Fabrica de combustibil cu consum redus de carbon
Data: 16-31 martie 2010
British Airways, in parteneriat cu Solena Group, va construi prima fabrica de combustibil cu consum scazut de carbon pe care intentioneaza sa il utilizeze pentru o parte din flota de care dispune, incepind cu 2014. Noul combustibil, derivat din deseuri de biomasa, va fi produs intr-o statie moderna care poate converti o gama larga de deseuri destinate centrelor de colectare, in combustibil pentru avioane. Fabrica va transforma anual 500 000 de tone de deseuri in 16 milioane de galoane de combustibil ecologic. Inovativul proces tehnologic va reduce cu pina la 95 la suta consecintele efectului de sera in comparatie cu combustibilul mineral derivat din kerosen. Volumul de combustibil fara carbon produs in aceasta fabrica ar fi de ajuns pentru alimentarea tuturor zborurilor British Airways din apropierea aeroportului London City. Efectul este echivalent cu eliminarea emisiilor de carbon produse intr-un an de 48 000 de masini.
Proiectul va diminua considerabil efectul de sera prin micsorarea volumului de deseuri trimise catre zonele de colectare care, astfel, nu vor mai contribui la producerea agentului responsabil de incalzirea globala, metanul, si va genera, de asemenea, 20 MW de electricitate pe an din sursele regenerabile.
British Airways a semnat o scrisoare de intentie pentru a cumpara tot combustibilul produs de fabrica Solena Group Inc., o companie cu tehnologii avansate in bioenergie si combustibili bio, cu sediul in Washington DC. Patru amplasamente din estul Londrei sunt luate in considerare pentru constructia fabricii specializate in combustibili eco.
Combustibilul eco, BioSynGas, va fi produs prin introducerea deseurilor intr-un carburator patentat, la temperaturi inalte. Printr-un proces prestabilit, cunoscut drept Fischer Tropsch, combustibilul este transformat in carburant eco, din care se produc biojet si bionaphtha. Bionaphtha este folosita ca un component de amestec in petrol si ca materie prima pentru industria petrochimica.
Reducerea de CO2 rezultata in urma folosirii energiei eco este de aproximativ 550 000 tone anual. În fiecare an, vor fi utilizate drept materie prima 500 000 tone de biomasa, care, altfel, ar fi fost destinate centrelor de colectare. Prin aceasta initiativa, se vor reduce semnificativ si taxele locale pentru centrele de colectare a deseurilor. În Marea Britanie, autoritatile locale platesc taxe pentru stringerea deseurilor in centrele de colectare. Aceasta taxa este de 40 de lire sterline pe tona si va creste la 72 lire sterline pe tona din 2013. Daca luam in calcul cantitatea de 500 000 tone, economia va atinge 36 milioane de lire, din costurile pentru centrele de colectare.
Alte articole
