UNIUNEA EUROPEANA A CREAT CONSILIUL EUROPEAN AL CERCETARII
Data: 15-31 martie 2007
Consiliul European al Cercetarii este un organism nou, paneuropean, care a fost inaugurat la Berlin, în cadrul unei ceremonii la care a participat si cancelarul federal al Germaniei, dr. Angela Merkel, presedinte în exercitiu al Uniunii Europene. Noul Consiliu are un buget de 7,5 miliarde de euro, de care va dispune pâna în anul 2013, si a fost însarcinat sa se concentreze asupra problemelor si solutiilor care ar putea schimba în mod fundamental viata europenilor.
Ce se cauta? Inteligenta, idei stralucite, solutii miraculoase... cu alte cuvinte se cauta oameni de geniu. Presa a titrat: Inventiile vor fi platite regeste în UE!
Liderii europeni au pornit de la o constatare simplu de facut: inteligenta Europei migreaza, de prea multi ani de zile, în Statele Unite, pentru ca acolo sunt conditii mai bune si bani mai multi pentru cercetare. Efectul acestei hemoragii a fost scaderea competitivitatii produselor europene care înglobeaza mai multa inteligenta.
Acum, americanii sunt mai buni chimisti, mai buni în industria aeronauticii si categoric mai buni în industria computerelor, desi cei mai multi care au contribuit la construirea acestui avans tehnologic au fost oameni plecati din Europa. Politica tarilor europene, care a favorizat imigratia din fostele colonii, a fost orientata sa acopere cu forta de munca sectoarele dezagreate de muncitorii europeni: salubritate, agricultura, constructii. În acelasi timp, SUA a deschis portile selectiv savantilor, studentilor ultraperformanti, personalitatilor stiintifice recunoscute. Majoritatea savantilor fugiti în Occident din tarile foste comuniste au fost atrasi în SUA sau Canada, în dauna Europei. Multi dintre ei, foarte bine pregatiti, mai ales în stiinte exacte teoretice (matematica, fizica, chimie, stiinte ingineresti) ar fi preferat o tara europeana pentru ca ar fi ramas mai aproape de casa, dar pentru ca ar fi ramas mai aproape de casa, dar americanii s-au dovedit mai primitori. Cum inteligenta nu cunoaste granite, saltul economic s-a vazut imediat.
Putini stiu ca primul computer capabil sa faca calcule complicate a fost creat dupa un model matematic de calcul serial, pus la punct de un polonez. Recent, la Bucuresti, Bill Gates declara ca are peste 300 de români în SUA, de care este foarte multumit. Se pare ca acum Europa nu mai este dispusa sa mai piarda niciun om inteligent, ca toti cei care au un cap „mobilat“ trebuie sa stie ca ei vor fi foarte bine primiti în Uniunea Europeana.
Banii vor stimula competitia în lumea stiintifica. Se vor acorda premii importante la olimpiade inventatorilor si tuturor celor capabili sa produca idei noi si viabile. Sa speram ca UE nu va proceda precum suedezii, care acorda Premii Nobel aproape numai americanilor.
Proiectele nu trebuie sa fie paneuropene si nu trebuie sa aiba aplicativitate imediata. S-a promis ca ceea ce se va rasplati va fi activitatea la limita cunoasterii. Orice pas înainte va fi ajutat si va primi finantare. Uniunea Europeana a anuntat la 28 februarie 2007, cu prilejul înfiintarii Consiliului European al Cercetarii, ca este dispusa sa lupte pentru savantii pe care îi are si a promis ca îi va ajuta sa-si experimenteze teoriile si inventiile. Competitia este acerba! Pe lânga Statele Unite, tari precum Japonia, China si India au dovedit ca acei care investesc în inteligenta obtin, pe termen lung, un avans colosal, pe care simpla acumulare a banilor nu îi pot echivala. Aurul cenusiu, al inteligentei, este fara îndoiala mai pretios si nu cunoaste limite.