INGINERII POLITICIENI
Data: 15-30 martie 2004
Analiza pentru o dezbatere cu tema "Inginerul azi" introdusa in programul pe anul acesta al Filialei AGIR Galati si inceputa cu titlul "Inginerii economisti", se pare ca a fost bine primita. Ba chiar mai mult: domnul redactor-sef Alexandru Marculescu mi-a sugerat acest nou titlu, "ca doar si presedintele statului este inginer". De asemenea, cu prilejul plenarei Consiliului AGIR din 30 ianuarie a.c., domnul Mihai Mihaita, presedintele AGIR, ne-a spus si despre o primire la Cotroceni referitoare la proiectul Legii inginerului si nu numai.
Daca bine stam si ne gandim, printre ministrii si secretarii de stat sunt destul de multi ingineri. {i este normal sa fie asa, pentru ca este necesara guvernarea unor sectoare pentru care pregatirea de baza se face in facultati de inginerie. In parlament, de asemenea, categoria inginerilor este puternic reprezentata. Daca in randul ministrilor se poate remarca personalitatea inginerului Dan Ioan Popescu, intre parlamentari, ing. dipl. Sandu Ioan Florentin a fost director general al Combinatului Siderurgic Galati. De notorietate sunt si unii primari ingineri, cum a fost domnul Simirad la Iasi sau cum este Dumitru Nicolae la Galati. Deci, inginerii politicieni sunt o realitate certa.
S-ar putea pune o problema de fond: de ce sa se ocupe inginerii de politica? Raspunsul ar putea fi unul "pur si simplu". Dar aprofundand putin ideea, ne vom confrunta cu complexitatea ei. Etimologic vorbind, cuvantul "politica" provine din alaturarea a doua cuvinte din greaca veche: poli - care inseamna "multe" si tika - ce inseamna "fatete", sa zicem "aspecte". Deci, in conformitate cu sinergetica gandirii este vorba de o activitate care se duce simultan pe mai multe planuri; sa zicem - de exemplu - pe plan social, economic, militar, cultural etc. Daca azi suntem de acord ca politica este activitatea claselor sociale si a reprezentantilor ei - partidele politice - a grupurilor sociale in raport cu statul, determinata de interesele si scopurile lor, vom intelege necesitatea ca inginerii sa fie aceia care sa prezinte si sa sustina aceste scopuri si interese pentru industrie, agricultura, silvicultura, tansporturi, constructii. Tot politica este si activitatea organelor puterii si conducerii de stat, care reflecta ordinea sociala si structura economica a tarii, atat pentru intern cat si pentru extern.
Analitic vorbind si pornind de la faptul ca ingineria este o profesie de actiune, este firesc ca ea sa genereze reactiune. Reactiunea in destul de frecvente cazuri imbraca si aspecte economice, sociale si chiar juridice, in plan intern dar si in plan international. {i acum revin cu intrebarea: cine ar putea prezenta si apara cel mai bine scopurile si interesele acestor branse ingineresti daca nu niste ingineri?
Pe de alta parte, inginerul fiind un specialist cu calificare superioara in lucrari tehnice si tehnologice de conceptie, de proiectare si de conducere, inseamna ca este un om cu un nivel de inteligenta superior, care se poate bucura de credibilitate, capabil sa negocieze cu ceilalti pentru a-i convinge ca sunt in interesul general bunul mers si profitabilitatea activitatilor ingineresti. Pe aceasta baza se pot elabora proiecte de legi, de ordonante ale guvernului, de ordine ale unor ministri, dar si norme metodologice si instructiuni de aplicare ale acestora. Trebuie ca ele sa fie emanatii ale practicianului inginer, care a fost nevoit sa vina la nivelul politicului pentru a inlatura obstacolele si a "netezi" calea unei dezvoltari durabile a acelor domenii de inginerie.
Pentru ca sa nu se creada ca exagerez, am sa inserez un singur exemplu legat de inginerii agronomi. Este indeobste acceptat ca Romania are un potential agricol care ar putea hrani cam de trei ori mai multa populatie. Totusi, in ultimii ani Romania a trebuit sa importe hrana. Nu vorbesc de citrice. Vorbesc de grau, ceapa, usturoi, varza murata! De varza murata am aflat ca s-a importat, cautand in listele Directiei Generale a Vamilor, cata tabla din otel s-a importat, sortimente ce se puteau fabrica la Galati.
Anul acesta este un an electoral. Este momentul ca toti inginerii sa se gandeasca bine la faptul ca ceea ce nu pot rezolva in plan tehnic si tehnologic poate ca si-ar putea gasi rezolvarea pe cale politica. De ce sa lasam ca posturile de primari si consilieri (locali si judeteni) sa fie ocupate de persoane politicianiste, care urmaresc numai interesul personal? Se stie cum arata Bucurestiul in general si strazile lui in particular. Hai sa gasim un inginer constructor, cu simt edilitar, care sa faca din capitala Romaniei ceea ce merita sa fie. Sa-i dam si un consiliu municipal pe masura, astfel incat unu (primar) si cu unu (consiliu) sa fie mult mai mare decat doi.
Avem nevoie de un parlament eficient. Care categorii de oameni pot fi mai vizionari si mai eficienti decat inginerii? Tot respectul pentru persoane din sfera artei si culturii, insa … Cu un parlament caracterizat de pragmatism si vizionarism, vom putea avea si un guvern care sa stopeze catastrofa demogarfica, coruptia si alte tare pentru care suntem "trasi de urechi" de Uniunea Europeana, NATO si ONU. Este momentul ca aceia dintre ingineri care au simt civic sa intre cu curaj in politica.