Noi aparitii in Editura AGIR
Data: 16 - 31 martie 2014
EMERG VII (Energie, Mediu, Economie, Resurse, Globalizare)
Editura AGIR, Bucuresti, 2013, ISBN 978-973-720-518-6, format 14,5×20,5 cm, 223 pag., 19 lei
Volumul VII din seria EMERG a Editurii AGIR cuprinde sapte articole, doua materiale preluate de la Consiliul Mondial al Energiei si o contributie originala.
Primul articol, semnat de prof. dr. ing. Ioan Jelev si conf. dr. ing. Viorica Jelev, este intitulat Relatia energie - mediu inconjurator in contextul prevederilor unor reglementari europene. Se arata ca relatia energie - mediu, in contextul integrarii europene, evolueaza intre doua constrangeri majore, si anume utilizarea din ce in ce mai mult a energiilor regenerabile si limitarea emisiilor nocive de la marile centrale termoelectrice. Aceste constrangeri sunt reflectate, in plan legal, in principal prin doua directive europene referitoare la comercializarea emisiilor de gaze cu efect de sera, respectiv la limitarea emisiilor anumitor poluanti. Concluzia ce se degaja este ca, in energetica moderna, costurile de mediu greveaza tot mai mult costurile totale de investitii, mai ales in cazul utilizarii combustibililor fosili.
Articolul Minerit si mediu, de prof. univ. dr. ing. Dumitru Fodor, de la Universitatea din Petrosani, descrie, in detaliu si cu multe exemplificari din tara noastra, influenta industriei miniere asupra mediului inconjurator, prin ocuparea unor mari suprafete de teren si degradarea solului, fenomene de subsidenta, poluare fonica, a aerului, a apelor etc. In partea a doua a lucrarii se trec in revista legislatia de mediu si aspecte privind protectia mediului in minerit.
Ing. Dumitru Coman si prof. dr. ing. Aureliu Leca, in articolul intitulat Provocari actuale: tehnologii avansate pentru producerea energiei in cogenerare care utilizeaza combustibili fosili analizeaza cateva dintre tehnologiile noi de producere a energiei in cogenerare, existente sau aflate inca in faza de cercetare sau demonstrativa, prin prisma obiectivelor de dezvoltare durabila si de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
La randul sau, ing. Ovidiu Tutuianu analizeaza pe larg „Impactul reciproc intre instalatiile din industria energiei electrice si termice si mediul inconjurator. Aspecte din Romania, in perioada 1882 - 2012“. Abordarea temei pe perioade istorice permite cititorului sa urmareasca evolutia in timp a problemei, de la inceputurile industriei respective in tara noastra, pana in prezent.
Versiunea in limba romana a celor doua materiale de la Consiliul Mondial al Energiei a fost realizata de Silvia-Aura Leca (Retelele inteligente: cele mai bune practici fundamentale pentru un sistem energetic modern), respectiv de dr. ing. Amuliu Proca (Eficienta Energetica: o reteta pentru succes).
Contributia originala apartine dr. ing. Florian Predan si se refera la „Un nou efect necunoscut care apare la liniile electrice de foarte inalta tensiune cu doua, trei, patru conductoare pe faza“.
Cartea poate fi procurata de la Libraria AGIR din Bucuresti, sect. 1, Bd. Dacia nr. 26, tel. 012 319 49 45.
Alte articole



