OMAGIEREA PROF. ING. NICOLAE BADAN
Data: 15-31 martie 2007
Sala Nicolae Vasilescu Karpen a Muzeului Universitatii Politehnica din Bucuresti (localul Polizu) a gazduit la 28 decembrie 2006 o manifestare importanta pentru învatamântul superior textil. Initiata de absolventii promotiei 1951 ai Facultatii de Textile din Institutul Politehnic Bucuresti, în colaborare si cu participarea conducerii Muzeului, manifestarea s-a desfasurat în prezenta unui numar însemnat de absolventi din toate cele patru promotii bucurestene ale facultatii (1949 – 1952), înaintea mutarii acesteia la Iasi.
Manifestarea a debutat cu prezentarea carpetei omagiale a fondatorului învatamântului superior textil românesc, industriasul, profesor inginer Corneliu Casassovici (1886 – 1961), diplomat al Politehnicii din Dresda în 1909, primul inginer textilist român, amplasata la standul Facultatii de Textile din Muzeu, ca omagiu al inginerilor textilisti la 120 de ani de la nasterea acestuia. Carpeta s-a executat în baza conceptiei ing. dipl. Stelian Gherman, la Artex SCM Ploiesti, condusa de inginera textilista Lucia Busoicescu, realizarea acesteia fiind sponsorizata de societatile textile Rifil Savinesti, Transilana Ghimbav, Lanexin Bucuresti si Stelian Gherman.
Dupa fotografia de grup s-a continuat cu omagierea distinsului profesor ing. Nicolae Badan (1906-1964), în prezenta doamnei Elena Badan, sotia acestuia, prezentarea vietii si activitatii lui fiind facuta de ing. dipl. Stelian Gherman din promotia 1951, care i-a fost student si si-a sustinut cu acesta lucrarea de diploma în constructii de masini textile.
Nascut dintr-o familie modesta, în Corabia, Romanati, la 24 septembrie 1906, dupa cursurile elementare din localitate si medii la Râmnicu-Vâlcea, urmeaza între 1926-1930 Sectiunea Industriala la Scoala
Politehnica din Bucuresti. De la începutul activitatii sale practice atrage atentia asupra remarcabilelor sale aptitudini de inginer.
În noiembrie 1935 i s-a încredintat Catedra de masini textile la Scoala Superioara de Textile – înfiintata de ing. Casassovici în 1934 – devenind 10 ani mai târziu director. În aceasta scoala desfasoara o intensa activitate pentru pregatirea cadrelor tehnice, atât de necesara industriei textile în dezvoltare în tara noastra. Cursurile sale elaborate cu rar discernamânt au facut din prelegeri adevarate faruri la lumina carora multe generatii de ingineri au fost orientate.
Dupa avizarea în 08.06.1945 de catre Consiliul Învatamântului Superior al Ministerului Educatiei Nationale, sub presedintia prof. Stoilov, rectorul Universitatii din Bucuresti, trecerii Scolii Superioare de Textile în învatamântul superior de stat. Datorita pregatirii sale a fost numit profesor universitar în 1946, iar în anul 1948 sef de catedra. În cei 18 ani care au urmat pâna în ultima clipa a vietii sale a desfasurat o vasta activitate metodico-didactica si stiintifica creând discipline noi în ingineria textila, cum ar fi: bazele filarii si proiectarea masinilor de filatura.
A lasat peste 50 de lucrari publicate sub forma de cursuri, manuale, tratate, articole si recenzii în reviste de specialitate, multe din ele premiate, unele având caracter de inovatii cu aplicatie în industrie.
Prof. ing. N. Badan a desfasurat multi ani o valoroasa activitate în cadrul Institutului de Cercetari Textile si a adus o contributie pretioasa la elaborarea Manualului inginerului textilist si a materialului de specialitate pentru Dictionarul tehnic poliglot.
La 13 iunie 1964, o moarte fulgeratoare a smuls din viata pe distinsul profesor de la Institutul Politehnic Iasi. Se deplasa cu avionul spre Uzinele Buhusi – Bacau pentru a definitiva programul de vara al studentilor. Ultimele clipe au ramas expresia vie a simtamintelor de daruire pentru studentii sai dragi.
Cei prezenti s-au alaturat astfel omagierii profesorului Nicolae Badan de catre cadrele didactice de la Facultatea de Textile-Pielarie din Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi, unii fosti studenti ai sai, în cadrul Mesei Rotunde – Educon 2006 din 16-17 noiembrie, pastrând nestearsa amintirea ilustrului disparut.
Conducerea Societatii Inginerilor Textilisti a conferit, postmortem, prof. N. Badan, Diploma de excelenta si titlul de Membru de Onoare Emerit
În încheierea manifestarii, vorbitorul a prezentat ideile principale ale interventiei sale la Simpozionul din 14 aprilie 2006, organizat pentru omagierea ing. C. Casassovici, în sala de festivitati a AGIR (coorganizator alaturi de SIT, INCDTB, FTPUT Iasi), construita de Societatea Politehnica, al carei membru acesta a fost din 1916.
S-a punctat activitatea didactica a acestuia, începuta prin conferintele de textile-zahar la Sectiunea Industriala a Scolii Politehnice în 1920, marcând acum 86 de ani de învatamânt superior textil în tara noastra. Fiind cooptat în 1920 si membru al Consililui de Perfectionare al SP, parcurge ierarhia universitara pâna la conferentiar titular în 1929.
Construirea din contributia sa si a altor industriasi textili a Laboratorului de analize si încercari materiale al Scoalei Politehnice - atestat ulterior ca laborator oficial – el devenind din 1928 seful acestuia, a cimentat legatura învatamântului superior textil cu Scoala Politehnica, în cadrul careia s-a dezvoltat continuu.
Pe lânga activitatea în multe organisme guvernamentale si de stat, s-a preocupat de dezvoltarea si modernizarea industriei textile românesti, în contextul favorabil al legislatiei în epoca, el fiind si un important industrias textil.
Pentru îmbunatatirea conditiilor învatamântului, înfiinteaza în 1938 Asociatia Profesionala a Industriei Textile – APIT pentru sprijinirea învatamântului superior, începe construirea unui Centru de Învatamânt Superior Textil, cu sprijinul acesteia si al Bancii Nationale, pe un teren de 20000 mp achizitionat în Bucurestii Noi, realizeaza 2500 mp constructii, utilate partial, lucrarile trenând în timpul razboiului, apoi si dupa 1945, fiind în final abandonate si nationalizate în 1948.
A avut si o importanta activitate editoriala în domeniu, în timpul activitatii sale didactice la Scoala Politehnica pâna în 1941, când a demisionat, în Biblioteca Academiei existând peste 25 de titluri de lucrari de specialitate ale sale.
Cele prezentate au fundamentat sintagma de Fondator al Învatamântului Superior Textil a inginerului Corneliu Casassovici.
Participantii la Simpozionul din 14 aprilie au mandatat conducerea AGIR sa solicite primariilor din Bucuresti si Pucioasa sa dea, fiecare, câte unei strazi, numele de Ing. Corneliu Casassovici.
Alte articole

