Lucrarile la reactorul 5 al Centralei Nuclearoelectrice Cernavoda vor fi sistate
Data: 16 - 31 martie 2013
Guvernul intentioneaza sa sisteze lucrarile la reactorul 5 al Centralei Nuclearoelectrice Cernavoda, aflat in conservare dupa finalizarea a doar 2,8% din proiect, apreciindu-se ca oficialii Comisiei Europene nu vor aproba constructia din cauza tehnologiei invechite si luand in calcul un studiu potrivit caruia investitia este inoportuna. Astfel, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Economiei, „proiectul CANDU 700 a fost realizat la nivelul anilor 1970. Estimandu-se ca data de punere in functiune a Unitatii 5 anul 2025, se poate considera ca la acea data autorizarea va fi practic imposibila, Uniunea Europeana neacceptand decat grupuri energetice nucleare de generatii noi, III + si IV, acest proiect fiind de generatia II +“. Proiectul de hotarare de guvern precizeaza ca, in luna martie 2012, a fost realizat un studiu de fezabilitate privind oportunitatea continuarii lucrarilor la Unitatea 5, care a concluzionat ca proiectul „nu este oportun, necesar si nici economic“. Motivele identificate in studiul de fezabilitate pentru sistarea lucrarilor sunt costurile prea mari pentru modernizarea instalatiilor, temerea ca Uniunea Europeana nu va aproba punerea in functiune, din cauza vechimii, si posibilitatea ca apa din Dunare, folosita pentru racirea instalatiilor centralei, sa nu fie suficienta. „La Unitatea 5, deoarece gradul de completitudine a lucrarilor existente in santier este de circa 2,8%, si ca efect al schimbarilor legislative, se estimeaza ca aceasta unitate va fi considerata ca unitate noua si, in consecinta, Uniunea Europeana nu va aproba continuarea lucrarilor si punerea ei in functiune in baza proiectului existent“, potrivit notei de fundamentare a proiectului.
Proiectul mai prevede schimbarea destinatiei si utilizarii spatiilor si structurilor deja realizate, pentru exploatarea in siguranta a Unitatilor 1 si 2, precum si pentru imbunatatirea raspunsului centralei in caz de accidente severe.
Reamintim ca Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda a fost prevazuta initial (1978) sa cuprinda 4 Unitati CANDU 6 a 706,5 MW fiecare, profil care a fost extins ulterior la 5 Unitati. Prin HG nr. 750/1990, s-a aprobat studiul tehnico-economic pentru obiectivul de investitii Centrala Nuclearo-Electrica (C.N.E.) Cernavoda 5x700 MW.
La ora actuala, pe amplasamentul CNE Cernavoda, sunt in functiune Unitatile 1 si 2, Unitatile 3 si 4 sunt planificate sa fie finalizate la nivelul anilor 2019 si respectiv 2020, iar Unitatea 5 se afla in conservare. Initial, lucrarile pe amplasament s-au derulat in paralel pentru toate grupurile energetice, mai avansate fiind lucrarile de la primele doua unitati. In decembrie 1989, cele cinci unitati de pe platforma CNE Cernavoda se aflau in diverse stadii de executie. In anul 1992 s-au reluat lucrarile la Unitatea 1 (gradul de completitudine la acea data era de 46,1%), care a fost pusa in functiune in decembrie 1996. In anul 2003 au reinceput lucrarile pentru finalizarea Unitatii 2, iar in anul 2007 a fost pusa in functiune. Finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda este parte din Strategia Nationala Energetica pentru 2007 - 2020, precum si a Propunerii pentru Strategia Nationala Energetica pentru perioada 2011 - 2035 a Ministerului Economiei. Cele doua unitati CANDU vor fi construite in concordanta cu standardele internationale pentru centralele nucleare noi si vor asigura circa 11 TWh incepand cu anul 2019. Guvernul a stabilit ca finalizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda sa se realizeze prin atragerea de fonduri de finantare asigurate si de investitori privati, in sistemul de parteneriat public - privat.
Alte articole




