In vremuri de criza, industria auto se relanseaza prin tehnologii de virf
Data: 16-31 martie 2010
Calea spre competitivitate
Toti producatorii auto importanti din industria globala de profil au participat, în prima jumatate a lunii martie a.c., la cea de-a 80-a editie a Salonului Auto de la Geneva, eveniment asteptat cu mult interes pe fondul preocuparilor generale determinate de gasirea solutiilor pentru iesirea din criza a acestei industrii, care a avut un rol esential în asigurarea cresterii economice în deceniul precedent si nu numai. În vederea relansarii, companiile de profil au pus accentul pe cresterea competitivitatii masinilor, în special pe calea promovarii tehnologiilor de înalt nivel.
Recenta editie, aniversara, a avut ca simboluri miscarea si lumina, toate reprezentarile grafice din afise, clipuri, bannere, avind aceasta tematica. Au participat si o serie de producatori în premiera, fiind vorba în special despre marci din China si India. Salonul Auto de la Geneva este considerat al treilea ca importanta, dupa cele de la Paris si Frankfurt, dar este singurul de o asemenea anvergura care are loc anual, cele mai multe fiind organizate o data la doi ani. Evenimentul s-a remarcat prin numeroase premiere (circa 100), iar aproape toti constructorii auto prezenti anul acesta la Salon au avut ceva de spus în domeniul vehiculelor eco, hibride sau electrice. Una dintre cele mai relevante observatii ale vizitatorilor showului auto din Elvetia este aceea ca designul a fost mai unitar decit oricind, cu toate componentele integrate fara prea multe „cusaturi“. Una dintre cele mai importante tendinte, de pilda, a fost aceea ca farurile din fata si din spate se „scurg“ usor catre partile laterale ale masinii. Specialistii sunt de parere ca evenimentul a marcat o revenire mai mult decit optimista a lumii auto pe un trend ascendent. Vorbim despre 700 de marci din 30 de tari, care au avut la dispozitie cei 115 000 metri patrati ai halei Palexpo. În ceea ce priveste afluxul de vizitatori, estimarile organizatorilor indicau circa 700.000 de persoane (fata de 500.000 anul trecut).
Dacia Duster, o vedeta de necontestat
Salonul a reprezentat un prilej de mare satisfactie pentru industria auto din tara noastra. Dacia a lansat oficial modelul Duster, primul SUV (Sport Utility Vehicle) din istoria companiei. Evenimentul este rezultatul colaborarii cu Renault, care a adus pe piata, în ultimii ani, o gama complexa de masini capabile sa concureze de pe aceleasi pozitii cu alte branduri renumite. Specialistii sunt de parere ca noul model (al saselea al producatorului romano-francez) are sanse reale sa ajunga cea mai vinduta masina din segmentul de piata din care face parte, principalul avantaj fiind pretul convenabil, care porneste de la 10 500 euro, cu TVA inclus, pentru versiunea de baza. În functie de dotari si de capacitatea cilindrica, preturile pot ajunge la 15.600 euro. Dacia Duster va fi disponibila în versiunile 4x2 si 4x4. Consumul mediu este estimat la 5,1 litri la suta de kilometri si poate ajunge la 7,5 la suta pentru motorizarile superioare. Emisiile încep de la 135 g CO2/km pentru versiunea 4x2 (care primeste, astfel, eticheta Dacia eco) si 145 g CO2/km pentru versiunea 4x4.
Aproximativ jumatate dintre componentele Dacia Duster au fost preluate de la diferite modele din gamele Dacia si Renault, componente a caror dezvoltare era deja amortizata, fapt care a contribuit la reducerea costurilor. Pe de alta parte, fiabilitatea acestor componente a fost testata anterior pe sute de mii de automobile la care au fost utilizate. De pilda, în ceea ce priveste cutiile de viteze instalate pe Duster, cutia cu 5 trepte, JR5, pentru versiunile 4x2, provine din gama Dacia si Renault; în schimb, pentru versiunile 4x4, compania a dezvoltat o noua cutie de viteze, cu 6 trepte.
Costurile de întretinere au fost reduse prin prelungirea intervalului la care se face schimbul de ulei, al placutelor de frina si al anvelopelor. Înlocuirea filtrelor de aer se va face la 90.000 km/4 ani, iar cea a filtrului de carburant se va face la 60 000 km.
Modelul 4x4 de la Dacia este echipat cu un sistem ABS Bosch 8.0, cu un repartitor electronic de frinare (EBV) si cu asistenta la frinarea de urgenta (AFU).
Dacia Duster este primul vehicul al marcii care are, optional, un control dinamic al tinutei de drum (ESP) pentru anumite versiuni, la care se adauga functia de control al subvirarii (CSV) si cel al anti-patinajului (ASR). Aceasta optiune permite, de asemenea, introducerea unui transfer al cuplului cind o roata patineaza în mod 4x4 pentru a îmbunatati motricitatea în cazul în care vehiculul trece peste denivelari.
În ceea ce priveste siguranta pasiva, Dacia Duster beneficiaza de doua airbag-uri frontale si de centuri în 3 puncte cu limitatoare de efort pentru locurile din fata, care, aditional, pot fi pretensionate pirotehnic. În functie de versiune, airbag-urilor pasager si sofer li se pot adauga si doua airbag-uri laterale fata.
Printre echipamentele oferite în standard de Dacia Duster (varianta de baza) se numara: bancheta spate rabatabila, ABS cu EBV si asistenta la frinarea de urgenta, airbag sofer si pasager, sistem Isofix pentru scaunul de copil la locurile laterale spate, directie asistata hidraulic.
Noul model de la Dacia are o lungime de 4,31 m si o latime de 1,82 m, gabaritul sau permitindu-i sa evolueze la fel de bine atit în mediu urban, cit si într-unul offroad. Greutatea sa este de 1180 kg în versiunea 4x2 si 1280 kg în versiunea 4x4.
Alte articole
