Academicianul Cornel Miklosi, 125 de ani de la nastere
Data: 16 - 31 martie 2012
La 5 martie 2012, in Aula Academiei Romane, Filiala Timisoara, a avut loc o manifestare prilejuita de implinirea a 125 de ani de la nasterea acad. dr. ing. Cornel Miklosi. Manifestarea omagiala a fost organizata de Academia Romana - Filiala Timisoara, Academia de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR) - Filiala Timisoara, Academia Oamenilor de Stiinta (AOS) - Filiala Timisoara, Universitatea Politehnica din Timisoara, Asociatia de Sudura din Romania (ASR), Primaria Municipiului Timisoara, Societatea Transelectrica - Sucursala Timisoara, COLTERM Timisoara, ENEL - Sucursala Timisoara, Regia Autonoma de Transport Timisoara (RATT). Alocutiunile de deschidere au fost rostite de primarul municipiului Timisoara, Gheorghe Ciuhandu si de acad. Toma Dordea, presedintele Filialei Timisoara a Academiei Romane.
Cu aceeasi ocazie, in Parcul Central din Timisoara, pe Aleea Personalitatilor, s-a dezvelit bustul acad. Cornel Miklosi.
La manifestare au participat peste 120 de persoane din conducerea Primariei Timisoara, membri ai academiilor organizatoare, conducerea si membri ai Asociatiei de Sudura din Romania, cadre didactice si studenti de la Universitatea Politehnica din Timisoara, conducerea si alte persoane din cadrul societatilor de transport, de electricitate etc. S-a remarcat prezenta primarului comunei Covasant, jud. Arad, a unui preot din aceeasi localitate, precum si a unui grup de elevi de la scoala din Covasant, care poarta numele celui omagiat.
La simpozionul omagial, acad. Toma Dordea a prezentat momente din viata si activitatea acad. Cornel Miklosi. Nascut la 5 martie 1887, in familia unui preot ortodox din comuna Covasant, a absolvit liceul Moise Nicoara din Arad si Universitatea Tehnica din Budapesta, obtinand titlul de inginer mecanic, „cu distinctie“ (1909). A activat ca asistent, apoi ca profesor la Facultatea de Mecanica a Universitatii Tehnice din Budapesta (1909 - 1912). In anul 1912 a obtinut titlul de doctor in stiinte tehnice cu mentiunea „cu distinctie“, in urma sustinerii disertatiei cu titlul Observatii la incercarea materialelor pentru curele de transmisie. In perioada 1912 - 1919, a lucrat ca inginer la fabrica de cabluri Siemens din Budapesta.
In 1919, s-a intors in Romania si a lucrat la Depoul CFR Arad, iar in 1922 a devenit directorul Intreprinderilor Electromecanice din Timisoara, formate prin fuziunea Intreprinderilor de Tramvaie si Uzinelor Electrice. In perioada 1947 - 1962 a fost profesor la Scoala Politehnica din Timisoara, denumita ulterior Institutul Politehnic, iar din 1954 a devenit conducator de doctorat. In perioada 1954 - 1963 a fost seful Sectiei de sudura a Bazei Academiei Timisoara, respectiv directorul Centrului de cercetari tehnice al aceleiasi institutii.
In anul 1955 a devenit membru titular al Academiei Romane.
A publicat peste 150 de lucrari stiintifice in tara si in strainatate si 26 de carti in domeniul sudarii si incercarii materialelor si in domeniul electricitatii.
O atentie deosebita a acordat sudarii sinelor de tramvai si de cale ferata, realizand prima instalatie de sudat sine tip Taurus, brevetata in Romania si in Elvetia si pusa la dispozitia Republicii Democrate Germane si Republicii Populare Chineze.
A decedat la 10 august 1963, lasand in urma o opera sintetizata si in doua lucrari de marca prezentate la simpozion: Acad. Cornel Miklosi - un inginer stralucit, lucrare sustinuta de prof. dr. ing. Marin Trusculescu, membru titular al ASTR, presedintele ASTR, Filiala Timisoara, si Acad. Cornel Miklosi - intemeietorul si parintele scolii de sudura din Romania, lucrare sustinuta de prof. dr. ing. Voicu Safta, membru titular al ASTR.