Adunarea Generala a AGIR Implinirile din 2014 si proiectele pentru 2015
Data: 16 - 31 martie 2015
Dupa cum am mai informat, la 6 martie a.c. a avut loc Adunarea Generala a AGIR. Pe ordinea de zi au fost inscrise urmatoarele documente: Raportul de activitate al Consiliului Director al AGIR pe anul 2014, Proiectul Programului de activitate al asociatiei pe anul 2015, Raportul economico-financiar al AGIR pentru anul 2014 si Proiectul de buget pe anul 2015, precum si Raportul Comisiei de cenzori. Dupa desfasurarea dezbaterilor, participantii au adoptat aceste documente.
Pentru prima data, principalul document - Raportul de activitate - a fost prezentat pe capitole, in principalele lui parti componente, ceea ce a permis si sublinierea celor mai semnificative rezultate si a obiectivelor care urmeaza sa fie realizate in anul in curs si intr-o perspectiva mai larga. De asemenea, in finalul reuniunii a avut loc o dezbatere privind adaptarea intregii activitati a AGIR la conditiile in schimbare, ca urmare a dinamicii evolutiei societatii romanesti, pentru sporirea eficientei activitatii, cresterea increderii in asociatie, a contributiei la progresul stiintific si tehnologic, implicarii in viata sociala, precum si atragerea de noi membri.
Traditiile pe care suntem datori sa le promovam si sa le imbogatim continuu
In deschiderea Adunarii, presedintele AGIR, Mihai Mihaita, a exprimat satisfactia de a fi din nou impreuna cu participantii la reuniune pentru a face bilantul unei activitati predominant pozitive si pentru a stabili ce urmeaza sa se intreprinda in viitorul apropiat si mai indepartat. In continuare, vorbitorul a spus: „Astazi, incercam sa facem apel la spiritul inovator al profesiei noastre, sa spargem monotonia si sa ne prezentam in fata dumneavoastra intr-o alta maniera, diferita de cea de pana acum - pentru a scoate in evidenta partile importante ale activitatii noastre si a stimula aparitia unor idei pentru dinamizarea activitatii viitoare adaptata la evolutia societatii. Sper ca dezbaterile ce vor urma sa constituie o sursa de inspiratie pentru noi toti.
In acest cuvant introductiv doresc sa supun atentiei, pe scurt, cateva ganduri care vizeaza unele probleme, in principal cu caracter practic, menite sa ne intareasca prestigiul, credibilitatea de care avem nevoie. Mai intai sa vedem ce inseamna in prezent societatea civila in tara noastra, din care si noi facem parte.
Majoritatea dintre noi ne amintim de zilele fierbinti ale lui decembrie ’89, de entuziasmul care ne stapanea acum 25 de ani, de initiativele care au dus la reinfiintarea AGIR, de pregatirea primului Congres, de numarul mare de participanti si de discutiile inflacarate care au avut loc. Eram fericiti ca se capatase dreptul la organizarea dorita si la libera exprimare.
Ne mai amintim de lupta indarjita pentru recuperarea patrimoniului, cum ne-am bucurat de aparitia primei noastre publicatii, Curierul AGIR, predecesoarea actualului Univers ingineresc, si de framantarile pentru stabilirea legaturilor cu organizatiile ingineresti europene, mondiale si nationale.
Dreapta masura
Reamintesc momente din trecut nu numai din ratiuni istorice, ci si pentru a arata atmosfera in care a renascut societatea civila din tara noastra si rolul de pionierat pe care l-a jucat AGIR, fiind a treia Hotarare Judecatoreasca de infiintare obtinuta la nivelul Capitalei. Nimeni, in acele timpuri, nu si-a pus problema ce avantaje are, ci pur si simplu se faceau eforturi pentru cresterea prestigiului profesiei pentru afirmarea ei pe plan national si international. Voluntariatul era baza tuturor initiativelor si activitatilor.
La ora actuala, ce se constata? Practic, societatea civila din Romania a incetat sa mai fie puternica, sa influenteze deciziile politice, economice si sociale. Unele componente ale societatii civile, candva demna de tot respectul, s-au dizolvat sau au pierdut teren, s-au discreditat, au renuntat la caracterul echidistant si s-au subordonat politic.
Noi avem satisfactia, pe deplin justificata, ca AGIR si-a continuat cu consecventa drumul sau drept, rezistand presiunilor de tot felul, afirmandu-se in spatiul public ca reprezentant legitim si respectat al profesiei noastre.
N-a fost si nici nu este usor sa pastreze aceasta dreapta masura intr-o societate macinata de coruptie, diletantism politic, de promovarea non valorilor, de degradare morala. Ba, mai mult, AGIR-ul si-a crescut vizibilitatea, si-a consolidat prestigiul, a devenit mai eficienta si si-a dezvoltat patrimoniul. In acest context, nu putem ocoli raspunsul la o intrebare fundamentala: Ce putem face in conditiile descrise pentru a spori cat mai mult rolul AGIR de vector al societatii civile, astfel incat asteptarile de acum un sfert de secol sa se implineasca intr-o masura cat mai mare?
Raspunsul il putem da noi toti si, de aceea, astazi ne-am propus dezbaterea prezentata in program, pentru ca noi trebuie sa stim ce dorim. Fara indoiala, se impune ca fiecare sa ia in considerare indatoririle statutare de la cele mai elementare pana la cele mai complexe.
Totul incepe cu noi insine...
Nu putem sa ne ridicam la inaltimea marilor exigente cu care ne confruntam uitand de obligatiile elementare ale fiecaruia. Daca membrii nostri nu sunt implicati in activitati atractive, de interes, daca nu sunt prezenti in viata sociala, daca nu se fac intalniri periodice statutare, pentru a se cunoaste intre ei, pentru a discuta si a invata unii de la altii, nu putem sa progresam.
Contactarea membrilor numai pentru plata cotizatiei - asa, simbolica, pe care am acceptat-o, desi se stie ca o asociatie este evaluata si dupa nivelul cotizatiei - creeaza o situatie penibila si sentimente de respingere. Membrii trebuie atrasi si tinuti alaturi. Anual, din AGIR pleaca dezamagiti sute de membri si vin altii tot cam in numar egal. De-a lungul timpului, prin Asociatie au trecut mii de membri, dar numarul celor activi s-a mentinut in jurul a 2500. Vom ajunge in situatia in care vom avea numai plecari si va fi foarte periculos.
Cand am evocat momentele renasterii AGIR, am implicat spiritul de voluntariat pentru ca in organizatiile profesionale voluntariatul este baza existentei lor. Voluntariatul in intreaga lume civilizata este foarte raspandit. Si in Romania, in sfarsit, s-a adoptat Legea voluntariatului. Daca suntem sinceri cu noi insine trebuie sa recunoastem ca acest spirit este prea putin prezent in randurile membrilor asociatiei. Este nevoie sa-l reinviem, sa-l sustinem si sa-l dezvoltam prin propriile noastre exemple, dar si ale inaintasilor. Totul incepe cu noi insine, iar reflectia pe care v-o propun pe temele anuntate in ordinea de zi poate sa ne duca la idei si solutii care sa impinga lucrurile inainte.
Lumea, mai ales cea tehnico-stiintifica, este intr-o rapida schimbare. Trebuie sa facem fata unor noi provocari, unele dintre ele de natura geo-politica. In asemenea imprejurari, totdeauna un cuvant foarte important l-a avut societatea civila, organizatiile ei componente, mai ales cele din sfera celor mai reprezentative profesii, cum este cea de inginer. Din pacate, despre aceste lucruri nu discutam foarte des.
Inchei cu gandul ca fiecare dintre noi - si ma refer in primul rand la cei cu functii de raspundere - are datoria fata de sine sa nu regrete niciodata ca a putut sa faca mai mult si mai bine pentru interesele comune si n-a facut.
Eu as regreta enorm daca nu v-as fi impartasit aceste ganduri sincere, marcate de ingrijorare, dar si de speranta.“
Repere ale drumului spre performanta
In continuarea lucrarilor, Andreea Ploesteanu, de la Departamentul Organizare si Relatii al AGIR, a prezentat date referitoare la situatia organizatorica, la actiunile desfasurate in anul precedent, precum si proiectul programului de activitati pentru 2015. In acest sens, s-au reamintit unele dintre manifestarile stiintifico-tehnice, care au o pondere importanta in activitatea asociatiei, luandu-se in considerare impactul lor, inclusiv in spatiul public: „Evenimentele stiintifice au relevat consecventa cu care AGIR pune in discutia inginerilor problemele actuale ale societatii noastre. Este vorba despre urmatoarele manifestari: Progresul Tehnologic - Rezultat al Cercetarii, a IX-a editie; Educatia - Componenta esentiala a politicii de mediu, a VIII-a editie; Conferinta Ziua Mondiala a Apei; Premiile Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, a XX-a editie, decernate odata cu sarbatorirea Zilei Inginerului; Simpozionul Stiintific al Inginerilor Romani de Pretutindeni, a XI-a editie, cu tema Ingineria - prezent si viitor, desfasurat in 2014 la Chisinau“.
De asemenea, au fost mentionate initiativele si actiunile desfasurate la nivel local, care au adus valoare adaugata activitatii intregii asociatii.
Conferinte si simpozioane internationale
Un loc important in activitatea AGIR l-au ocupat, in 2014, evenimentele tehnico-stiintifice cu participare internationala, multe dintre ele devenite traditionale. Intre ele, s-au remarcat:
- Conferinta Internationala Multidisciplinara „Profesorul Dorin Pavel - fondatorul hidroenergeticii romanesti“, editia a XIV-a, desfasurata la Sebes, jud. Alba. Organizatori: Filiala Cluj si Sucursala Alba, cu sprijinul autoritatilor locale;
- Conferinta internationala ADEM 2014 - Advances in Engineeringg and Management, editia a III-a (Sucursala Mehedinti);
- The International Conference of the Carpathian Euro-region Specialists in Industrial Systems-10th edition (Sucursala Maramures);
- Simpozionul international studentesc ELStud si Concursul international Sudentesc Hard&Soft (Sucursala Suceava, in colaborare cu Universitatea din Suceava);
- Conferinta Nationala multidisciplinara cu participare internationala Ion D. Lazarescu - fondatorul Scolii romanesti de teoria aschierii, editia a II-a, organizata la Cugir (Sucursala Alba, in colaborare cu Filiala Cluj);
- Conferinta internationala Universitaria SIMPRO, ce are ca scop reunirea cercetatorilor de renume din mediul academic si din industrie (Sucursala Petrosani impreuna cu Universitatea din Petrosani);
- Societatea Inginerilor din Telecomunicatii a coorganizat Conferinta Internationala de Electronica, Calculatoare si Inteligenta Artificiala si Conferinta Internationala de Comunicatii COMM.
Conferinte nationale
Trebuie sa amintim si cateva conferinte la nivel national, organizate impreuna cu universitati de marca din tara si cu asociatii specializate. In acest mod, a fost posibil sa se aprofundeze aspecte specifice diverselor domenii ale activitatilor ingineresti. Prin amploarea si efectul lor, au atras, cu precadere, atentia: ? Conferinta Nationala de Actionari Electrice (Sucursala Galati, in colaborare cu Sucursala Caras-Severin si cu Asociatia de Actionari Electrice), la Resita; ? A XV-a editie a Conferintei Romane de Textile si Pielarie - CORTEP 2014 (Sucursala Iasi, impreuna cu Facultatea de Textile - Pielarie si Management Industrial - Iasi si Societatea Inginerilor Textilisti); ? Zilele Tehnicii Studentesti Petrosani (Sucursala Petrosani, impreuna cu Universitatea din localitate); ? Conferinta Nationala MASTER-NAV si CADET-NAV, editia a XXXVI-a (Sucursala Constanta). Au fost mentionate in mod deosebit Saptamana Calitatii Timisorene, editia a XIV-a, si Ziua Timisana a Calitatii - editia a III-a (in care s-au implicat Sucursala Timis, Societatea de Vest pentru Calitate, Societatea de Inginerii Agricole, Societatea Femeilor Inginer, Societatea de Rezistenta a Materialelor si unele Cercuri din cadrul Sucursalei, impreuna cu Universitatea Politehnica din Timisoara si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Regele Mihai I al Romaniei din Timisoara, autoritati locale si firme din judetul Timis).
La fel de reprezentative pentru efortul creator al inginerilor romani au fost simpozioanele stiintifico-tehnice: ? Casa ecologica intre vis si realitate, editia a III-a (Sucursala Maramures); ? Regiunea SMART Avrig - catalizator al dezvoltarii durabile; ? Creativitate, Inventica, Robotica, a XIX-a editie (Sucursala Brasov); ? Noile Educatii, raspunsuri la provocarile lumii contemporane (coorganizator - Sucursala Dolj); ? Simpozionul stiintific studentesc HD-44-STUD, editie aniversara (Sucursala Hunedoara); ? Calitatea produselor agricole in secolul XXI, organizat in cadrul Saptamanii Calitatii Timisorene (Societatea de Inginerii Agricole, Societatea Femeilor Inginer); ? Simpozionul international studentesc ELStud (coorganizator - Sucursala Suceava); ? Avrigeanul Gheorghe Lazar - inginerul (Sucursala Avrig).
De asemenea, au fost organizate sesiuni de comunicari stiintifice, mese rotunde, dezbateri, workshop-uri, precum: ? Cursurile de formare (Societatea Expertilor Tehnici Extrajudiciari si Consultanti), ? Actiunile pe teme de interes pentru comunitatile locale (Filiala Cluj, Sucursalele Dolj si Mehedinti), ? Mese rotunde la care s-au abordat preocupari ingineresti de actualitate (Sucursalele Arad, Avrig, Constanta, Dolj, Mehedinti, Petrosani, Societatea de Inginerii Agricole, Societatea Inginerilor din Transporturi, Societatea Inginerilor Textilisti), ? Colocviile constructorilor de nave si transportatorilor navali (Galati), ? Colocviile Noutati tehnice (desfasurate lunar de Sucursala Teleorman).
Pe agendele la nivel national si local au fost incluse si manifestari cu caracter omagial si aniversar, printre care Ziua Inginerului, Ziua Femeii, Ziua Holocaustului, Ziua Cercetatorului si a Proiectantului, Ziua Drumarului, Ziua Comunicatiilor (Sucursalele: Arges, Arad, Avrig, Bihor, Bucuresti, Caras-Severin, Dolj, Galati, Mehedinti, Sibiu, Suceava, Timis, Societatea Inginerilor Militari, Societatea Femeilor Inginer si Cercul de Drumuri).
Sunt, totodata, de remarcat participarile la saloane de inventii atat in tara, cat si in strainatate (Sucursalele Dolj, Galati, Maramures, Societatea Inginerilor Textilisti). La Geneva, membrii Societatii Inginerilor Textilisti AGIR au obtinut o medalie de aur.
Implicare directa in promovarea progresului tehnico-stiintific
La nivel central, AGIR a participat la Proiectul POSDRU Centru de instruire pentru promovarea adaptabilitatii si cresterea gradului de mobilitate a angajatilor operatorilor de transport public de persoane din Romania - INSTRA, finalizat in anul 2014, si a demarat proiectul Professional Intergenerational Cooperation and Mentoring, avand acronimul ProMe, din Programul Ambient Assisted Living, cu parteneri din Austria, Olanda, Marea Britanie si Belgia.
Sucursala Avrig a colaborat cu Primaria locala in vederea realizarii proiectului RENERGY - Strategii regionale pentru comunitati eficiente energetic, din Programul INTERREG IVC. La randul ei, Sucursala Sibiu a continuat sa participe in calitate de competitor la proiectele de cercetare-dezvoltare finantate din fonduri europene; Cresterea calitatii programelor de studii de licenta si master, domeniile Mecatronica si Robotica si Inginerie industriala prin armonizarea acestora cu cerintele pietei muncii si transferul transnational de know-how. Proiect POSDRU.
Colaborarea cu universitati, scoli, administratii publice, mass-media locale si organizatii neguvernamentale s-a inscris, de asemenea, la loc central pe agenda AGIR.
Se remarca, asa cum s-a mai mentionat, legatura cu institutii ale administratiei locale, prefecturi, primarii, inspectorate teritoriale de munca, inspectorate scolare (Sucursalele Arad, Avrig - Marsa, Bihor, Dolj, Suceava, Constanta, Galati, Sibiu, Timis si Filiala Cluj). Au fost stabilite, la propunerea membrilor, acorduri de colaborare cu firme private, cu patronate, IMM-uri (Sucursalele Brasov, Sibiu, Suceava, Dolj, Galati).
Au continuat actiunile desfasurate in mediul academic, inclusiv cu scopul atragerii studentilor din ultimul an in activitatile AGIR (Sucursalele Arad, Arges, Bihor, Constanta, Dolj, Galati, Hunedoara, Iasi, Maramures, Sibiu, Suceava, Timis, Societatea Inginerilor din Transporturi, Societatea de Inginerii Agricole). Mai mentionam demersurile Sucursalei Mehedinti in vederea infiintarii unei biblioteci tehnice a judetului.
Unitatea in diversitate
Obiectivele AGIR la nivel national si local au determinat orientarea activitatilor in domenii dintre cele mai diverse in vederea asigurarii unitatii de actiune. Acestui scop ii slujeste sistemul informatic si de comunicatii, care s-a extins si perfectionat. S-au luat masuri pentru interactionarea cu membrii AGIR prin „Newsletter-ul saptamanal“, prin care sunt anuntate evenimentele la nivel national pe saptamana in curs, aparitii editoriale si alte informatii de interes. In acest mod, este urmarita riguros indeplinirea programului de activitati la nivel central/filiale/sucursale/societati. Site-ul AGIR a devenit un instrument de dinamizare a activitatii, de crestere a vizibilitatii; evenimentele sunt anuntate si prin postari pe pagina AGIR, precum si pe pagina de Facebook a asociatiei. Membrii AGIR au acces si la site-urile Filialei Cluj si Sucursalelor Botosani, Constanta, Dolj, Iasi, Timis si Societatii Expertilor Tehnici Extrajudiciari si Consultanti. S-a recomandat ca aceste exemple sa fie preluate si de alte sucursale si prin intermediul site-ului sa isi promoveze activitatile proprii.
In privinta activitatilor artistice, s-a remarcat Corul CONCERTINO, constituit din tineri si scolari, care continua traditia si tine cu regularitate concerte de 8 Martie, 1 Mai, Ziua Copilului, sarbatorile religioase - Pasti si Craciun, precum si cu alte ocazii. Potrivit traditiei, Orchestra Inginerilor Petru Ghenghea a sustinut numeroase concerte, la Ateneul Roman cat si in alte locatii cultural artistice, unul dintre aceste concerte fiind dedicat premiantilor AGIR pe anul 2013. Salile pline sunt dovada succesului si a aprecierii de care se bucura, orchestra avand un program similar orchestrelor profesioniste.
S-a evidentiat in mod deosebit activitatea cercurilor din Bucuresti, Clubul Inginerilor Epigramisti, Cercul LiterarIng.
In incheierea acestui capitol al Darii de seama, au fost trecute in revista o serie de aspecte organizatorice de natura a releva capacitatea AGIR de a raspunde cu eficienta sporita exigentelor din prezent si viitor. S-a precizat ca membrii asociatiei sunt organizati intr-o filiala, 28 de sucursale, 26 de societati de specialitate, 13 cercuri, 15 membri colectivi si 13 membri sustinatori. In anul 2014, au fost infiintate inca doua societati si un cerc: Societatea Inginerilor din Colegiul Tehnic Resita, Societatea de Materiale Avansate Timis si Cercul VizionarIng - acesta din urma dezbatand probleme ingineresti de viitor. De asemenea, in anul precedent s-au alaturat membrilor sustinatori si colectivi Asociatia Corpul Expertilor Tehnici din Romania, Asociatia Cosarilor din Romania, Asociatia Profesionala a Specialistilor din Domeniul Echipamentelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat - ASPIR si SC DFR Systems.
Dupa componenta de varsta, 5% din numarul total de membri au intre 25 si 30 de ani, 15% intre 30 si 40 de ani, 25% intre 40 si 50 de ani, 27% intre 50 si 60 de ani, 28% peste 60 de ani. 72% din totalul membrilor sunt barbati si 28% femei.
Ponderea membrilor dupa specialitate este urmatoarea: mecanica 21%, electrica 11%, constructii 9%, TCM 5 %, textile 4%, metalurgie 4%, transporturi 4% si in proportie mai mica celelalte specialitati.
Anul 2014 a fost marcat de noi cereri pentru obtinerea titlului EurIng, titlu conferit de Federatia Europeana a Asociatiilor Nationale Ingineresti. Numarul total al inginerilor care au obtinut titlul de EurIng a ajuns la 208.
Analiza tuturor acestor date a permis desprinderea de concluzii pentru activitatea viitoare, mai ales in vederea cresterii numarului de membri activi, a atragerii cu precadere a tinerilor in AGIR, a dinamizarii intregii activitati in fiecare structura teritoriala si sectoriala si la nivel national.
Bogata activitate editoriala
Directorul Editurii AGIR, dr. ing. Ioan Ganea, a facut o ampla prezentare a activitatii din anul precedent, fiind relevate atat dimensiunile cantitative, cat si cele calitative ale unei productii editoriale puse in slujba intereselor comunitatii ingineresti din tara noastra. S-a precizat ca, in anul 2014, activitatea editoriala a Departamentului de publicatii al AGIR s-a mentinut la un nivel constant, desi contextul dezvoltarii economiei si industriei noastre a cunoscut in continuare un regres.
Strategia adoptata si in anul trecut de Editura AGIR a urmarit sa asigure aparitia atat a unor tratate si monografii ingineresti, cat si a unor lucrari care sa sprijine si sa faca cunoscute politica si obiectivele asociatiei. In 2014 s-au publicat 49 titluri de carti, din care 48 pe suport de hartie si 1 pe suport informatic, insumand 17 160 pagini tiparite si 5500 exemplare. 7 titluri sunt continuari de tiraje ale unor lucrari din anii 2012 - 2013, care s-au bucurat de succes si au fost cerute de cititori (de exemplu: Design in natura; Surse regenerabile de energie; Calitatea energiei electrice; Oenologie).
Majoritatea lucrarilor publicate au fost incadrate in serii de volume pentru a se asigura continuitatea aparitiei acestora si a fi mai bine cunoscute de catre specialistii din domeniul respectiv. Dintre acestea, s-au amintit: ? Seria de ,,Tratate si Enciclopedii ingineresti“ (Tratat de Petrochimie, vol. III; Tratat de Stiinta si Ingineria materialelor, vol. VI; Tratat de Stiinta alimentatiei si cunoasterea alimentelor; Enciclopedia economica a resurselor naturale din Romania); ? Seria ,,Electrotehnica si Electroenergetica“ (Compatibilitatea electromagnetica. Campul electromagnetic; Calitatea energiei electrice; Electrotermie); ? Seria „Studii si Cercetari“ (Curgerea fluidului real prin canale si conducte); ? Seria ,,Inginerie Mecanica“ (Mentenanta si fiabilitatea masinilor; Reducerea deformatiilor si cresterea stabilitatii dimensionale a pieselor metalice); ? Seria „Surse de energie“ (Energii nepoluante - Regenerabile si Neconventionale); ? Seria „Inginerie Termica“ (Analiza termo-energetica a unor cicluri cu coabsorbtie de conditionare a aerului); ? Seria ,,Personalitati in Stiinta si Tehnica“(Anghel Saligny si imbunatatirile funciare; Profesorul I.D. Stancescu - Parintele termoficarii in Romania); ? Seria ,,Repere Istorice. Monografii“ (Parcul locomotivelor cu abur al Cailor Ferate Romane, 1868 - 2000; Scoala Politehnica de Rezistenta Materialelor din Bucuresti; CNR-CME, 90 de ani de brand energetic romanesc) s.a.
Incepand din anul 2014, Editura AGIR a deschis pe pagina de web www.edituraagir.ro si accesul online la o serie de carti din productia ei. Departamentul publicatii al AGIR a inceput, de asemenea, arhivarea electronica a celor peste 800 de titluri publicate pana in prezent, intentionand sa creeze „Biblioteca electronica a publicatiilor Editurii AGIR“ la care sa poata avea acces „parolat“, in primul rand membrii AGIR si ai ASTR.
Lucrarile periodice cu ISSN aparute in anul 2014 au insumat 26 numere de reviste si publicatii periodice si anume: ? Buletinul AGIR (revista trimestriala - editie tiparita si online), cotata B+ de CNCSIS: 4 numere; ? Telecomunicatii (revista semestriala - editie tiparita si online), cotata de CNCSIS: 2 numere; ? Termotehnica (revista semestriala - editie tiparita si online ), cotata B+ de CNCSIS: 2 numere; ? Revista Industria Textila (6 numere pe an), cotata ISI si A de CNCSIS; ? Buletin de Informare Tehnica (BIT). Instalatii sub presiune si masini de ridicat: Anul I (4 numere ) - Serie noua; ? Stiinta si inginerie (2 volume anual): Anul XIV (2014), vol. 25 si 26 (coordonator prof. dr. ing. Mircea Bejan); ? Proceedings ASTR (revista anuala), ajuns la editia a VIII-a; ? Anuarul ASTR - 2013 (publicatie anuala), editat in romana si engleza (aparitie noua); ? Proceedings COMM (publicatie anuala - prestare de serviciu editorial), editia 2014.
Editura AGIR publica, de asemenea, lucrarile care apar sub egida Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR) sau care au ca autori pe membrii acesteia. Amintim cateva lucrari aparute (in afara de cele mentionate deja): Discursuri si Expuneri academice, V.V. Jinescu; In umbra Uzinei G, Marius Peculea; Asecarea si gospodarirea apelor din mine si cariere, D. Fodor; Adaptronica sistemelor inteligente si Micro-NanoInginerie, Gh. Gheorghe.
In ceea ce priveste difuzarea de carte, aceasta a fost asigurata prin Libraria AGIR, unde se gasesc atat cartile aparute in editura noastra, cat si cele ale altor edituri.
S-a apreciat ca, din pacate, literatura tehnica nu genereaza venituri mari si, ca urmare, chiar daca sunt acoperite costurile directe de tiparire la fiecare titlu in parte (prin contributii, sponsorizari sau subventii), cu greu poate fi eficientizata financiar aceasta activitate. Tocmai de aceea, sprijinul structurilor teritoriale si sectoriale ale AGIR, ale membrilor constituie o conditie esentiala pentru continuarea si imbogatirea activitatii editoriale a asociatiei.
„Univers ingineresc“, interfata de prestigiu a AGIR
Prezentarea componentelor Darii de seama s-a incheiat cu elementele aduse la cunostinta participantilor de dr. ing. Amuliu Proca (colaborator permanent al publicatiei Univers ingineresc). Astfel, s-a relevat ca o componenta importanta a activitatii AGIR priveste - si in perioada care face obiectul Darii de seama - imbunatatirea calitatii publicatiei noastre. Progresele semnificative inregistrate si in acest domeniu vizeaza atat continutul, cat si forma de prezentare, in nemijlocita legatura cu nevoia tot mai acuta a comunitatii ingineresti din tara noastra - prin vectorul sau organizational AGIR - de a se exprima in spatiul public prin formularea unor puncte de vedere bine fundamentate asupra unei game largi de aspecte ale vietii economice si sociale din tara noastra. N-a existat tema de mare interes - precum caile si mijloacele de iesire din criza globala, reluarea cresterii economice pe baze sanatoase, asigurarea premiselor legislative si financiare pentru stimularea creatiei stiintifico-tehnice, promovarea unei adevarate reforme in domeniul educatiei, cu accent pe formarea inginerilor si tehnicienilor, cultivarea respectului fata de traditii, fata de opera inaintasilor, implicarea in viata societatii civile - care sa nu fi fost abordata in Univers ingineresc cu competenta si responsabilitate, cu mijloace publicistice adecvate.
S-a pus accentul pe prezentarea mai ampla si mai diversificata a activitatilor AGIR in filiale si sucursale, precum si la nivel central. Astfel, ne mandrim cu relatarile referitoare la manifestarile stiintifice desfasurate la Chisinau sub semnul fratiei romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, manifestari care au inclus si Simpozionul Stiintific al Inginerilor Romani de Pretutindeni (SINGRO 2014), organizat de Asociatia Inginerilor din Republica Moldova (AIM) si AGIR; a IX-a editie a Zilelor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, eveniment desfasurat la Sibiu, care a avut drept coorganizatori Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR) si Verein Deutscher Ingenieure (cea mai puternica organizatie profesionala a inginerilor din Germania), avand ca tema centrala Dezvoltarea durabila favorabila incluziunii; a IX-a editie a Simpozionului stiintific Progresul tehnologic - rezultat al cercetarii; a XIV-a Conferinta Internationala multidisciplinara Profesorul Dorin Pavel - fondatorul hidroenergeticii romanesti si altele.
Permanentizarea rubricii „Evenimente organizate de filialele, sucursalele, societatile si cercurile AGIR“ a permis sa se cunoasca mai bine viata bogata si interesanta din teritoriu, iar o serie de corespondente ale participantilor au stimulat implicarea membrilor AGIR la imbogatirea continutului si a modalitatilor publicistice de informare a cititorilor. Totodata, un numar mai mare de colegi si-au expus opiniile cu prilejul abordarii unor teme esentiale ale profesiei de inginer, in consonanta cu procesele si fenomenele care au loc in Romania, in Uniunea Europeana si pe plan mondial, in acest sens remarcandu-se articolele consacrate strategiilor de cercetare-dezvoltare-inovare, pentru competitivitate, din domeniul energeticii, intr-o viziune integratoare a valorificarii resurselor tarii pentru cresterea gradului de competitivitate a economiei romanesti.
La randul lor, interviurile cu ingineri care s-au afirmat ca manageri de succes au permis evidentierea legaturii organice dintre teorie si practica. Intre acestea, le amintim pe cele cu administratorul SC „CALEA FERATA INGUSTA“ SRL, Georg Hocevar si ing. Aristide Caranda, directorul general al societatii „CARANDA BATERII“ SRL. Mai subliniem impactul pozitiv pe care l-au avut amplele interviuri cu personalitati ale vietii noastre stiintifice si economico-sociale, precum: acad. Ionel Valentin Vlad - presedinte al Academiei Romane, acad. Cristian Hera - vicepresedinte al Academiei Romane, acad. Mircea Sandulescu - presedintele Sectiei de Stiinte Geonomice a Academiei Romane, Gheorghe Dutu - presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). A continuat si prezentarea unor aspecte relevante privind preocuparile multiple ale inginerilor, inclusiv in creatia literar-artistica.
Toate aceste zone tematice si forme de prezentare a realitatilor vor fi extinse si aprofundate in perioada urmatoare. In acest sens, consideram ca se impune, din partea tuturor, un efort sustinut pentru cresterea rolului publicatiei noastre atat in viata AGIR, cat si ca interfata a asociatiei in sfera imaginii, in atitudinile si deschiderile manifestate catre marile probleme ale societatii romanesti. In vederea unei mai bune cunoasteri a publicatiei noastre si in afara cercului constant de cititori, s-au realizat parteneriate cu organizatii similare pentru promovare reciproca. Astfel am definitivat parteneriate media cu ITE Group plc din Marea Britanie, care organizeaza conferinte in domeniul petrol gaze in multe tari ale lumii, cu Wing Media Energy Consulting care editeaza prestigioasa revista Energynomics si decerneaza anual premiile Oscar pentru Energie, cu Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei si altele. S-a ajuns la o intelegere cu conducerea revistei Stiinta si tehnica pentru un schimb periodic de articole.
S-a adresat un apel participantilor, tuturor membrilor AGIR, sa aduca o contributie sporita la imbogatirea continutului publicatiei, astfel incat si prin intermediul acesteia sa poata fi atinse in cele mai bune conditii obiectivele intregii activitati a AGIR.
Stimularea spiritului creator
Dezbaterea documentelor inscrise pe ordinea de zi a reliefat, din nou, interesul deosebit al participantilor fata de caile si mijloacele de extindere si aprofundare a experientelor pozitive, ca principal mijloc de inlaturare a deficientelor in vederea indeplinirii obiectivelor stabilite pentru anul in curs si pentru perioada urmatoare. In acest spirit s-au pronuntat: prof. dr. ing. EurIng Tiberiu Dimitrie Babeu (presedintele Sucursalei Timis), ing. dipl. Traian Tomescu (presedintele Sucursalei Brasov), prof. dr. ing. Dumitru Tocan (presedintele Societatii Inginerilor Petrolisti), prof. dr. ing. Valeriu V. Jinescu (Bucuresti), dr. ing. Constantin Piraianu (Sucursala Valcea), Mihai Mihaita (presedintele AGIR). Vorbitorii au formulat numeroase propuneri care au vizat extinderea si diversificarea modalitatilor de atragere de noi membri, de crestere a gradului de atractivitate a actiunilor initiate la nivel local si national, de implicare directa in solutionarea problemelor majore din viata economica si sociala a tarii.
Un element de noutate l-a constituit initiativa conducerii AGIR referitoare la consultarea participantilor, ca si a altor membri ai AGIR, in legatura cu adaptarea intregii activitati la conditiile in schimbare din societate, la cresterea increderii in asociatie, a contributiei ei la progresul stiintific si tehnologic. La acest punct al dezbaterilor au luat cuvantul: ing. dipl. Toader Ulise (Sucursala Alba), prof. dr. ing. Dumitru Tocan (presedintele Societatii Inginerilor Petrolisti), dr. ing. Nicolae Fildan (presedintele Sucursalei Constanta), prof. dr. ing. Ionel Staretu (vicepresedinte al Sucursalei Brasov), dr. ing. Traian Tomescu (presedintele Sucursalei Brasov), prof. dr. ing. Ioan Tanasuica (Bucuresti), dr. ing. Mihnea Balteanu (Sucursala Dolj), prof. em. dr. ing. Mircea Bejan (presedintele Filialei Cluj), prof. dr. ing. Valeriu V. Jinescu (Bucuresti), ing. dipl. Florin Danila (vicepresedinte al Sucursalei Teleorman), prof. dr. ing. Marius Alexandru Russu (presedintele Societatii Inginerilor Militari), ing. dipl. Tatiana Balasoiu (secretar al Sucursalei Dolj), prof. dr. ing. Alexandrina Sirbu (presedintele Sucursalei Valcea), prof. dr. ing. Nicolae Vasile (presedintele Cercului LiterarIng), ing. dipl. EurIng Dragos Popa (presedintele Societatii Expertilor Tehnici Extrajudiciari si Consultanti), ing. dipl. Virgil Alexiu Dimitrie Puticiu (presedintele Asociatiei Corpul Expertilor Tehnici din Romania), dr. ing. Traian Crisu (vicepresedinte al Sucursalei Dolj), prof. dr. ing. Elisabeta Vasilescu (Sucursala Galati). Cele mai multe propuneri au vizat extinderea actiunilor bazate pe voluntariat, participarea mai activa a inginerilor in vederea utilizarii potentialului lor de expertiza, implicarea in procesul legislativ, intarirea parteneriatelor cu alte organizatii, asociatii si structuri din sfera stiintifico-tehnica, crearea unui muzeu virtual al ingineriei romanesti, intarirea prezentei in mass-media centrala si locala, initierea de dezbateri privind modernizarea economica si sociala a Romaniei si impactul proceselor de integrare si globalizare, perfectionarea procesului educational, in special in invatamantul tehnic, incepand cu cel preuniversitar. Aceste propuneri vor fi examinate in raport de aria de cuprindere si tematica la nivel local si central, in vederea includerii lor in programele de actiune ale AGIR.
Presedintele AGIR a informat participantii ca, la propunerea Sucursalei Timis, Consiliul Director a aprobat acordarea Medaliei de Excelenta dnei Viorica Balan, fost secretar al Sucursalei, distinctia fiind menita sa consacre o indelungata si exceptionala contributie la indeplinirea obiectivelor AGIR.