Blitz
Data: 1-15 martie 2022
● Aplicație pentru identificarea adăposturilor antiatomice din țara noastră. Un programator din România a realizat o aplicație care permite identificarea adăposturilor antiatomice din țara noastră. Cu ajutorul aplicației, se poate identifica cel mai apropiat adăpost antiatomic utilizând localizarea în timp real. De asemenea, aplicația oferă informații despre adăpostul antiatomic din apropierea domiciliului, dar și despre celelalte adăposturi. Utilizarea aplicației este gratuită și poate fi accesată la adresa https://adapostulmeu.ro. Aplicația este ușor de utilizat și conține peste 4500 de adăposturi de protecție civilă din țara noastră.
● În perspectivă, un nou avion produs de companii româneşti. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că îşi doreşte ca proiect de ţară un avion nou produs de companii româneşti, care să fie utilizat atât în ţara noastră, cât şi la nivel mondial. El a subliniat că țara noastră are o tradiţie în acest domeniu şi trebuie să reînceapă cercetarea în aeronautică. „De ce să nu lansăm aceste provocări? De ce să nu reiniţializăm cercetarea, dezvoltarea în domeniul aeronauticii astfel încât să avem un produs românesc?", a spus ministrul. O primă discuţie pe acest subiect a fost purtată, recent, la compania Aerostar Bacău. „Din discuţiile preliminare a reieşit că putem să facem un avion pentru partea de training a echipajelor, care să corespundă standardelor internaţionale, dar care să fie produs în România. (...) Numai prin cercetare şi dezvoltare putem să ţinem pasul cu cercetarea tehnologică. Sper ca printr-un astfel de îndemn, mândria noastră de inovatori, de constructori în domeniul aeronauticii să renască, să putem să venim cu un produs nou pe piaţă", a menționat ministrul.
● Eurostat: Transportul feroviar de pasageri a ajuns în T3 din 2021 aproape de nivelul din 2019. Numărul pasagerilor transportaţi cu trenul a revenit aproape de nivelul din 2019, după luni în care pasagerii s-au abţinut să călătorească şi după restricţii impuse pentru a preveni răspândirea pandemiei COVID-19, arată datele publicate zilele trecute de Eurostat. În 20 de state membre ale UE, numărul pasagerilor transportaţi cu trenul a crescut în trimestrul trei din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, când se înregistra al doilea val al pandemiei COVID-19. Datele arată că transportul feroviar de pasageri încă este sub nivelul din trimestrul trei din 2019 - înaintea pandemiei - dar există indiciile unei îmbunătăţiri graduale în acest sector. Comparativ cu trimestrul trei din 2020, cele mai mari creşteri în perioada iulie - septembrie 2021 au fost în Slovenia (45%), Irlanda (42%), Italia (30%), Spania (29%) şi Ţările de Jos (23%). România a raportat un avans de 10% (+1 315 000 pasageri). La polul opus, în trimestrul trei din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, au continuat să înregistreze scăderi ale numărului pasagerilor transportaţi cu trenul Letonia (-12%), Croaţia (-3%) şi Cehia (1%).