Blitz
Data: 1-15 martie 2021
Reactoarele nucleare de la Cernavodă au evitat emiterea a 170 miliarde tone dioxid de carbon. Utilizarea reactoarelor de la Cernavodă pentru producţia de energie a dus la evitarea emiterii unei cantităţi de 170 miliarde tone dioxid de carbon în atmosferă şi a permis înfiinţarea a peste 11 000 locuri de muncă, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica. El a arătat că, potrivit datelor Agenţiei Internaţionale Nucleare, România, prin unităţile sale de profil, a avut un factor de producţie foarte ridicat în perioada 2017 - 2019, ceea ce ne propulsează în top la nivel global în acest domeniu. „Unitatea a doua, cu un factor de 93,3%, ocupă prima poziţie, iar Unitatea 1, cu 89,7% ocupă a treia poziţie, din peste 400 de reactoare care sunt în funcţionare la nivel mondial. România ocupă un loc în top, cu un total de 91%, este un standard de excelenţă cu care ne mândrim", a menţionat oficialul.
● Planetoidul Farfarout, cel mai îndepărtat obiect din sistemul solar. Un grup de astronomi a descoperit cel mai îndepărtat obiect din sistemul solar, un planetoid numit pentru moment Farfarout, după precedentul titular, Farout, care a fost descoperit de aceiași astronomi în 2018. După ani în care au observat traiectoria obiectului pe cer, echipa de cercetători a anunțat că ar putea afirma cu siguranță că Farfarout este mult mai îndepărtat decât orice alt obiect din sistemul solar. Farfarout se află la 132 de unități astronomice (AU) de soare, ceea ce înseamnă că este de 132 de ori mai departe de Soare decât Pământul și de aproximativ patru ori mai departe decât Pluto. Obiectul are nevoie de aproximativ 1000 de ani pentru o rotație completă în jurul Soarelui. Cercetătorii estimează că Farfarout are un diamentru de aproximativ 400 km, ceea ce l-ar plasa la capătul inferior al scalei planetelor pitice, precum Pluto. Miner Planet Center al International Astronomical Union a desemnat oficial Farfarout ca obiectul 2018 AG37. Planetoidul va primi un nume oficial mai târziu, după alte observații.
● Bumbac transformat în zahăr. O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Lund (Suedia) a descoperit o metodă inovatoare de a scăpa într-un mod util de hainele vechi - transformându-le în... zahăr. Cercetătorii au constatat că 90% din bumbacul din haine poate fi transformat în zahăr cu ajutorul căldurii şi al unei anumite cantităţi de acid sulfuric. Evident că zahărul nu poate fi consumat după ce a fost contaminat de acid, însă poate fi transformat în alte fibre textile, cum ar fi nailon sau spandex. Fără această metodă, companiile nu pot să folosească mai mult de 20% din textile pentru reciclare, iar acestea devin deşeuri. Potrivit cercetătorilor suedezi, descoperitea lor contribuie la scăderea deşeurilor produse de industria textilă şi, totodată, la diminuarea materialului brut folosit în acest sector.
Alte articole



