Blitz
Data: 16 - 31 martie 2014
? Romania si Bulgaria ar putea participa la constructia unui terminal de gaz lichefiat in Grecia. Companii din Romania si Bulgaria negociaza cu distribuitorul de gaze naturale din Grecia, DEPA, participarea intr-un proiect care vizeaza constructia unui terminal plutitor pentru gaze naturale lichefiate in portul Kavala, din nordul Greciei. „DEPA nu are capacitatea de a finanta singura proiectul, acesta va fi multinational. In prezent negociem cu companii din Bulgaria si Romania privind implicarea acestora in proiect“, a declarat directorul operational adjunct al DEPA, Spiros Paleoyiannis, citat de portalul elen GrReporter. Terminalul de regazeificare ar urma sa ajunga pe termen mediu la o capacitate de 5 miliarde de metri cubi pe an.
? Hidroelectrica intentioneaza sa vanda 22 de microhidrocentrale. Hidroelectrica, aflata in insolventa, intentioneaza sa scoata la vanzare un numar de 22 de microhidrocentrale si un teren de 3200 metri patrati in Targu-Jiu, a declarat Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al companiei. Microhidrocentralele sunt unitati de productie a energiei cu o capacitate instalata de pana la 10 MW si primesc ajutor de stat sub forma certificatelor verzi pentru generarea electricitatii. La sfarsitul lunii ianuarie, Hidroelectrica a scos la vanzare 14 microhidrocentrale, pe care a cerut 10,4 milioane de euro, dar din care a reusit sa vanda doar trei unitati, pentru 2,5 milioane de euro. Compania a mai vandut 14 microhidrocentrale in iunie 2013, pentru suma totala de 46,8 milioane lei (10,5 milioane euro). Hidroelectrica si-a propus sa vanda, in perioada 2013 - 2014, 88 de microhidrocentrale, reprezentand sub 1% din puterea totala instalata, deoarece acestea inregistreaza in fiecare an costuri de operare si mentenanta semnificativ mai mari decat veniturile pe care le genereaza, iar compania nu are resurse pentru investitiile necesare. Hidroelectrica a reintrat in insolventa la sfarsitul lunii februarie. Compania are o capacitate de productie instalata de 6400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.
? CEZ: Consumul de energie din Romania ar putea creste in acest an cu 1% - 1,5%. Consumul de energie din Romania ar putea creste in acest an cu 1% - 1,5%, iar o astfel de evolutie ar justifica investitiile in unitati noi de productie a electricitatii, a declarat Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste si membru al Directoratului companiei CEZ Romania. „Speram sa creasca in acest an consumul, chiar si cu putin. Daca va creste, fac sens investitiile noi, iar statul va trebui sa stabileasca un mix favorabil de resurse sau de capacitati de productie pe tipuri de combustibil, iar asta sa se transpuna intr-un instrument de sustinere“, a afirmat Borotea la un seminar pe teme energetice. Reamintim ca, anul trecut, consumul de energie a scazut cu 4,5% fata de 2012.
Alte articole




