Protectia infrastructurii Sistemului Energetic National
Data: 16-31 martie 2010
Un eveniment stiintific de larg interes va avea loc la sfirsitul lunii aprilie, sub egida Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB). Este vorba despre protectia infrastructurii Sistemului Energetic National (SEN). În acest fel, se urmareste intregirea tematica a unor reuniuni initiate de AGIR, de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, de institutele de cercetare stiintifica de profil referitoare la SEN.
Este suficient sa ne referim la subiectele care vor fi puse in discutie pentru a releva o latura extrem de sensibila a preocuparilor din domeniu, respectiv contracararea vulnerabilitatilor sistemului. Practic, se are in vedere un schimb de pareri, bazat pe studiile de specialitate efectuate in tara si in strainatate, prin care se vizeaza crearea si utilizarea de „anticorpi“ la o serie de atacuri, in special de ordin informatic, asupra SEN.
Identificarea zonelor critice si elaborarea de solutii menite sa intareasca gradul de siguranta a sistemului in intregul lui, cu accente specifice pe unele componente, cum sunt cele ale obiectivelor nucleare, constituie scopul central al reuniunii. Este de semnalat ca la conferinta la care ne referim sunt invitate marile companii publice si private de profil, fundatiile din sfera energetica (EURISC, AFEN, FREM), autoritatile din domeniu (ANRE, CNCAN, ANPIC), institute de invatamint tehnic superior, in primul rind Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti. Este o desfasurare remarcabila de forte ingineresti, angajate in actiunile complexe de protectie a SEN, actiuni care imbina componenta profesionala, spiritul inovator, cu responsabilitatea civica.
O nota distinctiva o va da preocuparea participantilor de a se asigura mijloacele necesare pentru o aliniere completa la standardele europene din domeniu, indeosebi pe linia Directivei nr. 114 a Executivului de la Bruxelles. În acest mod, se va avansa si in directia asigurarii compatibilitatii SEN cu sistemele energetice nationale din Uniunea Europeana, ceea ce constituie – in sine – un factor esential de protectie.
Neindoios, concluziile conferintei se vor constitui intr-un veritabil program de actiune menit sa confere mai multa siguranta unui sistem tehnico-economic vital pentru intreaga societate. Univers ingineresc isi va informa cititorii asupra concluziilor importantei reuniuni.