Pornind de la conceptul de analiza nodala din energetica,
Data: 1-15 martie 2020 2020
Inginerul Cezar Mereuță deschide un nou domeniu de cercetare interdisciplinară în economie
Se spune de către finii cunoscători că statistica este perfect comparabilă cu ținuta de plajă a unei tinere atrăgătoare: expune ceea ce are voie să vadă oricine, dar ferește de ochii lumii detaliile cele mai captivante. Cum statistica este o știință preferată a economiștilor, iar în economie unele dintre reperele cel mai intens utilizate sunt cifra de afaceri și PIB-ul, iată unele exemple cât se poate de relevante:
▪ știați că în economia mondială numai 10% dintre companii realizează împreună 80% din cifra de afaceri globală?
▪ știați că în economia mondială tot numai 10% dintre state cumulează 80% din produsul intern brut global?
Probabil că nu știați, iar până de curând nu știa nimeni. Sunt adevăruri descoperite de inginerul Cezar Mereuță, doctor în energetică și profesor universitar, dublu laureat cu Premiul Academiei Române pentru Economie, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România (ASTR).
Cercetătorul a pornit de la un concept ingineresc - cel de analiză nodală, elaborat de academicianul român Paul Dimo, publicat în premieră în 1968 și validat pe plan internațional. Inginerul Mereuță a preluat conceptul în cercetarea economică și a definit drept companii-nod dintr-o piață clasificată pe acelea care realizează împreună 80% din cifra totală de afaceri de pe piața respectivă. A urmat o muncă asiduă: 20 de ani de cercetare microeconomică prin investigarea a 1009 piețe, 3 ani de testare macroeconomică pe rezultatele economiei planetei între 1970 - 2016 și 2 ani de redactare a rezultatelor. S-a conturat faptul că studiile microeconomice aduc perspective noi cercetărilor macroeconomice, mai ales după definirea drept state-nod pe acelea care cumulează 80% din PIB-ul lumii. Toate acestea deschid, practic, un domeniu nou de cercetare interdisciplinară în științele economice: analiza nodală.
Este, în fapt, o cercetare cu două componente principale: a) identificarea structurilor de putere în competiția organizațională, între companii; b) evaluarea calitativă a mediului de afaceri în privința concurenței. Puterea - acesta este, de fapt, obiectul de studiu al analizei nodale în economie, cuantificată în cifră de afaceri sau în PIB. Ne ajută să vedem din alt unghi și globalizarea. Studiind implicarea statelor-noduri prin prisma topului 100 al companiilor multinaționale la nivel mondial, realizat an de an de UNCTAD, rezultatele demonstrează importanța multinaționalelor care au sediile în state-noduri. În 2015, 14 state-noduri au avut în top 87 de companii.
România este și ea un exemplu pentru cele descrise aici. Studiile locale efectuate încă din 1995 de Cezar Mereuță au relevat gradul de concentrare și în economia românească, în care 10% din companii însumează 80% din cifra totală de afaceri pe fiecare piaţă clasificată. Ca urmare, analiza nodală îi oferă profesorului Mereuță prilejul de a face o propunere deosebit de interesantă: definirea ca obiectiv strategic al României a atingerii și depășirii valorii cotei medii din PIB-ul mondial. Statele cu PIB mai mare decât media sunt rezervoarele pentru obținerea statutului de țară-nod, iar influența lor (nu doar economică) pe scena mondială este considerabilă. Dar un asemenea obiectiv nu este posibil decât prin atragerea de noi investiții străine, prin accelerarea creșterii valorii adăugate în producția agro-alimentară și stimularea sectoarelor creative ale economiei. Iar toate acestea cer infrastructură, educație, sănătate. Ce program politic formidabil ar putea antrena această propunere!
Dacă analiza nodală este una a structurilor de putere, ea este în egală măsură una a inegalității, deoarece cele două sunt inseparabile. Cezar Mereuță a pornit de la inegalitatea inter-organizațională, între companii, și a ajuns implacabil și la cea inter-statală. Acum mai bine de 100 de ani, un alt cercetător al economiei devenea celebru prin abordarea inegalității, dar dintre indivizi și, pornind de la faptul că 20% din italieni dețineau 80% din proprietăți, dădea științei ceea ce toată lumea cunoaște azi drept celebrul Principiu 80-20. Se numea Vilfredo Pareto și, la fel ca Mereuță, era inginer și a lucrat ca atare până după 40 de ani. La fel de similar, studiile sale în economie și sociologie prezintă influențe evidente din dizertația sa doctorală de la Politehnica din Torino.
Este Cezar Mereuță un Pareto modern? Indiscutabil - deși a abordat alte domenii, i-a validat și adâncit principiul până la 80-10. Va deveni el la fel de celebru? Pentru aceasta a și fost făcut un pas important: la Editura Economică a apărut lucrarea The Nodal Analysis. Micro and Macroeconomic Approach. Compendium. Cartea este o rară transpunere accesibilă direct patrimoniului global al cunoașterii a unei lucrări științifice românești. Contextul temporal este excelent: mediul academic și universitar românesc deschide un nou domeniu de cercetare economică multidisciplinară axat pe analiza nodală, concept disponibil acum și altor spcecialiști ai planetei.