iași și Roman.
Staţiile sunt integrate într-un sistem de monitorizare şi gestionare a sesiunilor de încărcare. Acest sistem asigură supravegherea non-stop a respectivei unităţi şi are posibilitatea de a rezolva de la distanţă eventualele incidente apărute în timpul încărcărilor. În plus, eventualele probleme apărute la staţiile de încărcare vor putea fi semnalate telefonic 24/7 la un call center al E.ON.
Utilizatorii de vehicule electrice pot accesa şi rezerva staţiile direct pe https://harta-statii.eondrive.ro/ sau prin aplicaţia mobilă E.ON Drive, disponibilă atât pentru Android, cât şi pentru iOS. De asemenea, acestea pot fi vizualizate pe platforma online Plugshare.
Reţeaua pan-europeană realizată prin proiectul NEXT-E va include şase ţări, iar 40 de staţii de încărcare electrică din totalul de 252 din proiectul NEXT-E vor fi instalate în România şi amplasate pe rutele: Suceava - Bacău - Călărași, Constanţa - Bucureşti - Timişoara şi Iaşi - Târgu Mureş - Alba Iulia. Prin această inițiativă, infrastructura de stații de încărcare pentru autovehicule electrice aferentă coridoarelor rutiere strategice europene (TEN-T) se va completa cu infrastructura de stații de încărcare pentru autovehicule electrice din România, facilitând transportul rutier cu emisii reduse de CO2 şi impact redus asupra mediului.