TUR DE ORIZONT
Data: 16-31 martie 2010
Intilnirea European Research Council, la Bucuresti
Consiliul de Cercetare al Europei, ERC – European Research Council, s-a reunit la Bucuresti, in cea de-a XXIV-a sedinta plenara, gazduita de Academia Romana si de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului – Autoritatea Nationala pentru Cercetare ?tiintifica. Institutia acorda finantare pentru doua tipuri de programe de cercetare: unele realizate de tineri cercetatori, aflati in primii zece ani de la obtinerea titlului stiintific de doctor, iar celelalte, elaborate de cercetatori consacrati. Potrivit acad. Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, finantarea este de circa 2 – 3 milioane de euro, pe o perioada de 2 – 3 ani, criteriul de selectie reprezentindu-l excelenta. La rindul sau, presedintele ERC, prof. Helga Nowotny, a afirmat ca nivelul foarte inalt de valoare stiintifica si pasiunea in dezvoltarea unor teme fundamentale sunt decisive in selectarea beneficiarilor finantarii. Presedintele ANCS, prof. dr. Adrian Curaj, a remarcat interesul pentru acest program al unui mare numar de tineri cercetatori din tara, precum si al unora dintre cei care momentan lucreaza peste hotare, dar care, in mare parte, decid sa-si stabileasca in tara punctele centrale de lucru ale echipelor pe care le conduc.
Noi tipuri de cladiri inteligente
IBM a anuntat in Romania ca va lansa un nou tip de cladiri, birouri si a unei infrastructuri urbane mai inteligente, care vor ajuta clientii sa creeze un centru de comanda pentru administrarea centrului lor de date si de operatiuni IT, ca si pentru gestionarea altor resurse fizice, precum reteaua de alimentare cu apa, echipamentele de birou, imprimantele, sistemele de incalzire. În acest demers, IBM colaboreaza cu o serie de companii, precum Johnson Controls si Ricoh. În primul caz, se vizeaza optimizarea consumului de energie si imbunatatirea confortului si a securitatii pentru clientii din peste 150 de tari. Noua solutie va contribui la imbunatatirea performantelor, a durabilitatii, productivitatii si securitatii in cladiri. În cel de-al doilea caz – colaborarea cu Ricoh – se intentioneaza realizarea unui sistem avansat de management care integreaza o serie de dispozitive ce furnizeaza o monitorizare in timp real pentru a ajuta firmele sa reduca in mod semnificativ cheltuielile legate de imprimarea documentelor, sa imbunatateasca serviciile si sa reduca emisiile de carbon. Potrivit studiilor, organizatiile care gestioneaza in mod inteligent sistemele de imprimare, copiatoare si faxuri pot economisi intre 10 si 30 la suta din costurile de imprimare.
Promovarea virtuala a muzeelor
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI) a pus la punct un DVD care ofera utilizatorilor posibilitatea de a vizita virtual 40 de muzee din tara. DVD-ul contine texte si prezentari in limbile romana, franceza si engleza si reprezinta rezultatul a zece ani de documentare. Tot prin intermediul ICI, a fost derulat un al doilea proiect, destinat celor care vor sa-si construiasca un site personalizat, cu ajutorul unui soft open-sourse, denumit Romulus.