Romania Upstream Conference, editia a patra
Data: 16 - 31 martie 2012
La Bucuresti s-a desfasurat, la mijlocul lunii martie a.c., timp de doua zile, cea de-a patra editie a Romania Upstream Conference, eveniment organizat de Industry Media Vector si Petroleum Club Romania, in parteneriat cu prestigioase societati si institutii din domeniul industriei de petrol si gaze. In industria petrolului si gazelor naturale, prin sectorul upstream (amonte) se defineste sectorul de prospectiune, explorare si productie, pe cand termenul de downstream (aval) este rezervat domeniilor de prelucrare, transport si distributie. Obiectivul principal al conferintei a fost acela de a facilita celor interesati accesul la cele mai noi informatii privind tehnologiile, utilajele si strategiile de dezvoltare ale acestui domeniu, practicile curente, oportunitatile din sector, precum si principalele realizari ingineresti din ultimul timp.
Ca exemplu, s-au prezentat rezultatele deosebite obtinute de ingineri geofizicieni de la o companie romaneasca, anul trecut, in Portugalia. In zona Tores Vedras, din vestul Portugaliei, s-a executat o prospectiune seismica 3D pentru petrol in conditii extrem de dificile cauzate atat de topografia accidentata, gradul ridicat de acoperire cu paduri si exploatatii agricole, cat si de prezenta a numeroase localitati si drumuri. Pentru prima data in Europa s-a folosit la o lucrare seismica de mari dimensiuni un sistem de inregistrare fara cabluri de legatura intre receptori si statia de inregistrare. De asemenea, ca sursa de energie s-a folosit o combinatie originala de vibratoare de mai multe dimensiuni si explozii in gauri de sonda de adancime mica, adaptata conditiilor specifice de teren. O alta prezentare a fost dedicata unui nou sistem de liftare artificiala a petrolului din gaura de sonda fara utilizarea pompelor. Sistemul foloseste un element flexibil continuu construit din materiale oleofile si se afla in stadiul de testare cu rezultate remarcabile in ceea ce priveste eficienta si economia de energie.
Cea de a doua zi a conferintei s-a constituit in Primul forum european HSE, in care s-au prezentat si discutat in detaliu managementul, actiunile si metodologiile necesare executarii operatiunilor petroliere intr-un mod sigur, responsabil si sustenabil in conditiile unor legislatii europene si nationale din ce in ce mai restrictive in acest sector.
In cadrul evenimentului au avut prezentari manageri si specialisti de mare valoare din importante institutii si societati, precum Prospectiuni, OMW Petrom, Rartel, Tercel Oilfield Products, Chevron Romania, Atlas Copco, Tyco Thermal Controls, Universitatea Petrol-Gaze, Geofizika Krakow, Sterlig Resources, Asmoco, RVR Energy si altele.