Ziua Mondiala a Ingineriei pentru Dezvoltare Durabila
Data: 1-15 martie 2022
Cum este cunoscut, la cea de-a 40-a Conferință Generală a UNESCO din 2019, la propunerea Federației Mondiale a Organizațiilor de Inginerie (FMOI), federație cu o largă reprezentare la scară planetară, formată din sute de membri naționali și internaționali - din care face parte și AGIR, ca membru național - data de 4 martie a fost proclamată drept Ziua Mondială a Ingineriei pentru Dezvoltare Durabilă.
La București, ziua de 4 martie 2022 a fost marcată la sediul central al AGIR prin conferința intitulată „Ingineri români pe meridianele lumii de astăzi".
În deschiderea manifestării, desfășurată online și preluată de site-ul FMOI, președintele AGIR, Mihai Mihăiță, a relevat semnificațiile evenimentului, subliniind că această zi a fost stabilită la 4 martie deoarece, în 1968, a luat ființă FMOI. Tema ediției din 2022 a fost RECONSTRUIEȘTE INTELIGENT, PROIECTEAZĂ VIITORUL. În acest mod, a fost sintetizat mesajul potrivit căruia sărbătoarea de la 4 martie reprezintă, atât la scară națională, cât și internațională, o oportunitate pentru promovarea carierelor în inginerie și pentru sublinierea modului în care inginerii de pretutindeni pot schimba lumea în bine. Este încă un prilej de a angaja autoritățile publice, firmele private, societatea civilă în promovarea soluțiilor oferite de ingineri în contextul marilor probleme cu care se confruntă omenirea, în special în vederea promovării bunelor practici de dezvoltare durabilă. Sub acest aspect, activitatea FMOI este pe deplin consonantă cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite și ale structurii ei specializate, UNESCO. În mod special, prezintă un interes deosebit contribuțiile inginerești la realizarea proiectelor strategice privind accesul larg al tuturor țărilor la apă curată, canalizare, energie fiabilă, la alte surse ale existenței umane fără care este imposibil de atins obiectivele menite să combată efectele schimbărilor climatice, să asigure progres și bunăstare. Este, de asemenea, semnificativ că sărbătorirea acestei zile a fost marcată și de acțiuni specifice de promovare a profesiei de inginer, cu mesaje adresate în special tinerilor, mai ales cel care a avut și are un impact major: „Dacă vrei să schimbi lumea în bine, devino inginer!".
În continuarea manifestării, prof. univ. dr. Gheorghe Manolea a conferențiat pe tema „Ingineri români pe meridianele lumii de astăzi", cu accent pe legături profesionale cu ingineri români stabiliți în Statele Unite ale Americii și Canada. În centrul expunerii, s-au situat elemente definitorii ale activităților desfășurate de profesorul cercetător Iulian Iordăchiță, absolvent al TCM Craiova și al cursului doctoral de la Universitatea din Bănie, precum și de profesorul Sorin Stepan, absolvent al Institutului Politehnic din Timișoara, care-și desfășoară, în prezent, activitatea la Colegiul Conestoga din Canada. Cei doi conaționali au contribuții științifice de primă însemnătate în domeniul promovării roboticii, precum și al sistemelor de telecomandă radio. Legătura cu cei doi ingineri români este menținută și dezvoltată prin întâlnirile colegiale organizate de Sucursala AGIR Dolj.
În încheiere, a avut loc un schimb de opinii pe temele relevate în expuneri, completate cu abordarea unor aspecte de actualitate și de perspectivă ale activității inginerilor români.
Alte articole



