Memorandum privind prezentul si viitorul resurselor naturale destinate industriei textile
Data: 1-15 martie 2020 2020
În nr. 3/2020 al Universului ingineresc, în pag. 4 - 5, am publicat textul intitulat „Memorandum privind prezentul şi viitorul resurselor naturale destinate industriei textile". Ulterior apariţiei acestui număr, am primit o serie de informaţii suplimentare legate de tema respectivă, referitoare la segmentul aferent creşterii oilor şi valorificării lânii în România, pe care le publicăm în cele ce urmează:
Activitatea de cercetare în domeniu a fost susținută de Ministerul Cercetării și Inovării prin finanțarea proiectului sectorial „Cercetări privind dezvoltarea capacităţii de transfer şi comercializare a rezultatelor din cercetare privind valorificarea integrată a resursei naturale de lână. Strategie privind aplicabilitatea produselor eco-inovative pe bază de lână de oaie în domeniul construcţiilor", derulat în perioada 2017 - 2018 de un consorțiu multidisciplinar, alcătuit din: INCDTP, SC MINET SA Râmnicu Vâlcea, INCD URBAN INCERC, CIT - IRECSON, INCD Chimico-Farmaceutica-ICCF București. Poziția geografică şi clima conferă României un potențial deosebit de creștere a oilor și dezvoltare a producției de lână, care, corelate cu aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare, pot conduce la realizarea unor produse cu caracteristici performante pentru domenii tehnice de mare diversitate. Obiectivele generale ale proiectului au vizat: colaborarea multidisciplinară a actorilor reprezentativi din activitatea de cercetare științifică și din mediul industrial, în scopul elaborării de soluții de valorificare a lânurilor românești groase și semigroase pentru realizarea de materiale izolatoare destinate utilizării în construcții eficiente energetic, identificarea de soluții tehnologice pentru valorificarea lanolinei în domeniul farmaceutic și cosmetic, elaborarea de direcții strategice de susținere a crescătorilor de ovine și a industriei prelucrătoare, în scopul revigorării sectorului lânii la nivel național.
Pe măsură ce arhitecții și constructorii caută să îmbunătățească spațiile de locuit, materialele de construcție au devenit din ce în ce mai „inteligente" și adaptive. Prin interconectarea principiilor naturale cu inovarea tehnologică și producția, este posibil să se lucreze în armonie cu natura, pentru a crea clădiri și oameni mai sănătoși, iar fibrele de lână pot constitui o alternativă naturală pentru înlocuirea materialelor izolatoare chimice. În cadrul proiectului de cercetare, s-au analizat și evaluat atât potențialul național al resursei naturale de rase de oi (șeptel), respectiv al lânurilor provenite de la oi, în particular al lânurile grosiere (provenite de la rasele Țurcană, Stogosa), cât și potențialul național de cercetare - dezvoltare - inovare privind realizarea şi integrarea produselor eco-inovative pe bază de lână indigenă, de la rasele Țurcană și Stogosa, în domeniul construcțiilor. A fost elaborată tehnologia de realizare a materialelor nețesute din fibră de lână din care s-au obținut produse prototip destinate construcțiilor, s-au trasat direcţiile strategice de acţiune la nivel naţional pentru promovarea produselor textile pentru destinaţii tehnice, respectiv izolaţii pentru construcţii.