Noutati editoriale
Data: 15-31 martie 2007
Vladimir Alexandru Ticovschi
GLOBALIZARE SI TRANSFER DE TEHNOLOGIE
Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2006
Lucrarea are ca scop, dupa cum declara autorul, o analiza a proceselor premergatoare si în mare masura pregatitoare ale globalizarii: internationalizarea si mondializarea. Defineste globalizarea ca un proces de tranzitie spre o noua forma de organizare mondiala. Referindu-se la tara noastra ca si la celelalte tari central si est-europene, afirma ca acestea se confrunta cu o întârziere si cu dificultati de a gasi solutiile cele mai eficiente pentru a se alinia la acest proces, la care alte tari din UE se gasesc într-un stadiu avansat.
Definind transferul de tehnologie (TT), considera ca este o completare a actiunilor de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI), care se desfasoara în cadrul societatilor comerciale puternice, ce se pot angaja într-o astfel de activitate, fiind o sursa esentiala care asigura dezvoltarea tehnologica.
TT se poate realiza pe mai multe cai: de la unitatile specializate de CDI (institute de cercetare, centrele de cercetare universitara) spre societati de productie; în cadrul parcurilor tehnologice; între întreprinderi si prin intermediul transferului international de tehnologie (TIT). Se subliniaza faptul ca TT are loc prin investitii importante, cu al caror parcurs se confrunta.
Lucrarea este structurata pe patru parti: I. Internationalizare – mondializare – globalizare; II. Metatehnologii; III. Managementul transferului international de tehnologie; IV. Structuri stimulatoare ale transferului de tehnologie.
Cu deosebit interes am citit partea a doua, care se refera la metatehnologiile: electronizarii, cibernetizarii, automatizarii complexe, informaticii si telecomunicatiilor, virtualizarii si altele si capitolul referitor la tehnologiile viitorului: laserul atomic; nanotuburile din carbon; materialele bioplastice; panourile fotovoltaice; biotehnologia genetica.
Autorul lucrarii, Vladimir Ticovschi, este inginer diplomat, absolvent al Facultatii de Energetica – Universitatea Politehnica din Bucuresti (1994) si doctor în economie, absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti (2004). Are o experienta deosebita obtinuta prin activitatea sa în comert exterior, cercetare si învatamântul superior. În prezent este cercetator principal gr.1 la Institutul de Cercetari si Proiectari pentru Electrotehnica (ICPE) si conferentiar universitar la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) Bucuresti. Este autor al mai multor comunicari, studii, eseuri pe care le-a publicat si prezentat în Italia, Austria, Germania, Polonia.
Alte articole

