SPECIFICUL CREATIEI TEHNICE IN DOMENIUL ENERGIEI
Data: 16-31 martie 2009
In cele ce urmeaza doresc sa evidentiez incredibila sansa pe care o avem noi, studentii din anul II de la Facultatea de Energetica din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti, de a intelege termeni complecsi precum energia, creativitatea inginereasca, prin cursuri tinute de domnii prof. dr. ing. Ion N. Chiuta si s.l. drd. ing. Alexandru Chiuta, carora le vom ramine puternic indatorati.
Creativitate inginereasca
Prin cursul de creativitate inginereasca se doreste sa se formeze oameni cu carisma, care sa rezolve problemele zilnice din domeniul energiei. Conceptul de creativitate, unul dintre cele mai fascinante concepte cu care a operat vreodata stiinta, este inca insuficient delimitat si definit. Aceasta se explica prin complexitatea procesului creativ, ca si prin diversitatea domeniilor in care se realizeaza creatia. Nu este vorba de un proces de degradare, ci de asimilarea gindirii logice individuale la gindirea sociala. Desi spiritul creativ este ceva inscris in sfera posibilului, a potentialitatii umane, se spune deseori ca este o virtute rara si remarcabila a unor fiinte exceptionale. Prin acest curs se poate invata ce sunt si cum se alcatuiesc un brevet de inventie si un plan de afaceri, se studiaza dreptul de autor si inovatia, ca termeni si ca implicatii. De asemenea, se studiaza detaliile prezentate in Tratatul de cooperare in domeniul brevetelor (PCT), franciza, metode ce privesc stimularea creativitatii pentru dezvoltarea unui proces de inovare, potentialul creativ rominesc ca resursa necesara pentru integrare europeana si dezvoltare durabila, cind, cum si cu cit se oferteaza o creatie intelectuala.
Competentele pe care studentii trebuie sa le aiba dupa absolvirea acestui curs sunt:
• aplicarea conceptelor, teoriilor si metodelor de investigare fundamentale din domeniul de studiu, pentru formularea de proiecte si demersuri profesionale;
• capacitate de sintetizare si interpretare a unui set de informatii, de rezolvare a unor probleme de baza si de evaluare a concluziilor posibile;
• analiza independenta a unor probleme si capacitatea de a comunica si demonstra solutiile alese;
• capacitatea de a evalua problemele complexe si de a comunica in mod demonstrativ rezultatele evaluarii proprii;
• initiativa in analiza si rezolvarea de probleme.
Cursul se finalizeaza prin prezentarea unei lucrari care sa demonstreze noile cunostinte acumulate si prin primirea unui certificat recunoscut prin Academia Oamenilor de Stiinta din Rominia si prin Universitatea Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Energetica.
Energetica generala
Prin cursul de energetica generala se urmareste ca noi, studentii, sa putem intelege conceptele de energie, energetica, sa stim anumite date legate de istoria energeticii si de personalitatile acestui domeniu. Acesta este predat de domnul s.l. drd. ing. Alexandru Chiuta. Metodologia cursului este cit se poate de diferita de modul traditional in care se desfasoara orele. Modalitatea de predare nu este cea a dictarii, ci depinde foarte mult de gradul de interes al studentului. Se dau adresele unor pagini web care ofera multe din aceste informatii, dar orele urmatoare se primeste si un test prin care se evalueaza cunostintele acumulate. De asemenea, se indica anumite carti care sa elucideze studentul, insa se cer si recenzii, prin alcatuirea carora se observa daca acesta a fost interesat si a urmat indicatia profesorului. Interesanta este si o alta metoda folosita la curs: pentru intocmirea unui proiect, studentii trebuie sa consulte cartile care se gasesc la biblioteca si sa-si aleaga singuri tema pe care o vor aprofunda si sursele. Aceasta este si o forma de imbogatire a cunostintelor, dar si o obligativitate de a apela la serviciile bibliotecii, pentru ca se alcatuieste o lista cu fiecare student care a imprumutat cel putin o carte legata de tema generala a cursului, lista care ajunge la titularul de curs. S-au si propus anumite teme, atit deja discutate si despre care se pot gasi usor informatii, cit si teme mai filozofice, care deschid noi subiecte asupra carora ar trebui sa reflectam mai mult.
In ziua de 24.11.2008, cursul nostru a coincis cu comemorarea a 110 ani de la nasterea acad. prof. emerit ing. Constantin Dinculescu, ctitorul noii Politehnici. Astfel, am avut onoarea sa ascultam discursuri ale unor domni profesori si ingineri care l-au cunoscut si au vrut sa ne impartaseasca amintiri legate de acesta, sub genericul Frumoase amintiri nesterse – le las suvoi sa se reverse... Impresiile extrem de placute pe care le-a lasat in urma fac din domnul acad. prof. emerit ing. Constantin Dinculescu un mentor pentru noi si ne determina sa-i urmam pasii. Am fost prezenti in numar mare si fiecare dintre noi a facut un reportaj privitor la cele auzite in acea sala de curs intoarsa parca in trecut cu citeva zeci de ani, prin amintirile inca vii lasate in urma de ctitorul noii Politehnici. Sunt de parere ca ziua aceea a fost o zi foarte importanta pentru noi, o zi in care pur si simplu „am intrat in istorie“.
Practica AOSR – Centrul pentru Dezvoltarea Creativitatii
O sansa foarte mare pentru studenti este practica studenteasca prin intermediul facultatii, organizata prin Academia Oamenilor de Stiinta din Rominia si prin Centrul pentru Dezvoltarea Creativitatii. Este extrem de important pentru un viitor absolvent de facultate sa-si cunoasca si din punct de vedere practic meseria. Aceste 15 zile de practica au menirea sa ne familiarizeze cu instalatii si utilaje din domeniul energetic si din domenii conexe, conform procedurii operationale privind practica studentilor. Acestia vor efectua urmatoarele activitati:
Descrierea societatii in care efectueaza practica: domeniul de activitate, parteneri, clienti, impartire pe sectii;
Fluxuri interne si externe de energie si masa: agenti termici, apa calda, abur, aer comprimat, combustibili, energie electrica;
Lantul transformarilor energetice aferente diverselor procese industriale;
Descrierea principalelor echipamente energetice: caracteristici, provenienta, performante;
Intocmirea unui caiet de practica cu toate elementele precizate mai sus.
Continutul programei de practica va fi detaliat in functie de conditiile concrete ale fiecarui loc de practica: Elcen, Transelectrica, Hidroelectrica.
Cred ca preocuparea voluntara a domnilor profesori indrumatori nu are cum sa fie trecuta cu vederea de studentii beneficiari de aceasta oportunitate. Practica aceasta, prin intermediul Facultatii de Energetica si al Academiei Oamenilor de Stiinta din Rominia, respecta Legea nr. 258/2007 din 19/07/2007, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 493 din 24/07/2007, privind practica elevilor si studentilor. Acestia vor sustine apoi un examen prin care profesorul poate verifica nivelul de cunostinte dobindite, apoi vor primi mult-asteptatele atestate de practica.
Consider ca am avea nevoie de un numar ceva mai mare de practici de genul acesta si odata cu acestea si un numar mai mare de cadre didactice care sa se preocupe de noi in sensul acumularii de cunostinte care nu pot fi intelese deplin doar din teoria ce ni se preda. Intr-adevar, este foarte multa munca, foarte mult stres pentru indrumatorul unui grup de persoane care nu au mai mult de 21 - 22 de ani, dar prin multumire si satisfactie pot sa faca sa merite efortul depus. Eu cred ca multi dintre participanti daca nu chiar toti, inteleg valoarea acestei oportunitati incredibile de a observa indeaproape centralele Bucurestiului, o sansa poate unica in viata.
Cercurile Stiintifice Studentesti si Sesiunile Stiintifice ale Centrului pentru Dezvoltarea Creativitatii
Dupa efectuarea unei lucrari stiintifice legata de tema generala – energia, studentii au ocazia sa-si prezinte proiectul in cadrul Cercului Stiintific Studentesc, sectiunea 02-1, Energetica Generala. Lucrarile cele mai bune sunt selectate si studentii care s-au ocupat de acestea sunt rasplatiti prin premii si diplome. In cadrul acestor sesiuni sunt invitate mari personalitati de la care numai ascultindu-le avem ce invata.
Sesiunile au loc anual, in luna mai si in luna octombrie.
O metoda folosita de domnul prof. dr. ing. Ion Chiuta pentru a atrage studenti intr-un numar cit mai mare este fie prin inminarea diplomelor de la sesiunile stiintifice trecute, fie prin inminarea atestatelor de practica. Astfel, sala este mereu plina, iar domnii invitati pot sa isi impartaseasca gindurile unei audiente cit mai largi. Parca si sfaturile adresate studentilor sunt luate mai mult in considerare atunci cind sunt transmise intr-o astfel de ambianta.
In sesiunea din luna mai 2008 s-a evidentiat studentul Suciu E. Alexandru, anul III, Facultatea de Energetica, care, ajutat de colegii sai, a reusit sa creeze un DVD dedicat vietii ctitorului noii Politehnici – Constantin N. Dinculescu. Astfel, anul acesta, in martie s-au acordat diplome Constantin Dinculescu celor care au incercat sa-i creeze o amintire cit mai vie in sufletele noastre.
In decursul anilor am uitat sa protejam ceea ce era cel mai important pentru noi – Pamintul – l-am uitat, l-am degradat. A devenit irespirabil si continuind astfel, vom ajunge sa disparem, pe mina noastra. Desi trebuie luate in calcul extrem de multe aspecte – numarul de locuitori, inlocuirea resurselor neregenerabile cu cele regenerabile si costul ridicat al echipamentelor necesare – cu totii trebuie sa cautam alternative pentru ca planeta noastra sa ne permita sa ne crestem nivelul de trai, nivelul de consum fara a o mai pune in pericol. Deja nu ne putem imagina cum am putea sa traim fara energie. Solutii s-au gasit, iar noi, studentii, viitori ingineri energeticieni, trebuie sa reusim sa le si punem in practica.
In cele ce urmeaza doresc sa evidentiez incredibila sansa pe care o avem noi, studentii din anul II de la Facultatea de Energetica din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti, de a intelege termeni complecsi precum energia, creativitatea inginereasca, prin cursuri tinute de domnii prof. dr. ing. Ion N. Chiuta si s.l. drd. ing. Alexandru Chiuta, carora le vom ramine puternic indatorati.
Creativitate inginereasca
Prin cursul de creativitate inginereasca se doreste sa se formeze oameni cu carisma, care sa rezolve problemele zilnice din domeniul energiei. Conceptul de creativitate, unul dintre cele mai fascinante concepte cu care a operat vreodata stiinta, este inca insuficient delimitat si definit. Aceasta se explica prin complexitatea procesului creativ, ca si prin diversitatea domeniilor in care se realizeaza creatia. Nu este vorba de un proces de degradare, ci de asimilarea gindirii logice individuale la gindirea sociala. Desi spiritul creativ este ceva inscris in sfera posibilului, a potentialitatii umane, se spune deseori ca este o virtute rara si remarcabila a unor fiinte exceptionale. Prin acest curs se poate invata ce sunt si cum se alcatuiesc un brevet de inventie si un plan de afaceri, se studiaza dreptul de autor si inovatia, ca termeni si ca implicatii. De asemenea, se studiaza detaliile prezentate in Tratatul de cooperare in domeniul brevetelor (PCT), franciza, metode ce privesc stimularea creativitatii pentru dezvoltarea unui proces de inovare, potentialul creativ rominesc ca resursa necesara pentru integrare europeana si dezvoltare durabila, cind, cum si cu cit se oferteaza o creatie intelectuala.
Competentele pe care studentii trebuie sa le aiba dupa absolvirea acestui curs sunt:
• aplicarea conceptelor, teoriilor si metodelor de investigare fundamentale din domeniul de studiu, pentru formularea de proiecte si demersuri profesionale;
• capacitate de sintetizare si interpretare a unui set de informatii, de rezolvare a unor probleme de baza si de evaluare a concluziilor posibile;
• analiza independenta a unor probleme si capacitatea de a comunica si demonstra solutiile alese;
• capacitatea de a evalua problemele complexe si de a comunica in mod demonstrativ rezultatele evaluarii proprii;
• initiativa in analiza si rezolvarea de probleme.
Cursul se finalizeaza prin prezentarea unei lucrari care sa demonstreze noile cunostinte acumulate si prin primirea unui certificat recunoscut prin Academia Oamenilor de Stiinta din Rominia si prin Universitatea Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Energetica.
Energetica generala
Prin cursul de energetica generala se urmareste ca noi, studentii, sa putem intelege conceptele de energie, energetica, sa stim anumite date legate de istoria energeticii si de personalitatile acestui domeniu. Acesta este predat de domnul s.l. drd. ing. Alexandru Chiuta. Metodologia cursului este cit se poate de diferita de modul traditional in care se desfasoara orele. Modalitatea de predare nu este cea a dictarii, ci depinde foarte mult de gradul de interes al studentului. Se dau adresele unor pagini web care ofera multe din aceste informatii, dar orele urmatoare se primeste si un test prin care se evalueaza cunostintele acumulate. De asemenea, se indica anumite carti care sa elucideze studentul, insa se cer si recenzii, prin alcatuirea carora se observa daca acesta a fost interesat si a urmat indicatia profesorului. Interesanta este si o alta metoda folosita la curs: pentru intocmirea unui proiect, studentii trebuie sa consulte cartile care se gasesc la biblioteca si sa-si aleaga singuri tema pe care o vor aprofunda si sursele. Aceasta este si o forma de imbogatire a cunostintelor, dar si o obligativitate de a apela la serviciile bibliotecii, pentru ca se alcatuieste o lista cu fiecare student care a imprumutat cel putin o carte legata de tema generala a cursului, lista care ajunge la titularul de curs. S-au si propus anumite teme, atit deja discutate si despre care se pot gasi usor informatii, cit si teme mai filozofice, care deschid noi subiecte asupra carora ar trebui sa reflectam mai mult.
In ziua de 24.11.2008, cursul nostru a coincis cu comemorarea a 110 ani de la nasterea acad. prof. emerit ing. Constantin Dinculescu, ctitorul noii Politehnici. Astfel, am avut onoarea sa ascultam discursuri ale unor domni profesori si ingineri care l-au cunoscut si au vrut sa ne impartaseasca amintiri legate de acesta, sub genericul Frumoase amintiri nesterse – le las suvoi sa se reverse... Impresiile extrem de placute pe care le-a lasat in urma fac din domnul acad. prof. emerit ing. Constantin Dinculescu un mentor pentru noi si ne determina sa-i urmam pasii. Am fost prezenti in numar mare si fiecare dintre noi a facut un reportaj privitor la cele auzite in acea sala de curs intoarsa parca in trecut cu citeva zeci de ani, prin amintirile inca vii lasate in urma de ctitorul noii Politehnici. Sunt de parere ca ziua aceea a fost o zi foarte importanta pentru noi, o zi in care pur si simplu „am intrat in istorie“.
Practica AOSR – Centrul pentru Dezvoltarea Creativitatii
O sansa foarte mare pentru studenti este practica studenteasca prin intermediul facultatii, organizata prin Academia Oamenilor de Stiinta din Rominia si prin Centrul pentru Dezvoltarea Creativitatii. Este extrem de important pentru un viitor absolvent de facultate sa-si cunoasca si din punct de vedere practic meseria. Aceste 15 zile de practica au menirea sa ne familiarizeze cu instalatii si utilaje din domeniul energetic si din domenii conexe, conform procedurii operationale privind practica studentilor. Acestia vor efectua urmatoarele activitati:
Descrierea societatii in care efectueaza practica: domeniul de activitate, parteneri, clienti, impartire pe sectii;
Fluxuri interne si externe de energie si masa: agenti termici, apa calda, abur, aer comprimat, combustibili, energie electrica;
Lantul transformarilor energetice aferente diverselor procese industriale;
Descrierea principalelor echipamente energetice: caracteristici, provenienta, performante;
Intocmirea unui caiet de practica cu toate elementele precizate mai sus.
Continutul programei de practica va fi detaliat in functie de conditiile concrete ale fiecarui loc de practica: Elcen, Transelectrica, Hidroelectrica.
Cred ca preocuparea voluntara a domnilor profesori indrumatori nu are cum sa fie trecuta cu vederea de studentii beneficiari de aceasta oportunitate. Practica aceasta, prin intermediul Facultatii de Energetica si al Academiei Oamenilor de Stiinta din Rominia, respecta Legea nr. 258/2007 din 19/07/2007, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 493 din 24/07/2007, privind practica elevilor si studentilor. Acestia vor sustine apoi un examen prin care profesorul poate verifica nivelul de cunostinte dobindite, apoi vor primi mult-asteptatele atestate de practica.
Consider ca am avea nevoie de un numar ceva mai mare de practici de genul acesta si odata cu acestea si un numar mai mare de cadre didactice care sa se preocupe de noi in sensul acumularii de cunostinte care nu pot fi intelese deplin doar din teoria ce ni se preda. Intr-adevar, este foarte multa munca, foarte mult stres pentru indrumatorul unui grup de persoane care nu au mai mult de 21 - 22 de ani, dar prin multumire si satisfactie pot sa faca sa merite efortul depus. Eu cred ca multi dintre participanti daca nu chiar toti, inteleg valoarea acestei oportunitati incredibile de a observa indeaproape centralele Bucurestiului, o sansa poate unica in viata.
Cercurile Stiintifice Studentesti si Sesiunile Stiintifice ale Centrului pentru Dezvoltarea Creativitatii
Dupa efectuarea unei lucrari stiintifice legata de tema generala – energia, studentii au ocazia sa-si prezinte proiectul in cadrul Cercului Stiintific Studentesc, sectiunea 02-1, Energetica Generala. Lucrarile cele mai bune sunt selectate si studentii care s-au ocupat de acestea sunt rasplatiti prin premii si diplome. In cadrul acestor sesiuni sunt invitate mari personalitati de la care numai ascultindu-le avem ce invata.
Sesiunile au loc anual, in luna mai si in luna octombrie.
O metoda folosita de domnul prof. dr. ing. Ion Chiuta pentru a atrage studenti intr-un numar cit mai mare este fie prin inminarea diplomelor de la sesiunile stiintifice trecute, fie prin inminarea atestatelor de practica. Astfel, sala este mereu plina, iar domnii invitati pot sa isi impartaseasca gindurile unei audiente cit mai largi. Parca si sfaturile adresate studentilor sunt luate mai mult in considerare atunci cind sunt transmise intr-o astfel de ambianta.
In sesiunea din luna mai 2008 s-a evidentiat studentul Suciu E. Alexandru, anul III, Facultatea de Energetica, care, ajutat de colegii sai, a reusit sa creeze un DVD dedicat vietii ctitorului noii Politehnici – Constantin N. Dinculescu. Astfel, anul acesta, in martie s-au acordat diplome Constantin Dinculescu celor care au incercat sa-i creeze o amintire cit mai vie in sufletele noastre.
In decursul anilor am uitat sa protejam ceea ce era cel mai important pentru noi – Pamintul – l-am uitat, l-am degradat. A devenit irespirabil si continuind astfel, vom ajunge sa disparem, pe mina noastra. Desi trebuie luate in calcul extrem de multe aspecte – numarul de locuitori, inlocuirea resurselor neregenerabile cu cele regenerabile si costul ridicat al echipamentelor necesare – cu totii trebuie sa cautam alternative pentru ca planeta noastra sa ne permita sa ne crestem nivelul de trai, nivelul de consum fara a o mai pune in pericol. Deja nu ne putem imagina cum am putea sa traim fara energie. Solutii s-au gasit, iar noi, studentii, viitori ingineri energeticieni, trebuie sa reusim sa le si punem in practica.
Alte articole


