Blitz
Data: 16 - 31 martie 2012
? Beton cu performante ultra inalte. In Iran a fost dezvoltat unul dintre cele mai rezistente materiale de constructie din lume: betonul cu performante ultra inalte - UHPC (Ultra High Performance Concrete), un beton care, pe langa componentele normale, ciment si nisip, contine si pulberi de cuart pur si alte materiale. Datorita compozitiei sale, UHPC poate suporta forte de compresiune sau socuri mult mai mari decat Ductal, cel mai rezistent beton din lume, comercializat de Franta. Noul material va fi utilizat atat in scopuri civile (la constructia de diguri sau canale, de exemplu), cat si pentru constructia de buncare si adaposturi militare.
? Proiectul centralei nucleare Belene, sub semnul intrebarii. Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat ca tara sa va abandona planurile de realizare a centralei nucleare Belene, de pe malul Dunarii, daca nu va atrage suficiente fonduri din Vest. Potrivit acestuia, valoarea proiectului se ridica la 8 miliarde de euro. In schimb, oficialul a afirmat ca intentioneaza sa sustina un reactor nuclear de 1000 MW, care este deja construit, si pe care va incerca sa-l ataseze centralei nucleare de 2000 MW de la Kozloduy.
? Aliajele cu memorie, solutie pentru repararea podurilor. Aliajele cu memorie ofera posibilitatea de a repara pilonii podurilor care au suferit deteriorari produse de seisme in doar cateva ore, spun specialistii de la Universitatea din Illinois, SUA, citati de descopera.ro. Sarma realizata din aliaj metalic cu memorie are capacitatea de a retine forma initiala si a reveni la ea prin incalzire. Intai, se indeparteaza betonul sfaramat si se inlocuieste cu un mortar cu intarire rapida. Apoi, pilonul este infasurat cu o spirala de sarma realizata dintr-un aliaj special (din nichel, titan si niobiu), in prealabil extrudata. Cand este insa incalzita, sarma se contracta si se strange in jurul pilonului, consolidandu-l. Testata pe piloni la scara redusa, metoda s-a dovedit rapida si eficienta: reparatiile au necesitat mai putin de 15 ore, iar pilonii reparati au fost mai rezistenti decat atunci cand erau noi.
? Baterie din metal lichid. Un profesor de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts a dezvoltat o baterie din metal lichid care ar putea revolutiona domeniul energiei din surse regenerabile. Bateria este alcatuita din trei straturi. Metale lichide cu densitati diferite (si mentinute la temperaturi de aproximativ 500 de grade Celsius) sunt asezate peste si sub un strat de sare topita. Materialele actioneaza ca electrozi pozitivi si negativi, iar sarea ca un electrolit. Bateria creeaza curent in mod similar cu o baterie traditionala, iar prin inversarea sensului curentului are capacitatea de a se reincarca. Se intentioneaza combinarea mai multor baterii pentru crearea uneia gigantice, capabila de a fi utilizata in reteaua de energie electrica.