DONATII PENTRU BIBLIOTECA AGIR
Data: 15-31 martie 2006
¦ T. Viorel Chelaru, Dinamica zborului. Racheta dirijata, Editura Printech, Bucuresti, 2004
Lucrarea cauta sa fundamenteze teoretic principalele probleme de proiectare pentru sistemul racheta dirijata si sa puna la indemana cercetatorilor din domeniu elementele necesare definirii si cunoasterii performantelor de intrebuintare. Reprezinta o activitate de diseminare a informatiilor obtinute din etapele preliminare ale proiectului Racheta meteorologica in trepte RM-20 din cadrul programului AEROSPATIAL. Se adreseaza in primul rand cercetatorilor si proiectantilor din domeniul aerospatial si militar, dar si studentilor de la facultatile tehnice de profil sau doctoranzilor.
¦ Emilia Visileanu, Carmen Ghituleasa, Fibre naturale de origine animala, Editura Certex, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie – Bucuresti, 2004
Lucrarea abordeaza o tematica noua, actuala si totodata de perspectiva, pentru industria lanii din Romania, aceea a studiului proprietatilor structurale, fizico-mecanice, fizico-chimice si mecano-reologice ale fibrelor mohair provenite de la caprele Angora aclimatizate in tara. Rezultatele obtinute deschid noi domenii de cercetare stiintifica, reprezentand o alternativa si o provocare pentru zootehnia romaneasca, industria lanii si cercetarea stiintifica textila.
¦ Emilia Visileanu, Prelucrarea mecanica a fibrelor de lana si tip lana, Editura Certex, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie – Bucuresti, 2004
Cartea constituie o sursa importanta de informatii, necesara pentru eficientizarea productiei si imbunatatirea calitatii produselor, contribuind la formarea resurselor umane din sectorul textile, instruirea si perfectionarea continua a specialistilor, cresterea potentialului stiintific si tehnic al industriei de prelucrare a fibrelor de lana si tip lana si al industriei textile in ansamblu, completarea bazei didactice in invatamantul de specialitate cu o lucrare de sine statatoare, ce cuprinde elemente teoretice si practice pentru intreg fluxul tehnologic din filatura de lana pieptanata.
¦ Dan Doru Micu, Metode numerice in studiul interferentelor electromagnetice, Editura Mediamira, Cluj-Napoca, 2004
Autorul abordeaza matematic problematica interactiunii electromagnetice dintre liniile electrice aeriene de inalta tensiune si conductele tehnologice ingropate al caror traseu se apropie de cel al liniei. Tematica este de mare actualitate in multe tari ale lumii avand in vedere cresterea numarului de LEA si de conducte subterane. De asemenea, s-a constatat existenta unor efecte negative, atat din punct de vedere al integritatii conductelor tehnologice, cat si al securitatii personalului care le deserveste.
¦ Gheorghe Volcovinschi, Cercetari. Inventii. Tehnologii – Valorificarea resurselor minerale, Editura Casei Corpului Didactic “Maria Montessori”, Baia Mare, 2004
Autorul trateaza aspecte generale si de cercetare privind tehnologiile de prelucrare a materiilor prime minerale cu continut de metale neferoase, tehnologii hidrometalurgice si tehnologii durabile de prelucrare si valorificare complexa a materiilor prime minerale si reducerea poluarii. Sunt prezentate aspecte teoretice si relatiile proceselor fizico-chimice care au loc, in principal tratarea termica pentru activare, granulare si solubilizarea substantelor minerale utile, precum si probleme de materiale, utilaje si instalatii solicitate de noile tehnologii realizate.