Varianta restransa a proiectului Nabucco, pe ruta Bulgaria - Romania - Austria
Data: 16 - 31 martie 2012
Potrivit Financial Times (FT), consortiul Nabucco a prezentat o varianta restransa a proiectului gazoductului Nabucco, denumita Nabucco West, grupului britanic BP si celorlalti investitori in proiectul gazeifer mamut al Azerbaidjanului, Shah Deniz II. Nabucco West, cu o lungime de aproximativ jumatate fata de cei 3900 kilometri specificati in proiectul initial, ar urma sa aiba o capacitate de transport mult mai mica si s-ar intinde de la granita Bulgariei cu Turcia pana in Austria, tranzitand si Romania. Reamintim ca proiectul Nabucco a fost gandit pentru a transporta 31 miliarde mc de gaze naturale pe an din Georgia pana in Austria, tranzitand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria.
Conform FT, consortiul Shah Deniz II ar trebui sa aleaga pana la sfarsitul lunii iunie daca va furniza gaze pentru Nabucco sau daca va alimenta un alt gazoduct din sud-estul Europei. Castigatorul va fi comparat apoi cu un alt proiect, Trans-Adriatic Pipeline, decizia finala urmand sa fie luata pana la jumatatea anului viitor. Al Cook, vicepresedinte responsabil de Shah Deniz II in cadrul BP, a declarat intr-un interviu pentru Financial Times ca proiectul revizuit Nabucco West reprezinta „un important pas inainte“. Principalul obstacol in calea proiectului Nabucco este relatia cu furnizorii din Asia Centrala, consortiul nereusind sa obtina angajamente ferme pentru a acoperi capacitatea proiectata de 31 miliarde de metri cubi. Consortiul Shah Deniz a oferit 10 miliarde mc pe an companiilor europene incepand din 2017, dupa angajarea altor 6 miliarde mc catre Turcia. Turkmenistanul, Irakul de nord si Iranul au, de asemenea, un potential gazeifer ridicat si ar putea deveni furnizori ai Nabucco, insa fiecare dintre aceste variante prezinta obstacole politice greu de depasit.
Alte articole
![](https://www.agir.ro/pictures/thumb_mic_articol/326_blitz_1.jpg)
![](https://www.agir.ro/pictures/thumb_mic_articol/353_noi-pasi-spre-dezvoltarea-pietei-concurentiale-de-energie-electrica_1.jpg)