DEMARAJ ECONOMIC EZITANT ÎN 2007
Data: 15-31 martie 2007
Suita de comunicate ale Institutului National de Statistica aparuta în ultimul timp ofera o imagine cuprinzatoare a startului economic si social în anul în care România a devenit membru al Uniunii Europene. Surprinzator sau nu (analiza factorilor care au contribuit la rezultatele înregistrate urmeaza a fi facuta), în aproape toate domeniile s-a încetinit ritmul de crestere. Cel mai pregnant apare acest fenomen în domeniul industriei. Fata de decembrie 2006, pe ansamblul acestei ramuri, caderea este de 1,6 la suta. Cel mai mare recul – 7,5 la suta – s-a înregistrat în industria extractiva. Cu toate ca în subramurile industriei prelucratoare sunt unele cresteri semnificative (textile, pielarie, masini si aparate electrice), nici în acest sector nu s-a atins nivelul de la finalul anului precedent (diminuarea este de 0,8 procente).
Fireste, rezultatele dintr-o singura luna, mai ales cea de la începutul anului, nu permit extrapolari suficient de concludente. Remarca nu ne împiedica sa observam ca avem de-a face cu o scadere generala a ritmului de crestere, ceea ce nu s-a întâmplat în anii precedenti decât la dimensiuni restrânse, sectoriale. Referindu-ne, de pilda, la constructii (sector care a beneficiat si de conditii climatice dintre cele mai favorabile), ne apare de neexplicat de ce în ianuarie 2007 reculul a fost impresionant, 62,8 la suta. Acest rezultat vine în contradictie cu tendinta din ultimii ani de crestere a investitiilor, în special pe seama lucrarilor din constructii.
Cum era de asteptat, fata de vârful din decembrie 2006, cifra de afaceri în sfera comertului cu amanuntul s-a diminuat. Numai ca scaderea a fost, si în acest caz, substantiala, respectiv 26,8 la suta.
Asumându-ne toate rezervele necesare în conditiile date (absenta unei analize oficiale asupra mersului economiei), putem aprecia ca, din pricina unor disfunctionalitati pe care Univers ingineresc le-a semnalat în ultimul timp, îndeosebi dezechilibrele macroeconomice care s-au accentuat în 2006, startul în acest an a fost ezitant, neconcludent. Asteptam un punct de vedere oficial, deoarece autoritatile au raspunderea principala fata de modul în care se îndeplinesc obiectivele de politica economica si sociala. Speram ca analiza va fi obiectiva, percutanta, deoarece concluziile care vor fi formulate pot sta la baza unor masuri cu adevarat eficiente. Credem ca nu mai este nevoie sa subliniem consecintele unei abordari propagandistice. (T. B.)
Alte articole

