Proiecte majore de investitii la unele statii electrice
Data: 16-31 martie 2010
Proiecte majore de investitii la unele statii electrice
Transelectrica a programat pentru acest an investitii de peste 500 milioane lei, cu 8,4 la suta peste suma prevazuta in buget pentru 2009. Pentru sustinerea programului de investitii, compania va imprumuta 65 milioane de euro, garantate prin cesiunea unor creante si prin garantie reala mobiliara asupra conturilor la banci. „Împrumutul va fi utilizat pentru completarea surselor de finantare a unor proiecte majore de investitii privind modernizarea si retehnologizarea instalatiilor din statiile electrice Brazi Vest, Bucuresti Sud, Brasov, Gura Ialomitei, Gadalin si alte lucrari de investitii. Finalizarea acestor proiecte va determina cresterea sigurantei in functionare a Sistemului Electroenergetic National, in concordanta cu standardele europene din domeniu“, a precizat conducerea companiei.
A fost inaugurata conducta magistrala Gheorgheni – Toplita
Conducta magistrala de gaz metan dintre Gheorgheni si Toplita, care va aproviziona mii de locuitori din zona, a fost inaugurata. Investitia este esentiala pentru dezvoltarea economica a regiunii respective. Conducta, care are o lungime de 43 de kilometri, a fost realizata in aproximativ noua luni, valoarea investitiei fiind de circa un milion de dolari. Demersurile pentru realizarea magistralei de gaz metan spre zona de nord a judetului Harghita au inceput in anul 1992, dar au fost abandonate in perioada 1996 – 2000, din lipsa de fonduri. În anul 2001, au fost reluate, dar s-a schimbat proiectul initial, considerat neviabil, iar magistrala s-a realizat pe tronsoane. Pentru inceput s-a realizat tronsonul Batani – Miercurea Ciuc, urmat de tronsonul Miercurea Ciuc – Gheorgheni si, in final, Gheorgheni – Toplita.
Modernizarea automotoarelor feroviare
CFR Calatori intentioneaza sa achizitioneze servicii de reparatii pentru automotoarele diesel pentru care sa plateasca pina la 30,6 milioane lei, fara TVA, pe o perioada de 30 de luni. Astfel, se va incheia un acord cadru care va contine contracte subsecvente atribuite cu o frecventa de sase luni. Acordul vizeaza servicii de reparatii pentru automotoarele pe doua osii din seria 900 si pe patru osii din seriile 700 si 1000. Reparatiile vor consta in demontari, curatari, verificari, masuratori, reconditionari, inlocuiri, teste si probe la toate instalatiile automotorului sau la componentele acestuia, care vor duce la cresterea sigurantei. Acordul este finantat din surse proprii, criteriul de atribuire fiind pretul cel mai mic. Ofertele pot fi depuse pina la 8 aprilie. În prezent, automotoarele nu pot depasi din punct de vedere constructiv viteza de 70 kilometri pe ora, fiind construite in anii ’30, la uzina Malaxa.
Alte articole
