Prognoze sau pronosticuri?
Data: 16 - 31 martie 2014
In urma cu trei ani a produs o vie emotie, nu numai in Romania, ci si in spatii mult mai vaste din Europa si din intreaga lume, publicarea unui studiu al companiei multinationale binecunoscute, British Petroleum (BP). Tocmai atunci, aceasta companie suferea o puternica „lovitura de imagine“ in urma dezastrului ecologic pe care il provocase in Golful Mexic. Chiar cu credibilitatea „sifonata“, BP a avut si are un cuvant de spus in materie de activitate petroliera, iar studiul respectiv a fost luat foarte serios „in seama“. Astfel, preciza ca la nivel mondial rezervele descoperite de petrol mai pot asigura doar 45 de ani cerintele.
In ceea ce priveste Romania, BP a estimat atunci - in 2011 - ca mai are rezerve de petrol de circa 0,5 miliarde de barili, ceea ce insemna 0,037% din rezervele mondiale cunoscute. Aceasta cantitate ar fi putut acoperi necesitatile pana in anul... 2015. Romania se afla pe locul trei in Uniunea Europeana in privinta rezervelor de titei. Cantitatea reprezenta circa 11% din totalul rezervelor UE. Cele mai mari rezerve sunt concentrate in Marea Britanie (locul 1, cu 3,1 miliarde de barili) si Danemarca (cu 1,1 miliarde de barili).
Rezerve importante de petrol mai au, la nivelul UE, Italia (circa 423 de milioane de barili), Germania (aproximativ 276 de milioane de barili) si Spania (150 de milioane de barili). Se estimeaza ca, in Europa, cele mai mari cantitati de petrol se gasesc in subsolul Rusiei (74 de miliarde de barili) si Norvegiei (6,68 de miliarde de barili). De altfel, Rusia se afla pe locul 8 in lume din punctul de vedere al rezervelor de titei.
La nivel mondial, depozitele cele mai mari sunt detinute de Arabia Saudita (264 de miliarde de barili), Canada (175 de miliarde), Iran (137 de miliarde), Irak (115 miliarde), Kuweit (104 miliarde), Emiratele Arabe Unite (98 de miliarde) si Venezuela (98 de miliarde). Libia (cu 47 de miliarde de barili) este pe locul 9, urmata de Nigeria (37,5 miliarde), Kazahstan (30 de miliarde), Qatar (25 de miliarde), China (20 de miliarde) si SUA (19 miliarde de barili).
Limitele tehnologice
Resursele geologice ale tarii nu pot fi exploatate complet, cel putin in momentul de fata si in viitorul previzibil, cu tehnologiile existente. Astfel, depozitele de titei s-ar ridica la doua miliarde de tone, iar cele de gaze naturale, la 660,6 miliarde de metri cubi, potrivit estimarilor expertilor internationali in domeniu.
Pentru ca tot ne referim la bogatiile subsolului care asigura resurse esentiale pentru energetica, mai retinem ca la huila si lignit - principalele tipuri de carbune care se exploateaza in Romania - rezervele sunt, de asemenea, mult mai mari decat cele care pot fi exploatate: resursele geologice de huila ale Romaniei sunt de 1,416 miliarde de tone, din care exploatabile numai 602 milioane de tone, cantitate care ar ajunge pentru urmatorii 260 de ani; resursele geologice de lignit sunt de 9,65 miliarde de tone, din care exploatabile sunt 3,29 miliarde de tone de lignit, iar perioada asigurata estimata este de 115 ani.
Alte articole



